Nöjen berikar livet! Och visst är vi många som har stor glädje av att spela om pengar? Att ta del av vinstchanser i spännande miljöer inramat av roliga stories och snygga animationer är ett sätt att ha kul och få lite välförtjänt distans till vardagens måsten.
Det gäller bara att hålla sig på banan. Men hur gör man det? Och hur vet man om man spelar för mycket? Oftast är det långt ifrån tydligt var gränserna går. Lär dig känna igen tecknen på att spelandet börjar bli ett problem, och ge dig själv rätt förutsättningar för att dra i nödbromsen i händelse att du börjar tappa kontrollen.
Hasardspelsyndrom – så vet du om du är i riskzonen
Det finns något som kallas hasardspelsyndrom, och det är ett tillstånd du inte vill hamna i. Om du känner att du sedan en längre har tid förlorat kontrollen över ditt spelande, så är det viktigt att vara uppmärksam på eventuella risker. Enligt Vårdguidens information om hasardspelsyndrom är det läge att se över spelvanorna om ditt beteende stämmer överens med minst fyra av de elva punkterna nedan.
- Du tänker ständigt på spel: tidigare spelupplevelser, nästa spel eller funderingar på hur du ska skaffa pengar till nästa spel.
- För att behålla spänningen krävs det allt större summor att spela för.
- Du har misslyckats flera gånger med att begränsa spelandet eller att sluta spela.
- Du blir rastlös eller irriterad när du försöker begränsa eller sluta ditt spelande.
- Du spelar för att slippa tänka på problem eller för att komma ifrån ångest eller nedstämdhet.
- Du återvänder till spel när du förlorat pengar.
- Du vill ta revansch för förlusten.
- Du ljuger för att dölja hur mycket du spelar, oavsett vem som frågar.
- Du har begått brott för att få pengar till spelandet: till exempel stöld, förskingring eller förfalskning.
- Du har äventyrat eller förlorat någon viktig personlig relation, anställning, möjlighet till utbildning eller karriär på grund av spelandet.
- Du förlitar dig på att andra kan ordna fram pengar för att lösa en ekonomisk kris som uppstått på grund av spelandet.