Djurförsäkring

Du som vill kunna säkra att ett husdjur får rätt vård när det behövs som mest bör teckna en djurförsäkring. I Sverige finns det mycket goda möjligheter till bra veterinärvård, men kostnaderna för den kan lätt skjuta i höjden. Ett djur kan behöva lika avancerad vård som en människa. En mardröm för många är att inte ha råd att hjälpa sitt husdjur, trots att det hade varit möjligt med en djurförsäkring.

Självrisk rörlig
Självrisk rörlig
Självrisk fast
Självrisk fast
Självriskperiod
15 - 25%
15 - 25%
365 dagar
Maxersättning
Maxersättning
15,000kr
15,000kr
1,800kr - 3,500kr
1,800kr - 3,500kr
 • Förebygg skador och sjukdomar med hjälp av app
 • Personlig hjälp alla dagar 08-21
 • Högt rankad försäkring med marknadens högsta veterinärvård

#ad Inlägget är reklam för Lassie och innehåller annonslänkar.

BESÖK Lassie
Självrisk rörlig
Självrisk rörlig
Självrisk fast
Självrisk fast
Självriskperiod
15 - 25%
15 - 25%
365 dagar
Maxersättning
Maxersättning
-
-
1500kr - 3000kr
1500kr - 3000kr
 • Omfattande skydd
 • Även för tidigare hälsobesvär
 • Snabb skadehantering och ersättning

#ad Inlägget är reklam för FurryChamp och innehåller annonslänkar.

BESÖK FurryChamp
Självrisk rörlig
Självrisk rörlig
Självrisk fast
Självrisk fast
Självriskperiod
15 - 25%
15 - 25%
Maxersättning
Maxersättning
160,000kr
160,000kr
0kr - 3500 kr
0kr - 3500 kr
 • Femstjärnig service när som helst i appen
 • Snabb skadehantering till kl. 20, alla dagar
 • Mycket skydd för pengarna. Drulle ingår

#ad Inlägget är reklam för Hedvig och innehåller annonslänkar.

BESÖK Hedvig
Självrisk rörlig
Självrisk rörlig
Självrisk fast
Självrisk fast
Självriskperiod
15 - 25%
15 - 25%
130 dagar
Maxersättning
Maxersättning
150,000kr
150,000kr
1500kr - 3000kr
1500kr - 3000kr
 • Veterinärvård upp till 150 000 kr
 • Digital rådgivning via Firstvet ingår
 • Receptbelagd medicin om din hund blir sjuk eller skadad

#ad Inlägget är reklam för Ica Försäkring och innehåller annonslänkar.

BESÖK Ica Försäkring

Husdjur är värda att försäkras

Det tecknas fler djurförsäkringar idag än någonsin tidigare. Det beror dels på det blivit vanligare att ha djur hemma men också på att vi ofta har en starkare känslomässig förbindelse med våra djur. Att teckna en djurförsäkring för till exempel en hund eller katt handlar inte så mycket om att djuret har ett ekonomiskt värde som om att vi är så fästa vid det att vi vill göra allt vi kan för att hjälpa det om det blir sjukt eller drabbas av en olycka. 

Var noga när du jämför försäkringar

För att en försäkring ska gälla är det i regel en del krav som måste uppfyllas. Det är viktigt att du sätter dig in i försäkringsvillkoren så att det inte uppstår några missförstånd när ditt djur behöver vård. Det kan till exempel vara så att ditt djur behöver vaccineras för att en försäkring ska gälla. 

Det är också några saker som du bör vara medveten om när du jämför vad du får för pengarna när du tecknar en djurförsäkring:

 • Hur hög blir din månadspremie?
 • Vad ingår i försäkringen?
 • Hur hög självrisk får du betala?
 • Hur högt belopp kan du få ut maximalt?

Efterfrågan på djurförsäkringar har höjt kvalitén på veterinärvården

Det faktum att så många väljer att teckna en djurförsäkring innebär att allt fler vänder sig till en veterinär istället för att ett djur ska läka av sig självt. Det har i sin öka efterfrågan på veterinärer och lett till att veterinärvården utvecklats. Genom att teckna en djurförsäkring får du tillgång till avancerade diagnosmetoder och välutbildade veterinärer som håller en hög internationell nivå. Du kan helt enkelt få riktigt bra vård för ditt djur i Sverige vilket gör en djurförsäkring än mer prisvärd.

Djurförsäkring för djur inom lantbruk

Alla som sysslar med djuruppfödning eller som handskas med djur yrkesmässigt på annat sätt behöver också en djurförsäkring. Den som har till exempel kor, får eller grisar tecknar dock sällan individuella djurförsäkringar utan det är hela besättningar som försäkras. Avelsdjur och hästar med ett högt marknadsvärde är ett undantag från den regeln.

