Hästförsäkring

Senaste uppdateringen: 20 maj 2023

Sverige är ett av de länder i Europa där det finns allra flest hästar. Faktum är att det finns fler hästar än mjölkkor i vårt avlånga land, och att det är runt dryga miljonen människor som på något sätt är aktiva inom ridsporten.

Att ha en häst innebär ett stort ansvar och att du som äger den tar hand om den på bästa möjliga vis. Ändå är det en stor del hästar som inte får rätt vård när de skadas eller drabbas av någon sjukdom. En orsak till det kan vara att många inte har en hästförsäkring som ersätter kostnader som uppkommer i samband med en olycka eller sjukdom. För att du som äger en häst ska kunna ta hand om ditt djur på bästa sätt och själv känna dig trygg ekonomiskt bör du ha en hästförsäkring.

Hästförsäkringen skyddar ditt djur

Om du har en hästförsäkring är djuret skyddat på flera sätt. En hästförsäkring innehåller bland annat ett skydd mot veterinärvårdskostnader. Om hästen behöver undersökas, rehabiliteras eller få vård på grund av en skada eller sjukdom kommer försäkringen ersätta kostnaderna som veterinären debiterar. Om det skulle vara så att hästen behöver avlivas, eller om hästen avlider av någon annan orsak, kan du även ha rätt att få ekonomisk ersättning på samma sätt som en livförsäkring fungerar. 

Det som kan skilja sig åt mellan olika hästförsäkringar är vilka de högsta ersättningsbeloppen är och när de betalas ut. Det allra vanligaste är att försäkringen gäller både när hästen står i stallet, när du tävlar, när hästen transporteras och under vanlig ridning. 

Välj en passande hästförsäkring

När du ska teckna en hästförsäkring behöver du utgå från hur hästen används för att välja det bästa försäkringspaketet. Om du tävlar mycket med din häst eller om den används för avel behöver du kanske ha ett något högre försäkringsbelopp än om hästen främst används inom familjen som hobby. På många försäkringsbolag kan du själv justera hur höga de maximala ersättningsbeloppen ska vara, och ju högre sådana du väljer desto högre premie kommer du betala för försäkringen.

Andra faktorer som påverkar hur mycket en hästförsäkring kommer kosta är vilken ras hästen är, hur gammal den är och även om den har haft någon sjukdom eller varit med om en olycka tidigare. En häst som redan varit skadad kanske löper en större risk för att skadas igen, och då brukar priset för en hästförsäkring också bli högre. 

Tilläggsförsäkringar till en hästförsäkring

Hos många försäkringsbolag som har hästförsäkringar kan du skräddarsy skyddet så att det passar din häst perfekt. Några vanliga tilläggsförsäkringar som du kan teckna för din häst gäller exempelvis tandsjukdomar, problem med ryggen eller hältor. Det kan även vara möjligt att ta en tilläggsförsäkring som ger ersättning för vissa mediciner och mer omfattande rehabiliterande vård. 

Används hästen på en ridskola finns det också försäkringsbolag som erbjuder försäkringar som ger ekonomisk ersättning om hästen inte kan användas för undervisning på grund av sjukdom eller skada. I ett sådant fall räknas hästen som inkomstbringande och en försäkring gör då att du inte belastas ekonomiskt fast djuret blir sjukt. 

Självrisken kan vara fast eller rörlig

Som med de flesta försäkringar har även en hästförsäkring självrisker. Det är en summa du behöver betala själv om du till exempel behöver uppsöka veterinär. Det varierar mellan försäkringsbolagen kring hur självrisken i en hästförsäkring fungerar, men det är vanligt att den både består av en fast och en rörlig del. Den fasta delen är en kostnad du betalar själv och hur hög den är står i försäkringsvillkoren. Den rörliga delen brukar utgöras av runt 15–20 % av de sammanlagda vårdkostnaderna.

Vad gäller självrisken brukar försäkringsbolagen inte debitera den rörliga delen om hästen behöver uppsöka veterinär flera gånger under en viss tidsperiod. Kontrollera vad som gäller för just den försäkring du tittar på. 

Karenstid för hästförsäkring

När du tecknar en ny hästförsäkring inleds försäkringsperioden oftast med en karenstid som vanligen uppgår till tre veckor. Att försäkringen har karens innebär att du inte får någon ersättning om hästen skulle bli sjuk inom den angivna tidsperioden. Karensperioden brukar inte gälla för olyckor eller andra oförutsägbara händelser, men även detta kan variera mellan olika bolag så var noga med att kontrollera vad som gäller för den hästförsäkring du överväger att teckna.

Hästförsäkring och ägarbyte

Om du ska köpa en häst, eller om du ska sälja din nuvarande till någon annan, behöver du i samband med köpet fundera över om hästförsäkringen ska tas över eller om den ska avslutas/nytecknas. Det brukar gå bra att föra över en befintlig försäkring till en ny ägare mot en mindre administrationsavgift. Det viktigaste om du tar över en hästförsäkring är att du går igenom vad som ingår i försäkringen så att du har det skydd du vill ha. Om du väljer att teckna en ny hästförsäkring istället för att ta över den gamla kan villkoren ha förändrats och det är därför bra att kontrollera den nuvarande hästförsäkringens försäkringsbrev för att veta vad som omfattas, och därefter jämföra det med villkoren som skulle gälla ifall du tecknar en ny hästförsäkring.

Veterinärbesiktning och hälsodeklarationer

När du ska försäkra din häst är det vanligt att du får fylla i en hälsodeklaration, alternativt kan det hända att försäkringsbolaget begär in ett veterinärintyg som berättar om hur hästen mår och om den har några skador sedan tidigare. Kräver försäkringsbolaget ett intyg behöver det vara nytt, sällan godkänns intyg som är äldre än 30 dagar.

Vanliga frågor om hästförsäkring

Ersätter en vanlig bilförsäkring om hästen skadar sig under en transport?

En bilförsäkring täcker skador på bilen, men inte på hästen. Du behöver därför ha en separat hästförsäkring som ger ersättning om hästen skadas under transport. 
Ska man försäkra äldre hästar?
Även fast en häst är äldre är det bra att ha en försäkring. En äldre häst kan drabbas av sjukdomar som snabbt blir kostsamma och utan försäkring finns det en risk för att du inte kommer kunna betala för den vård som hästen behöver.