I forumet Passagen debatt kan ni besökare diskutera sidans innehåll och dela diverse rekommendationer sinsemellan. Så varför inte använda sidan till att även ta stöd av varandra när det gäller att bli spelfri eller hålla sig spelfri?
Att gå på fysiska möten hos någon organisation är såklart väldigt givande, och något som är bra att fortsätta med en lång tid från det att man blivit spelfri. Spelfriheten kan i de flesta fall inte tas för given, utan måste liksom underhållas via möten, terapisamtal och liknande.
När, var, hur och varför besöka en stödgrupp?
Att ta sig till en stödgrupp kanske inte är möjligt på grund av stort avstånd eller brist på tid. Genom Passagen kan ni spelare därför ha stor nytta av varandra. Hur vore det att starta en stödgrupp online, alltid tillgänglig?
Men hur skulle det gå till rent praktiskt? Vi har sammanställt lite tips för hur man kan närma sig ämnet och varandra. Passagen kan naturligtvis inte ta ansvar för vad som sägs i gruppen och tillhandahåller i nuläget ingen admin, men följande punkter från Spelberoendegruppens självhjälpsmöten kan fungera som riktmärken för samtalen.
Mötesledaren välkomnar alla och berättar mötets principer:
- Den viktigaste principen är den symboliska tystnadsplikten, allt som sägs stannar i gruppen.
- Nämn inte summor och prata inte om spelstrategier.
- Du säger så mycket du vill och kan självklart välja att bara lyssna, oavsett om du är ny eller gått länge i gruppen.
- (Stäng av mobiltelefoner eller ha det på ljudlöst.)
- Låta varandra prata till punkt.
För att skapa ett tryggt klimat i gruppen är det även viktigt att respektera allas tankar och erfarenheter och inte döma någon. Låt också både med och motgångar ta plats i samtalet och tänk på att ni alla (trots olikheter!) jobbar mot ett och samma mål – att bli och förbli spelfria. Lycka till!
Går du trots allt hellre på fysiska möten, ta kontakt med Spelberoendegruppen eller Gamblers Anonymous Sverige. För vägledning via telefon rekommenderar vi Stödlinjen.