Hur testar man bredbandet?

Senaste uppdatering: Fredag 19 maj 2023

I samband med att du installerar bredband får du uppgifter om hur snabbt bredband en leverantör kan erbjuda. Det är viktigt att veta det eftersom det avgör vad du och andra du delar bredbandet med kan göra online. Vissa bredbandsleverantörer uppger vilken som är den högsta hastighet du kan uppnå genom deras bredbandslösning. Vilka överföringshastigheter du sedan har i praktiken är en annan sak.

Om du vill veta hur snabbt ditt bredband verkligen är kan du testa det på bredbandskollen.se. Tjänsten tillhandahålls av den oberoende Stiftelsen för Internetinfrastruktur och det tar bara några minuter att testa sitt bredband. Det görs automatiskt och du behöver inte göra något annat än att klicka igång tjänsten. Genomför testet mer än en gång, gärna med någon timmes mellanrum eller då och då under ett par dagar.

Så testar du för att få ett tillförlitligt resultat

Du ska inte finna dig i att ditt bredband är långsammare än utlovat. Betalar du för ett snabbare bredband än det du i själva verket har ska du kontakta din leverantör och delge testresultaten. Det är dock inte säkert att det beror på din bredbandsleverantör om du har långsamt internet. Det finns ett antal felkällor som du bör försöka eliminera för att få ett rättvisande testresultat.

Pausa appar och program

Pausa eller stäng av alla funktioner som belastar din bandbredd medan du genomför testet. Har du till exempel en nedladdning i gång så kommer det att påverka resultatet. Även e-postklienter och spel påverkar bredbandet. Stäng så många fönster som möjligt i din browser. I värsta fall har du virus eller annan skadlig kod som sinkar ditt internet utan att du ens vet om det. Gör en kontroll med hjälp av ett antivirusprogram om du misstänker att det kan vara så.

Kontrollera dina enheter

Kontrollera gärna vad du får för hastighet med flera enheter. Om skillnaderna är stora kan långsamt internet bero på problem med en specifik enhet snarare än på bredbandsleverantören. I det fallet är det en bra idé att undersöka om enheten har de systemkrav som gäller för den bredbandshastighet du vill uppnå. Det kan även finnas andra flaskhalsar som gör att du får långsammare bredband än du borde. Är antennkabeln och de kablar som binder samman datorn med modemet hela och av bra kvalitet? Är ditt modem tillräckligt bra i förhållande till bredbandet? Har du bredband via ADSL kan kvaliteten på telefonledningen och avståndet till telestationen påverka hastigheten.

Hur testar man mobilt bredband?

Du kan kontrollera hur snabbt och tillförlitligt ditt mobila bredband är på samma sätt som när det gäller fast bredband. Du behöver dock väga in fler faktorer innan du drar slutsatser om ditt bredband.

  • Hur långt från signalkällan befinner du dig? Är det stort avstånd till masten kommer du inte att kunna komma upp i några högre hastigheter.
  • Byggnader, tjocka väggar i massiva material, träd och annat som finns mellan dig och signalkällan påverkar bredbandet i hög grad.
  • Om du befinner dig i en källare har du i regel sämre bredband än om du sitter högt upp i en byggnad.