Ett av de starkaste skälen till att sluta spela, och kanske den största källan till oro och ångest. Ett tabubelagt ämne många drar sig för att prata om. Ett ämne man ofta håller för sig själv.
Och så här: det är trist med all tid som går förlorad och allt socialt umgänge som tar stryk av för mycket spelande. Men kanske är det inte förrän de ekonomiska problemen blir tydliga, som man börjar se allvaret i situationen. Enkla, snabba lösningar som sms-lån och andra ofördelaktiga lån är såklart lockande, men inte en bra idé i det långa loppet.
Att låna av anhöriga är inte heller att rekommendera, då det lätt leder till konflikt, och riskerar att dra dem djupt in i ett medberoende. Det kan vara svårt att säga nej till någon man tycker om, förstås, men i de flesta sammanhang där folk med spelberoende behandlas är rådet att säga nej till att låna ut pengar. Läs gärna detta exempel ur DN.
Så hanterar du en krisande privatekonomi
Många som lider av spelmissbruk har förstås dragit på sig oreglerade skulder. En vanlig konsekvens av detta är betalningsanmärkningar. De finns vanligtvis kvar i tre år och kan innebära en hel del strul; det blir problem med att ta lån, skriva kontrakt på lägenhet, teckna abonnemang och liknande. Vid frågor om eventuella betalningsanmärkningar ska du vända dig till ett kreditupplysningsbolag. Ibland kan ett spelmissbruk även innebära juridiska problem, och om så är fallet finns juristjouren tillgänglig för gratis juridisk rådgivning vardagar mellan 08–17. Numret är 0771 – 333 444.
Och du: det finns ännu mer hjälp att få. Helt gratis! Alla Sveriges kommuner erbjuder budget- och skuldrådgivning, till exempel genom att hjälpa dig ansöka om skuldsanering hos kronofogden. Skuldsanering innebär kortfattat att Kronofogdemyndigheten kontaktar alla du är skyldig pengar, för att försöka få till en avbetalningsplan.