Hur fungerar det med daytrading?

Senaste uppdatering: Fredag 19 maj 2023

Daytrading är en form av aktiehandel, men här sker förändringar väldigt snabbt. Ibland kan det gå så snabbt som bara några sekunder och andra gånger kan det dröja några timmar. Det används analysmetoder för att försöka förutspå framtida förändringar.

Basen i analysmetoderna består av hur människors känslor styr utbud och efterfrågan på marknaden. Visst kan man inte veta säkert, men om man följer strategier och grafer, så kan man följa med lite mer i svängarna. Analytiker följer olika beteendemönster hos oss människor, bland annat genom att läsa av grafer som visar utvecklingen med en specifik produkt.

Nybörjare bör tänka på att det kan ta upp till flera år innan man har erfarenhet och kunskap nog att handla med aktier på ett medvetet sätt. Det finns mycket att lära sig i början och ett gott råd är att inte satsa stora summor i början. Bättre att vänta med större summor när man har hittat sin egen strategi och lärt sig mer om plattformen och vilka produkter som kan vara bra att investera i.

Har du hört talas om att blanka aktier?

Att genomföra så kallad blankning innebär att man investerar i nedgångarna. Man investerar alltså i kursfall, genom att man lånar aktier för att sälja. Dessa köper du senare tillbaka och återlämnar till den som lånade ut till en början. Med en förenklad förklaring kan man se det som att går det ut på att sälja när aktievärdet är högre och köpa tillbaka när de har sjunkit till ett lägre pris. 

Nackdelar med blankning är att det kan vara svårt att få låna aktier av någon, då det är tydligt att du vill göra det för att tjäna pengar på deras aktier. Dessutom har den ursprungliga ägaren rätt att återkalla sina aktier närhelst denne önskar. Detta innebär en stor risk att du inte hinner fullfölja din strategi för att tjäna pengar på lånet. I värsta fall kanske du till och med förlorar pengar. 

Det kursfall man förutsåg kan snabbt vända på andra hållet. Låt säga att kursen istället börja skjuta i höjden och kort därpå kräver långivaren tillbaka sina aktier. I det fallet är man tvungen att köpa tillbaka dennes aktier till gällande pris på marknaden. Det kan leda till en stor förlust.

Fyll på din kunskapskorg 

Nybörjare på daytrading bör ha ett personligt intresse i att läsa på om hur man blir framgångsrik inom kortsiktig handel. Läs böcker eller fördjupa dig i ämnet på sajter på nätet. 

Se till att hålla dig uppdaterad om olika produkter på marknaden. Först och främst de som du har personligt intresse av. Lär dig läsa av kursgrafer och följ utvecklingen. Därmed kommer det bli lättare för dig att förutsäga både toppar och dalar. 

Låt inte kunskapstörsten släckas, oavsett hur övermäktigt det kan kännas emellanåt.

Författare: Passagen

Se fullständig profil »