7 tips för att förbättra din jobbansökan

Här kommer vi att ge bra tips för dig som vill öka dina chanser att få ett jobb. I de flesta fall börjar det med en jobbansökan. Se till så att den innehåller relevant information och förmedlar en positiv bild av dig. Så här kan du göra för att förbättra din jobbansökan:

1. Din ansökan bör vara skräddarsydd utifrån jobbet du söker

Ett CV och ett personligt brev kan innehålla mycket information men få vill behöva läsa mer än ett par sidor från en arbetssökande. Se därför till så att ditt CV är packat med information som har att göra med tjänsten du söker. Det är alltför vanligt med jobbansökningar som uppenbarligen skickats ut till massor av olika jobb.

2. Visa att du förstått vilka utmaningarna som följer med jobbet

Låtsas inte som att du kommer att klara allt utan minst problem. Det inger större förtroende om du kan visa att du är medveten om vilka svårigheterna är, och att du har den kompetens som krävs för att överkomma dem.

3. Nämn vad du har uppnått i din ansökan

Finns det något konkret som du kan peka på när det kommer till dina meriter? Att du skriver vilka egenskaper du har är inte jätteintressant för någon som ska tillsätta en tjänst. Om du däremot kan visa på objektiva meriter, som en genomgången utbildning, är det däremot väldigt värdefullt. Har du meriter från föreningslivet eller intressant livserfarenhet? Sådant kan göra att du skiljer ut dig från mängden och blir kallad till en intervju. Om du pluggat utomlands eller rest mycket, är flerspråkig eller har en intressant hobby som du brinner för så bör det tas med i ett personligt brev eftersom det kan tala till din fördel.

4. Försäkra dig om att du har positiva referenser

Många arbetsgivare är väldigt noga med att kolla upp dina referenser. Där har du en chans att välja vilket intryck du vill att någon ska få av dig. Välj personer som har något positivt att säga och som du har haft en studie- eller jobbrelation till. Du ska inte ange en kompis eller familjemedlem som referens hur bra du än tycker att de är. Det förmedlar bara en bild av att du inte har någon som du kan fråga. Att ange tre referenser brukar vara tillräckligt. Har du inte så många är det bra om det framgår varför. Det kan ju vara så enkelt som att du bara har haft en anställning tidigare.

5. Presentera ditt CV och personliga brev på ett professionellt sätt

Utseendet har betydelse för din jobbansökan. Du ska undvika att ha en massa illustrationer och utsmyckningar, och en tydlig och lättläst disposition är viktigt. Det förmedlar att du förstår vad som är viktigt när man gör en framställning och att du är så intresserad av jobbet att du faktiskt har ansträngt dig. Att en jobbansökan ska vara välskriven och fri från slarvfel är en självklarhet. Här kan du få hjälp med att skapa ett riktigt bra CV.

6. Var noga med vad du gör för intryck under en intervju, även om den hålls online

Om din jobbansökan är så stark att du bli kallad till en intervju börjar nästa fas. Då gäller det att du kan visa upp dig från din bästa sida utan att vara falsk eller ta till överdrifter. Under en intervju kommer du att få olika följdfrågor på det som du skrivit i ditt personliga brev. Tänk på att en jobbintervju också är ett tillfälle för dig att ställa frågot om jobbet. Det tyder på intresse från din sida. 

Rent mentalt kan det också vara bra att gå in i en intervjusituation med en känsla av att det är du som ska ta reda på saker om jobbet och inte bara den som håller intervjun som ska ta reda på mer om dig. Är det en intervju online är det viktigt att du har koll på din utrustning så att mötet inte förstörs av att du inte riktigt vet hur det går till. Det kan du faktiskt förlora ett jobb på.

7. Öva med en kompis inför en jobbintervju

Blir du kallad till en intervju kan det vara så att du är ganska nära ett jobb som skulle kunna förändra ditt liv. Det är väl värt att förbereda sig innan. Ge en kompis tillgång till samma handlingar som dem du skickat till företaget där du sökt jobb och be om en riktig grillning. Då kan du förbereda dig lite på frågor som är rimliga att ställa utifrån din jobbansökan.