Nästan alla djur kan försäkras 

I stort sett samtliga försäkringsbolag som erbjuder djurförsäkringar gör det för såväl vanliga som lite mindre vanliga husdjur. Att du kan försäkra hundar och katter är självklart men det går även att teckna en djurförsäkring om du har en orm, en fågel eller ödla som husdjur. När det gäller djur som är avsedda för lantbruk är det vanligtvis hos specialiserade försäkringsbolag du tecknar en djurförsäkring. Några av de vanligaste djurförsäkringarna i Sverige är:

 • Hundförsäkring
 • Kattförsäkring
 • Smådjursförsäkring
 • Hästförsäkring
 • Försäkringar av grisar, kor och andra lantdjur

Hundförsäkringar är den vanligaste djurförsäkringen

Den djurförsäkring som är vanligast i Sverige är hundförsäkring. Det är inte så konstigt med tanke på att det finns 800 000 registrerade hundar i Sverige. En hund är vanligtvis en älskad familjemedlem och har dessutom många gånger ett ganska högt ekonomiskt värde. Som hundägare är det därför av stort värde att välja en bra djurförsäkring. 

Så mycket kostar en djurförsäkring för en hund

Att teckna en hundförsäkring kostar vanligtvis någon eller några tusenlappar om året. De faktorer som avgör priset är framförallt:

 • Hur högt värde du vill att försäkringen ska gälla
 • Hur hög självrisk du är beredd att betala
 • Vad hunden är av för ras

Vissa raser är dyrare att försäkra än andra. Det beror på att de i större utsträckning är benägna att drabbas av sjukdomar och skador som kräver avancerad veterinärvård. När du tecknar en hundförsäkring ska du alltså kontrollera så att just de problem som din hund löper extra stor risk att drabbas av täcks av försäkringen.

Vad ingår i en hundförsäkring?

En djurförsäkring kan i regel skräddarsys så att den ger ersättning vid de problem du själv önskar. En hundförsäkring träder i kraft när du behöver betala för veterinärkostnader men du kan också göra en rad tillägg för att få en hundförsäkring som även ger dig rätt till ersättning i andra situationer. Det kan till exempel handla om att:

 • Du får ett så kallat livbelopp om hunden dör i förtid, livbeloppets storlek står då i relation till hundens marknadsvärde.
 • Det betalas ut ersättning för receptbelagd medicin och rehabilitering.
 • Hunden behöver diagnostiseras med hjälp av magnetröntgen eller någon annan metod som annars kosta extra.
 • Du får rätt till ersättning för veterinärvård utomlands.
 • Du får ersättning om en brukshund inte längre kan användas till det den är avsedd för.

Om du är uppfödare kan du försäkra en hel valpkull eller hela din verksamhet. Det går också att teckna en så kallad flockförsäkring om du har många hundar och inte vill behöva försäkra varje hund individuellt.

Glöm inte att försäkra din katt

Kattförsäkringar är också mycket vanliga i Sverige. Det är en djurförsäkring som liknar den försäkring du kan teckna för en hund. Grundskyddet kan kompletteras med en rad tilläggsförsäkringar. Du kan till exempel få ersättning för mediciner eller ett engångsbelopp om katten dör. Du väljer ett försäkringsbelopp som styr hur mycket du betalar för din försäkring och hur mycket du kan få ut i ersättning vid olika åkommor.

Andelen katter som är försäkrade är inte lika stor som när det gäller hundar. Det anses bero på att många katter inte är raskatter och de har ett lågt ekonomiskt värde. En bondkatt kan dock vara lika omtyckt av sin ägare som en raskatt och behöver lika bra veterinärvård. En djurförsäkring för en katt kostar heller inte särskilt mycket och det kan bli en dyr affär att inte låta försäkra sin katt. Tänk på att en utekatt löper stor risk att drabbas av något som kräver veterinärvård någon gång under sitt liv. Om du har en raskatt är det viktigt att du först kontrollerar vilka problem som den rasen vanligtvis råkar ut för. Det är nämligen inte säkert att just de felen berättigar till ersättning.

Smådjursförsäkring

Eftersom det finns särskilda djurförsäkringar för hundar och katter brukar en smådjursförsäkring gälla husdjur som är lika stora som, eller mindre än en katt. I Sverige kan det handla om marsvin och kaniner, fåglar, reptiler och sköldpaddor. Exakt vilka djur som kan försäkras med en djurförsäkring av den här typen varierar mellan olika försäkringsbolag. Precis som när det gäller andra djurförsäkringar täcker en smådjursförsäkring kostnader för veterinärvård du har utöver självrisken.

