Hundförsäkring

Det finns närmare en miljon hundar i Sverige om vi bara ser till dem som registrerats hos Jordbruksverket och en stor majoritet av dessa har skydd i form av en hundförsäkring. Att ha en hundförsäkring som ger ett tillräckligt starkt skydd när olyckan är framme är mycket viktigt. Det är inte roligt att avliva en hund eller se sitt älskade djur lida, bara för att man inte har råd med adekvat veterinärvård. I den här guiden kommer vi bland annat att gå igenom vad en hundförsäkring bör innehålla, vilka tilläggsförsäkringar du kan göra och hur olika hundförsäkringar kan skilja sig åt.

Självrisk rörlig
Självrisk rörlig
Självrisk fast
Självrisk fast
Självriskperiod
15 - 25%
15 - 25%
365 dagar
Maxersättning
Maxersättning
15,000kr
15,000kr
1,800kr - 3,500kr
1,800kr - 3,500kr
  • Förebygg skador och sjukdomar med hjälp av app
  • Personlig hjälp alla dagar 08-21
  • Högt rankad försäkring med marknadens högsta veterinärvård

#ad Inlägget är reklam för Lassie och innehåller annonslänkar.

BESÖK Lassie
Självrisk rörlig
Självrisk rörlig
Självrisk fast
Självrisk fast
Självriskperiod
15 - 25%
15 - 25%
365 dagar
Maxersättning
Maxersättning
-
-
1500kr - 3000kr
1500kr - 3000kr
  • Omfattande skydd
  • Även för tidigare hälsobesvär
  • Snabb skadehantering och ersättning

#ad Inlägget är reklam för FurryChamp och innehåller annonslänkar.

BESÖK FurryChamp
Självrisk rörlig
Självrisk rörlig
Självrisk fast
Självrisk fast
Självriskperiod
15 - 25%
15 - 25%
Maxersättning
Maxersättning
160,000kr
160,000kr
0kr - 3500 kr
0kr - 3500 kr
  • Femstjärnig service när som helst i appen
  • Snabb skadehantering till kl. 20, alla dagar
  • Mycket skydd för pengarna. Drulle ingår

#ad Inlägget är reklam för Hedvig och innehåller annonslänkar.

BESÖK Hedvig
Självrisk rörlig
Självrisk rörlig
Självrisk fast
Självrisk fast
Självriskperiod
15 - 25%
15 - 25%
130 dagar
Maxersättning
Maxersättning
150,000kr
150,000kr
1500kr - 3000kr
1500kr - 3000kr
  • Veterinärvård upp till 150 000 kr
  • Digital rådgivning via Firstvet ingår
  • Receptbelagd medicin om din hund blir sjuk eller skadad

#ad Inlägget är reklam för Ica Försäkring och innehåller annonslänkar.

BESÖK Ica Försäkring

En hundvårdsförsäkring täcker vård och undersökningar hos veterinären

Veterinärvård kan kräva lika avancerad diagnosutrustning och behandling som när det handlar om vård av människor och kostnaderna kan springa iväg om en hundförsäkring saknas. Det är alltså viktigt att du som hundägare säkerställer att du kan ge din hund den vård den behöver i alla lägen. Det gör du genom att teckna en bra hundförsäkring.

Vad kostar en hundförsäkring?

Precis som när det gäller försäkringar för människor kan hundförsäkringar kosta olika mycket beroende på olika val du gör. Mellan tummen och pekfingret kan man säga att du får betala mellan 1 000 och 5 000 kronor om året för en hundförsäkring. 

De faktorer som i högst utsträckning påverkar priset på en hundförsäkring är:

  • Försäkringsbeloppet
  • Vilken hundras det gäller
  • Vilka tilläggsförsäkringar du valt, om några
  • Hur hög självrisken är
  • Var i Sverige du bor
  • Om du kan ta del av en aktuell rabatt

Försäkringsbeloppet är den summa du maximalt har rätt att få ut efter att du tecknat en hundförsäkring. Det handlar även om mindre ersättningar i form av en procentsats av försäkringsbeloppet. Du väljer själv hur högt försäkringsbeloppet ska vara och månadspremien ökar naturligtvis om väljer ett högt belopp.

Olika hundraser är olika benägna att drabbas av skador och kan ha medfödda fel som gör dem dyrare att försäkra. Försäkringsbolagen delar ofta in hundar i olika grupper baserat på framförallt hundens storlek. Du kan också behöva teckna särskilda tilläggsförsäkringar om du vill ha ett fullgott skydd för en viss hundras. Detta i och med att just de skador och sjukdomar de löper extra stor risk att drabbas av ej berättigar till ersättning när det gäller den rasen. Du kan också välja en rasspecifik hundförsäkring om du vill ha ett skydd anpassat för en viss hundras.

