Gravidförsäkring

Senaste uppdateringen: 20 maj 2023

Att vara gravid är ofta en tid som är förknippad med både längtan och förväntan. Av alla som väntar barn räknar man med att tre av fyra känner sig oroliga över att något ska gå fel under graviditeten. Även om det är förhållandevis få personer som drabbas av allvarliga problem under graviditeten så kan tanken på att något skulle kunna hända vara jobbig och svår att hantera. För många är det därför betryggande att ha en gravidförsäkring som ger ett skydd både till det ofödda barnet och till er som föräldrar. 

En gravidförsäkring kan du både teckna om det är första gången du ska få barn eller om du har fått barn tidigare. Försäkringen ger en ekonomisk trygghet om någonting skulle inträffa under de månader du är gravid, under förlossningen och även under den närmaste tiden efter att barnet har blivit fött.

Att teckna en gravidförsäkring

Det finns inga regler för när under en graviditet du behöver teckna en gravidförsäkring. Det är upp till dig som blivande förälder att avgöra när du vill göra det. En del väljer att teckna en gravidförsäkring redan när de har fått ett positivt graviditetstest medan andra väljer att vänta tills det gått några veckor. Det som är bra att känna till är att en gravidförsäkring inte nödvändigtvis börjar gälla direkt när du har tecknat den.

Försäkringsbolagen har olika regler för när en gravidförsäkring börjar gälla. Hos en del bolag kan du köpa en gravidförsäkring efter en viss vecka, men den kanske inte träder i kraft före några veckor senare. Det kan även finnas olika regler för när försäkringen gäller för den gravida och när den gäller för barnet. Det kan variera ganska kraftigt mellan olika försäkringsbolag när en gravidförsäkring börjar gälla, så se till att jämföra gravidförsäkringar för att hitta en som du tycker känns bra både för din egen och för ditt barns skull.

Olika typer av gravidförsäkringar

Det finns olika typer av gravidförsäkringar. Det finns både sådana som är gratis och sådana du betalar en summa för. Väljer du den kostnadsfria gravidförsäkringen brukar en olycksfallsförsäkring och en livförsäkring för barnet och föräldrarna ingå. Däremot brukar inte sjukdomar vara något som omfattas av en kostnadsfri gravidförsäkring.

Vill du ha ett utökat skydd kan du välja att betala för att få olika tilläggsskydd. I en sådan försäkring kommer du fortfarande ha kvar allt det skydd som erbjuds genom den kostnadsfria försäkringen, men du får vissa andra fördelar. Även här kan det skilja sig åt mellan olika försäkringsbolag vad som ingår, men i regel brukar du ha rätt till ersättning om ditt barn blir sjukt under sina sex första levnadsmånader. Du kan också få ekonomisk ersättning om du som gravid får havandeskapsförgiftning, drabbas av några förlossningskomplikationer eller om du behöver göra ett akut kejsarsnitt.

Om du har en gravidförsäkring, oavsett om den är kostnadsfri eller om du har valt att ha ett utökat skydd, brukar du ha rätt till samtalsstöd och kristerapi ifall det skulle inträffa ett dödsfall. När du jämför gravidförsäkringar kan det vara bra att fundera över vad du själv tycker är viktigt och vad som får dig att känna dig mer trygg och tillfreds under graviditeten. Om du kommer fram till att du vill ha ett utökat graviditetsskydd betalar du en engångskostnad för försäkringen. Hur stort beloppet är varierar men brukar ligga någonstans mellan 500 och 2 000 kronor. 

Att teckna en gravidförsäkring

För att teckna en gravidförsäkring kommer du att få uppge dina egna personuppgifter och även en del information om graviditeten, såsom beräknat förlossningsdatum. I samband med att du tecknar försäkringen kan du också få ett antal frågor som handlar om din egen hälsa. När du har skickat in dina uppgifter kommer försäkringsbolaget återkomma till dig med ett försäkringsbesked. I beskedet kan du se vilka regler som gäller, vilka ersättningsbelopp olika händelser ger rätt till och mer specifikt läsa om vad som ingår i försäkringen.

Gravidförsäkring och barnförsäkring

Precis som namnet antyder är en gravidförsäkring ämnad att ge skydd under själva graviditeten. En gravidförsäkring övergår inte till att bli en barnförsäkring av sig självt, utan det måste du själv ta ansvar för att teckna när barnet nått en viss ålder. Ett nyfött barn omfattas av gravidförsäkringen en viss tidsperiod, och du kan ta reda på när den slutar gälla genom att läsa försäkringsvillkoren.

Vanliga frågor om gravidförsäkring

Måste man ha en gravidförsäkring?
Som blivande förälder väljer du själv om du vill ha en gravidförsäkring eller inte. Det är bra att ha en försäkring om någonting skulle hända med dig, din partner eller med barnet som ni längtar efter.

Var kan jag teckna en gravidförsäkring?
Det finns många olika försäkringsbolag som erbjuder gravidförsäkringar. Om du är medlem i ett fackförbund kan det hända att de har samarbeten med något försäkringsbolag och att du kan få ett billigare pris om du väljer en gravidförsäkring med ett utökat skydd. Tänk på att inte välja första bästa gravidförsäkring utan att ta dig tid att jämföra de olika försäkringsbolagens erbjudanden med varandra innan du tecknar en.

Gäller gravidförsäkring vid tvillinggraviditet?

Du kan ha en gravidförsäkring även när du väntar tvillingar. Det kan skilja sig åt mellan olika försäkringsbolag om det räcker med en försäkring eller om du behöver teckna en separat för varje barn du väntar.


Hur betalas ersättningen från en gravidförsäkring ut?

Om något inträffar som försäkringen omfattar kommer du få ersättning utbetald av försäkringsbolaget. Beroende på vad det är som har inträffat betalas antingen en klumpsumma ut, eller också får du en viss summa per månad. Om ditt barn skulle födas med en sjukdom eller om barnet avlider kommer du få en summa utbetald när barnet antingen blivit diagnostiserat eller när dödsorsaken har blivit fastställd.

Var gäller en gravidförsäkring?

Det allra vanligaste är att en gravidförsäkring gäller i alla nordiska länder, så att du kan resa i ett visst antal dagar och ändå ha ett skydd. Om du däremot ska resa någon annanstans kan det hända att försäkringen inte är i kraft. Kontrollera vilka villkor som gäller innan du tecknar en försäkring om du vet med dig att du kommer att resa under graviditeten.