Samla lån och sänk dina kostnader

Senaste uppdatering: Fredag 19 maj 2023

Samlingslån är en särskild typ av lån som är skräddarsydda för dig som vill sänka dina kostnader för räntor och krediter. Ofta får man höra att det inte är så ansvarsfullt att låna pengar om man redan har skulder, men samlingslån, som även kallas omstartslån, är ett ekonomiskt instrument som kan hjälpa dig som är på väg att fastna i en lånekarusell med högre och högre ränteutgifter.

Så fungerar samlingslån

Tanken med ett samlingslån är att du tecknar ett lån på ett belopp som är tillräckligt stort för att du ska kunna betala av alla dina mindre lån och krediter. Om räntan på samlingslånet är lägre än på de lån du betalar tillbaka så kommer du att tjäna pengar. En annan stor fördel med samlingslån är att du bara får ett lån att hålla reda på istället för många små. Risken för att du ska missa en återbetalning minskar i och med det. Om du har flera lån som du betalar dröjsmålsränta på kan ett samlingslån sänka din kostnader ganska drastiskt. Det kan även vara en räddning ifall du inte har tillräckligt mycket pengar för att betala dina befintliga lån i tid och därför riskerar att dra på dig dröjsmålskostnader.

Att tänka på för dig som funderar på att ansöka om samlingslån

Det kan vara frestande att låna lite mer än man behöver för att betala tillbaka sina lån. Undvik gärna att göra det eftersom du då får en större skuld än den du hade innan. Med ett samlingslån kan du ofta välja en lång återbetalningstid vilket sänker månadskostnaden. Du ska dock vara medveten om att det innebär att du kommer få en högre total kostnad om du väljer det upplägget. Det är alltid bra att betala tillbaka lån, även samlingslån, så snabbt man kan.

Du ska alltid jämföra lån innan du bestämmer dig för vilket du ska teckna. Det gäller även samlingslån. PayUp är en smart tjänst för dig som vill samla lån. Där hittar du information om samlingslån från olika långivare.

Kan man få ett samlingslån med betalningsanmärkningar?

Många långivare som har samlingslån är med dessa lån inriktade på en målgrupp som behöver göra något åt sin ekonomi. Att man kanske har en betalningsanmärkning behöver inte vara ett hinder för att få ett samlingslån, men man ska vara medveten om att det kan innebära att man får betala lite mer i ränta. Du kan inte få ett samlingslån om du har en obetald skuld till Kronofogden.