Alla som spelar löper förstås risk att fastna i ett beroende, även om långt ifrån alla faktiskt gör det. Cirka fem procent av den vuxna befolkningen i Sverige uppges ha haft problem med sitt spelande vid något tillfälle, enligt Folkhälsomyndigheten. Av dessa fem procent ska runt 31 000 personer ha så allvarliga problem, att de kan klassas som spelberoende.
Forskningen kring spelberoende har börjat ta fart, och vården av spelberoende hanteras nu med samma allvar som vården av andra problembeteenden (alkohol- och drogberoende, sexmissbruk, hetsätande och så vidare). Detta är en otroligt positiv utveckling! För problemet är verkligen värt att tas på allvar – ett spelberoende drabbar inte bara den som spelar, utan även många andra runt omkring.
Olika faktorer ligger bakom spelberoende
Ja, vad kan spelberoende tänkas ha för orsaker? I psykologen Liria Ortiz bok Till spelfriheten! anges en rad olika faktorer som bakgrund till att ett spelberoende utvecklas. Dels handlar det om biologiska faktorer som har att göra med hjärnans belöningssystem; vid spelande ökar nämligen nivåerna av signalsubstansen dopamin, vilket ger spelaren en stark känsla av eufori. Detta lämnar en typ av ”spår” i hjärnan som gör belöningssystemet överkänsligt och leder till att ett lättväckt sug efter spelande uppstår. En ärftlig benägenhet för att hamna i missbruk är sannolikt också en riskfaktor, enligt forskningen.
Olika sociala faktorer spelar förstås också in då en flykt från tillstånd av nedstämdhet, tristess och ensamhet ständigt erbjuds via en påträngande marknadsföring av till exempel stora spelvinster. Denna marknadsföring som dyker upp i stort sett överallt och är i många fall omöjlig att värja sig från.
Ett stort utbud av spelformer och en uppsjö av valmöjligheter inom spelen, där man som spelare tror sig kunna påverka slumpen i spelen är några av de psykologiska faktorer som anses öka risken för att fastna i spelmissbruk. Det är också lätt hänt att man tappar känslan för pengars värde, då spelmarker och/eller kvitton används, samt att man utvecklar tankefällor av typen “jag har spelat så länge att jag fattar systemet”, när det i själva verket är slumpen som styr, och ingenting annat.
Alla som spelar riskerar att drabbas
En kombination av massa olika faktorer avgör alltså om man drabbas av spelberoende eller inte, och därför är det svårt att säga vem som kan drabbas och i så fall när. En sak är dock uppenbar – alla som spelar riskerar att utveckla ett problemspelande. Så var uppmärksam på om du eller någon du känner verkar spela för mycket. Och i så fall: sök hjälp! Ju förr, desto bättre.