En hundförsäkring ger ett basskydd som du sedan kan komplettera med en rad tilläggsförsäkringar. Självrisken är avgörande för hur mycket en hundförsäkring kostar. Självrisken är det belopp du betalar vid ett veterinärbesök trots att du har en hundförsäkring. Du kan välja en hundförsäkring med låg självrisk och betala en högre premie eller göra tvärtom för att sänka månadskostnaden samtidigt som du då får betala mer när något väl händer din hund.

Hur mycket kan man få ut på sin hundförsäkring?

Du avgör själv hur mycket du vill kunna få ut på din hundförsäkring genom att välja hur hög premie du betalar. Det kan handla om allt från ca 20 till över 100 000 kronor.

Detta ska du tänka på när du väljer hundförsäkring

Utbudet av hundförsäkringar är stort idag och det innebär att det är en del att tänka på när du jämför hundförsäkringar med varandra för att hitta den som är bäst för dig.

  • Vilka behov har hunden och vad har du för hundras?
  • Hur aktiv är hunden?
  • Hur mycket är du beredd att betala för en hundförsäkring?
  • Hur påverkas möjligheten att få ut pengar på din hundförsäkring av hundens ålder?
  • Jämför hundförsäkringar i god tid

Börja med att gå igenom dina och din hunds behov. Har du en ras som är benägen att drabbas av en viss typ av problem ska du teckna en hundförsäkring som täcker just detta. Hur aktivt ni lever kan också påverka försäkringsbehovet. En hund som används vid jakt löper större risk att drabbas av olyckor än en familjehund som lever ett lugnt liv. Tänk dock på att hundar som kanske är hemma lite för mycket också tillhör en särskild riskgrupp eftersom de inte får den motion de behöver.

Valet av hundförsäkring är också en ekonomisk fråga. Hur mycket har du råd att lägga i månaden? Har du besparingar som gör att du klarar självrisken om din hund skulle råka ut för något allvarligt? Då kan du välja en hundförsäkring med lägre premie och högre självrisk. En hundförsäkring kan tecknas fram till det att hunden uppnått en viss ålder. Försäkringsvillkoren kan sedan förändras i takt med att hunden blir äldre.

Om du planerar att köpa en hundvalp bör du ha bestämt dig för vilken hundförsäkring du ska välja i god tid. Då kan du teckna en hundförsäkring som börjar gälla dagen då du hämtar hunden. Om du tecknar försäkringen innan valpen är fyra månader gammal får du oftast bättre villkor än om du tecknar försäkringen senare än så. Köper du en äldre hund kan du istället välja att ta över den befintliga försäkringen.

Vilka skador och sjukdomar drabbas hundar av?

Det kan finnas många anledningar till att du behöver uppsöka en veterinär. Hundar drabbas lätt av förstoppning och diarré eller kräkningar. Det kan exempelvis handla om att hunden har tarmproblem. Även om det ofta går att åtgärda den typen av åkomma kan det krävas flera veterinärbesök och experimenterande med olika typer av foder. 

En hundförsäkring är också bra att ha om hunden drabbats av orm- eller insektsbett. I och med att hundar är mindre än människor kan de drabbas hårdare av bett men med en hundförsäkring behöver du aldrig tveka utan du kan söka hjälp akut. Hundar kan också drabbas av förgiftning på grund av att de ätit något olämpligt samt råka ut för urinvägsinfektion eller infektion i livmodern. Tikar är något mer benägna än hanhundar att drabbas av sjukdom och kostar mer att försäkra hos vissa försäkringsbolag.

Hur fungerar självrisken med en hundförsäkring?

Självrisken det du betalar vid veterinärbesök, trots att du har en hundförsäkring. Det som gör det lite extra komplicerat är att en hundförsäkring oftast har både en fast och en rörlig självrisk. Den fasta delen är ett fixerat belopp som du betalar vid varje veterinärbesök. Den rörliga delen är en viss procent av den totala kostnaden för veterinärbesöket. Med en vanlig hundförsäkring kan det handla om att du har en fast kostnad på 1 500 kronor och en rörlig självrisk på 20 % av de totala kostnaden för besöket. Genom att betala en högre premie och acceptera en högre självrisk kan du ofta välja bort den rörliga delen av självrisken. Vissa hundförsäkringar har en så kallad självriskperiod. Det innebär att du under en period, som kan vara olika lång hos olika försäkringsbolag, bara betalar den fasta delen av självrisken. När det gäller självrisk är det extra viktigt att jämföra olika hundförsäkringar eftersom reglerna kan variera ganska mycket beroende på vilket försäkringsbolag du väljer.

