Ibland drar man sig för att prata med andra om sina problem, men ofta gör det hela skillnaden inför en förändring. Att informera omgivningen om att man det svårt, när man har det svårt är i de allra flesta fall en stor lättnad när det kommer till att ta tag i ett problem.
Långt ifrån alla har lust eller möjlighet att anförtro sig åt någon de känner, och ibland är hjälp från en utomstående det enda rimliga alternativet. Ett enkelt sätt att snabbt få professionell hjälp är att ta kontakt med Stödlinjen. De finns tillgängliga varje vardag mellan 9–21 via telefon, chatt och mejl. Stödlinjen drivs av Stockholms läns landsting och rådgivarna använder sig av metoder från bland annat kognitiv beteendeterapi. Hjälpen från stödlinjen är helt gratis och du kan alltid vara anonym. Självklart är även anhöriga välkomna att höra av sig. Telefonnumret är 020 – 81 91 00.
– Kan de så kan jag! Att ta del av berättelser från andra som varit i en liknande situation kan vara till stor hjälp när man ska ta försöka ta sig ur ett missbruk. Att dela med sig av sin egen historia likaså. Både Spelberoendes riksförbund och Gamblers Anonymous ordnar träffar på olika håll i Sverige varje vecka. Kanske något för dig?
Söka vård
Men, när situationen är så bortom kontroll att du omöjligt kan ställa allt tillrätta på egen hand eller via sporadisk kontakt med stödgrupper och/eller stödpersoner. När spelandet tar så stor plats i livet att en normal relation till familj och vänner blir omöjlig. När du lånar pengar av fel personer eller begår brottsliga handlingar för att finansiera ditt spelande. Då är det dags att söka vård, faktiskt. Du kan vända dig till vilken vårdcentral som helst i hela landet, eller kontakta en psykiatrisk öppenvårdsmottagning om det känns bättre. Du kan också ringa 1177 Vårdguiden dygnet runt och ställa frågor.