Hästförsäkring

En häst har ofta ett högt värde och när det gäller så stora djur som hästar är veterinärkostnaderna högre än för mindre djur. Därför är det extra viktigt att du tecknar en bra djurförsäkring om du är hästägare. Marknaden för hästförsäkringar är stor i Sverige där vi har en väl utvecklad hästnäring och många som är engagerade i hästsport. 

Villkoren för en hästförsäkring skiljer sig åt beroende på vad du använder hästen till. Det beror på att hästen är olika benägen att drabbas av skador beroende på om det exempelvis är fråga om en travhäst, eller en häst som inte rids överhuvudtaget. Väldigt vanliga skador, som benbrott hos en tävlande häst, kan vara undantag som inte ger dig rätt till ersättning på din djurförsäkring. Kostnader för tandvård brukar heller inte ingå i en hästförsäkring.

Även hästförsäkringen ger dig ersättning för veterinärkostnader efter det att självrisken har dragits av. Skyddet kan sedan byggas på med en livförsäkring eller andra tilläggsförsäkringar.

Försäkringar för lantdjur

Det är vanligt att försäkra nötkreatur som används för produktion av kött eller mjölk. En försäkring för nötkreatur kan gälla enskilda djur men det är vanligare att den tecknas för en hel djurbesättning. Oftast krävs det att ett ombud från försäkringsbolaget kommer ut och tittar på anläggningen innan villkoren för denna typ av djurförsäkring kan fastställas. En nötdjursförsäkring ger dig rätt till ersättning om ett enskilt djur stjäls eller måste avlivas enligt en bedömning av veterinär. Om du även vill ha ersättning för veterinärkostnader behöver du i regel teckna en tilläggsförsäkring. Ungefär samma regler gäller för grisar. När det gäller får är det vanligast med enbart livförsäkring. Ett fårs ekonomiska värde är inte så högt att det är värt att försäkra det så att även veterinärkostnader täcks.

En djurförsäkring har i regel en självrisk

Det faktum att du har en djurförsäkring innebär inte att det är helt gratis att gå till veterinären. Du betalar en självrisk som kan innefatta både en fast och en rörlig del. Den fasta självrisken är ett förutbestämt belopp som du betalar varje gång du uppsöker veterinären. Den rörliga självrisken består istället av en viss procent av den totala kostnaden för veterinärbesöket. 

Hur hög självrisken är på en djurförsäkring och om den har både fast och rörlig självrisk eller bara den fasta delen beror mycket på din försäkringspremie. Du brukar kunna välja mellan att betala en högre premie för din djurförsäkring varje månad och få sänkt självrisk. Du kan också göra tvärtom och betala en låg månadspremie och sedan ett högre belopp när du behöver uppsöka en veterinär.

Försäkringsvillkoren förändras när djuret blir äldre

En djurförsäkring kan upphöra att gälla när ett djur uppnått en viss ålder. Ett livbelopp betalas till exempel bara ut om ett djur avlider av en annan anledning än ålder. Det är också vanligt att beloppet sänks med en viss procent varje år från det att djuret uppnått en viss ålder.

Vanliga frågor och svar om djurförsäkringar

Vad innebär det att en djurförsäkring har en karensperiod? 

Om ditt djur är försäkrat och behöver veterinärvård igen, efter en första behandling, slipper du betala hela självrisken under karensperioden.

Godtar försäkringsbolagen alla veterinärmedicinska åtgärder?

I regel kan du få ersättning för insatser som ordinerats av en veterinär. När det gäller rehabilitering och vissa andra dyrare åtgärder kan försäkringsbolaget kräva att de måste ha godkänt åtgärderna i förväg.

Hur ska man försäkra en minigris?

Hos vissa försäkringsbolag kan en minigris försäkras som husdjur med andra villkor än om det handlar om grisar i köttproduktion.

Kan man försäkra fiskarna i sitt akvarium?

I regel inte. Samma sak gäller giftormar, insekter och spindlar. Däremot kan du utöka din hemförsäkring om du är orolig för att ett akvarium ska gå sönder.

Vad kostar det att gå till veterinären utan djurförsäkring?

Det beror naturligtvis på vad det handlar om för djur och vad det är för ingrepp som behöver genomföras. Flera vanliga behandlingar, som när en hund råkat ut för ett benbrott, kan kosta över 10 000 kronor om du inte har en djurförsäkring.