Vad får du betala för pris på hundförsäkringen och hur bra är det i relation till försäkringsbeloppet? Olika försäkringsbolag kan vara olika attraktiva beroende på vilken hundras du har och vilka tilläggsförsäkringar du väljer.

Tilläggsförsäkringar till en hundförsäkring

De flesta väljer att komplettera en grundläggande hundförsäkring med någon form av tilläggsförsäkring. Det finns många olika att välja mellan. Vad som ingår i grundskyddet varierar mellan olika försäkringsbolag, flera av tilläggen nedan kan ibland ingå i en hundförsäkring, ibland inte.

  • Livförsäkring
  • Medicinförsäkring
  • Rehabilitering
  • Användbarhetsförsäkring
  • Tillägg för MR- och CT-undersökning
  • Reseförsäkring
  • Avelsförsäkring
  • Valpkullsförsäkring
  • Flockförsäkring

Livförsäkring

En livförsäkring är ett engångsbelopp som betalas ut om hunden avlider innan den uppnått en viss ålder. Dödsorsaken måste oftast vara avlivning och beslutet om att avliva hunden ska vara fattat av en veterinär. Hur högt belopp du får ut är baserat på hundens marknadsvärde som bygger på bland annat ålder och avels- eller tävlingsmeriter.

Medicinförsäkring

Receptbelagda mediciner för hundar kan kosta en hel del, särskilt om din hund lider av en kronisk åkomma. Om medicinen skrivits ut av en veterinär och du har detta tillägg till din hundförsäkring får du ersättning för medicinkostnader.

Rehabilitering

Med denna tilläggsförsäkring får du ersättning för utgifter du har i samband med att hunden genomgår rehabilitering efter en skada. Vissa försäkringsbolag kräver att åtgärder ska godkännas i förväg och vara rekommenderade av en veterinär.

Användbarhetsförsäkring

Om du har en brukshund som du använder till något speciellt kan du med en användbarhetsförsäkring få ersättning om hunden förlorar sin förmåga. Det kan handla om att en jakthund inte längre kan användas vid jakt efter ett allvarligt benbrott.

Tillägg för MR- och CT-undersökning

Med magnetkamera och datortomografi kan en veterinär ofta avgöra vad felet är med din hund. Det är ganska dyrt att göra detta om du inte gjort ett tillägg till din hundförsäkring.

Reseförsäkring

Vissa försäkringsbolag erbjuder en tilläggsförsäkring som ger dig rätt till ersättning om din hund råkar illa ut under en utlandsvistelse.

Avelsförsäkring

Är du en uppfödare med en viktig avelshund som du räknar med att kunna tjäna pengar på? Med en avelsförsäkring kan du få ersättning ifall något skulle hända denna hund så att den inte längre kan användas vid avel.

Valpkullsförsäkring

En valpkullsförsäkring kan du teckna som uppfödare det är en försäkring som gäller en hel kull och som bland annat ger dig rätt till ersättning om ett dolt fel upptäcks efter det att du sålt en valp. Du kan också få en livförsäkring som gäller det belopp du skulle ha fått om du sålt valpen.

Flockförsäkring 

En flockförsäkring innebär att du kan teckna en försäkring som gäller alla dina hundar, alltså hela flocken. Hur många hundar du behöver ha för att kunna teckna en flockförsäkring varierar lite. Det kan krävas att du har så många som tio hundar men hos vissa försäkringsbolag räcker det med fyra. Det speciella med en flockförsäkring är att du får ett ersättningsbelopp som gäller alla hundarna under försäkringstiden, vanligtvis ett år. Du sparar också in en del på pappersarbetet med en försäkring istället för flera. Detta är egentligen inte en tilläggsförsäkring utan ett alternativ till vanliga hundförsäkringar.

Sammanfattning

Det är mycket viktigt att ha en hundförsäkring om du inte är beredd på att stå för hela kostnaden hos veterinären när din hund blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Du väljer själv hur högt du vill försäkra din hund, storleken på försäkringspremien bestäms av det beslutet och av hur hög självrisk en hundförsäkring har. En hundförsäkring ger dig rätt till ersättning vid undersökningar och vård när du uppsöker en veterinär. Genom att välja till tilläggsförsäkringar kan du utöka skyddet så att det täcker dina behov och passar utifrån vad hunden är av för ras.