Därför är det högre ränta på snabblån

Anmärkning: Detta är en sponsrad artikel

Senaste uppdatering: Fredag 19 maj 2023

Snabblån kan vara ett alternativ när man behöver täcka en plötslig nödutgift. Oplanerade händelser inträffar trots allt någon gång, och om man inte har en tillräckligt bra ekonomi kan ett snabblån vara den sista utvägen. Snabblån är dock väldigt dyra på grund av de höga räntorna, vilket innebär att man ofta behöver betala tillbaka betydligt mer än beloppet man lånade. 

Men varför är det egentligen högre ränta på snabblån gentemot traditionella banklån? Det försöker vi besvara här. 

Vad är snabblån? 

För att förstå varför räntan är högre på snabblån måste man först förstå vad snabblån är och vad som kännetecknar denna lånetyp, du kan läsa mer om snabblån här

Ett snabblån är en sorts konsumtionslån som låntagaren kan få utbetalat på bara några minuter. Lånen består av mindre summor pengar, vanligen mellan 1 000 och 10 000 kronor. Dessa pengar ska normalt återbetalas inom 30 dagar.

Med hjälp av ett snabblån kan låntagaren få pengar innan nästa lön när hen står inför en ekonomisk knipa. Snabblån utfärdas vanligen av online långivare, med vilka låntagaren kan ansöka om ett lån snabbt och enkelt.

Snabblån är lån utan säkerhet, vilket innebär att låntagaren inte behöver säkra lånet med någon materiell tillgång. Istället försäkrar sig långivaren att låntagaren kan återbetala det lånade beloppet med hjälp av att göra en kreditupplysning. Denna kreditupplysning visar låntagarens återbetalningsförmåga, och om låntagaren kvalificerar sig för lånet kan hen få lånet beviljat. 

Varför är de så dyra? 

Enligt Konsumentverket tar flera långivare ut avgifter som motsvarar en effektiv ränta på 700–800%, några gånger högre. Faktum är att det är väldigt dyrt att låna mindre summor pengar under korta perioder. Men vad är det som gör att just snabblån består av så höga räntor?

Det är lån utan säkerhet 

Snabblån är lån utan säkerhet vilket innebär att långivare går med på en viss risk varje gång de beviljar ett lån till en låntagare. Lån med säkerhet avser lån där långivaren kan säkra att lånet återbetalas genom att låntagaren måste ge någon materiell tillgång som pant, som en bil eller ett hus. Om lånet inte återbetalas får långivaren denna tillgång. Snabblån har inte denna säkerhet.

Snabblån är utformade för individer med dåligt kreditvärde 

Snabblån är ett av de få tillgängliga alternativen för de med dålig kreditvärdighet. De flesta banker vägrar låna ut pengar till denna typ av låntagare. Därför kan långivare av snabblån kräva mer ränta eftersom de löper en högre risk att inte få lånen återbetalade.

Snabblån är kortfristiga lån 

Vanligtvis ska snabblån återbetalas inom 30 dagar. Eftersom den effektiva årsräntan beräknas på årsbasis betyder det att man multiplicerar en veckovis kostnad med 12 eller mer. Därför är det ofta så att räntan på snabblån är tresiffrig. 

Extra avgifter tillkommer också 

Förutom räntan påkommer det även andra avgifter på snabblån, som uppläggnings-, påminnelse- och inkassoavgift. Uppläggningsavgiften tas ut i samband med att man får lånet beviljat. Återbetalar man inte lånet i tid kan man få en påminnelseavgift på sin obetalda faktura, och om inte denna betalas i tid skickas ärendet vidare till inkasso. Då tillkommer ytterligare en avgift på 180 kronor 

Kan man få ner räntan på snabblån? 

Som vi kommit fram till är snabblån kortfristiga lån bestående av höga räntor som tyvärr lätt kan leda till skuldsättning. Men finns det sätt att få snabblån att bli billigare om man nu känner att den enda utvägen ur en ekonomisk nödsituation är ett sådant lån? 

Ja och nej. Räntorna på snabblån kommer alltid vara högre än räntorna på större lån med längre återbetalningstid. Däremot kan man få ner räntorna lite genom att använda sig av en låneförmedlare, samt genom att förbättra sin kreditvärdighet innan man ansöker om ett snabblån.

Läs mer om snabblån hos Konsumentverket.