Så kan svenska hushåll spara pengar

Senaste uppdatering: Fredag 19 maj 2023

Sommaren är en härlig tid avsedd för skön avkoppling tillsammans med familj och vänner. Förutom att sommaren kan erbjuda varma dagar och ljumma kvällar så är det också en tid på året när vår privatekonomi kan behöva klara av en hel del extra utgifter.

Allt från trevliga besök på nöjesparker med barnen till mysiga restaurangbesök och en och annan svalkande kvällsdrink i sommarkvällen, är bara några exempel på saker som många av oss vill kunna unna oss lite extra av under de korta sommarmånaderna. Även om många också vill kunna unna sig detta och fler saker därtill så är det dock långt ifrån alla som har möjlighet till det på grund av att man har en privatekonomi med små ekonomiska marginaler.

Vill man göra allt för att se till att skapa sig bättre ekonomiska förutsättningar och få en stabil ekonomi så är det alltid bra att börja med att göra upp en budget. En budget ska innehålla dina sammanlagda inkomster- och utgifter under varje kalendermånad.

Med hjälp av en budget så får man också en bra överblick hur man spenderar sina pengar samtidigt som en budget också bör vara en bra vägledning i hur du kan göra för att både öka ditt sparande- och dina inkomster varje månad.

Tips för att spara pengar

Vi är många svenskar som har dyra lån- och krediter hos flera olika långivare. Att samla sina lån hos en och samma långivare till en lägre effektiv räntekostnad kan göra att man kan spara en hel del tusenlappar varje år.

Via en jämförelsetjänst online, se Loanscouter, så kan man på ett snabbt och enkelt vis jämföra olika lån och dess villkor. När man jämför lån så bör man alltid fokusera på att hitta ett samlingslån till en så låg effektiv räntekostnad som det bara går.

Det är det danska startup-företaget Lead Supply A/S som ligger bakom Loanscouter och där företaget har specialiserat sig på prisjämförelser av lån på 13 olika marknader runt omkring i Europa.

Utöver att samla sina lån till en lägre räntekostnad än vad man har för sina befintliga dyra lån och krediter så finns det självklart ytterligare saker man kan se över för att spara pengar in pengar i sommar och även långsiktigt.

Precis som man jämför lån med varandra så bör man också jämföra el-, mobil-, försäkringar- och bredbandsavtal med varandra och sedan välja det som är bäst för ens egen plånbok. Att gå eller att cykla till jobbet istället för att ta bilen, att äntligen göra slag i sak med att sluta röka och/eller snusa och att träna utomhus i sommar istället för på gymmet, är bara några exempel på saker som både ger en förbättrad ekonomi som det även ger en förbättrad hälsa.