Kattförsäkring

Att ha en katt innebär inte samma sak idag som det gjorde förr i tiden och att ha en kattförsäkring har blivit viktigt för många. Förr var katten först och främst ett nyttodjur som levde fritt men idag är många katter mer som familjemedlemmar. Att ta en katt till veterinären när den blir sjuk eller har skadats istället för att låta den lida är självklart för de flesta kattägare. 

Självrisk rörlig
Självrisk rörlig
Självrisk fast
Självrisk fast
Självriskperiod
15 - 25%
15 - 25%
365 dagar
Maxersättning
Maxersättning
15,000kr
15,000kr
1,800kr - 3,500kr
1,800kr - 3,500kr
 • Förebygg skador och sjukdomar med hjälp av app
 • Personlig hjälp alla dagar 08-21
 • Högt rankad försäkring med marknadens högsta veterinärvård

#ad Inlägget är reklam för Lassie och innehåller annonslänkar.

BESÖK Lassie
Självrisk rörlig
Självrisk rörlig
Självrisk fast
Självrisk fast
Självriskperiod
15 - 25%
15 - 25%
365 dagar
Maxersättning
Maxersättning
-
-
1500kr - 3000kr
1500kr - 3000kr
 • Omfattande skydd
 • Även för tidigare hälsobesvär
 • Snabb skadehantering och ersättning

#ad Inlägget är reklam för FurryChamp och innehåller annonslänkar.

BESÖK FurryChamp
Självrisk rörlig
Självrisk rörlig
Självrisk fast
Självrisk fast
Självriskperiod
15 - 25%
15 - 25%
Maxersättning
Maxersättning
160,000kr
160,000kr
0kr - 3500 kr
0kr - 3500 kr
 • Femstjärnig service när som helst i appen
 • Snabb skadehantering till kl. 20, alla dagar
 • Mycket skydd för pengarna. Drulle ingår

#ad Inlägget är reklam för Hedvig och innehåller annonslänkar.

BESÖK Hedvig
Självrisk rörlig
Självrisk rörlig
Självrisk fast
Självrisk fast
Självriskperiod
15 - 25%
15 - 25%
130 dagar
Maxersättning
Maxersättning
150,000kr
150,000kr
1500kr - 3000kr
1500kr - 3000kr
 • Veterinärvård upp till 150 000 kr
 • Digital rådgivning via Firstvet ingår
 • Receptbelagd medicin om din hund blir sjuk eller skadad

#ad Inlägget är reklam för Ica Försäkring och innehåller annonslänkar.

BESÖK Ica Försäkring

Veterinärmedicinen har utvecklats men många behandlingar kan kosta mycket pengar. En kattförsäkring är en stor trygghet som gör så att du har råd att ta hand om din katt, vad som än händer med den. I Sverige har ungefär 30 % av alla katter en kattförsäkring och trenden är att andelen stiger eftersom allt fler väljer att försäkra sina katter. Här går vi igenom vad som skiljer olika kattförsäkringar från varandra och vad du ska tänka på om du funderar på att skaffa en.

En kattförsäkring kan rädda livet på katten

Att försäkra sin katt är högst frivilligt. Var dock medveten om att nästan alla katter någon gång under sitt liv råkar ut för något som innebär att du behöver uppsöka en veterinär. Månadskostnaden för en kattförsäkring är förhållandevis låg och en vanlig behandling av exempelvis ett benbrott kan innebära att du sparar 10 000 kronor eller mer genom att ha tecknat en kattförsäkring. Vård av djur är ju inte skattefinansierad på samma sätt som vård av människor. Det enda alternativet till att ge en katt den vård den behöver är ofta att avliva den. Det är inte så kul att behöva ta det beslutet bara för att du en gång tog beslutet att du ville spara in någon hundralapp i månaden på att inte skaffa ens en grundläggande kattförsäkring.

Hur ska man försäkra en bondkatt?

En vanlig bondkatt har kanske inte samma ekonomiska värde som en exklusiv raskatt. Men den kan vara minst lika omtyckt och värd att försäkra. Till skillnad från de flesta raskatter lever en bondkatt ofta som utekatt och det gör att den är mer utsatt för sjukdomar och skador. Du har alltså goda anledningar att skaffa en kattförsäkring även för en “vanlig” bondkatt. Det blir ju inte billigare att behandla katten bara för att du kanske fått den till skänks eller har betalat väldigt lite för den.

Flera faktorer avgör vad en kattförsäkring kostar

När det gäller försäkringar är det alltid flera faktorer som påverkar priset. Det gäller även kattförsäkringar. Storleken på månadspremien när du tecknar en kattförsäkring beror framförallt på följande saker:

 • Vad katten är av för ras
 • Hur gammal katten är
 • Vad försäkringen innehåller
 • Hur hög självrisk du valt

Skillnaderna mellan olika försäkringsbolag kan också vara ganska stora så de lönar sig verkligen att jämföra om du bestämt dig för att skaffa en kattförsäkring. Det blir inte rättvist om du bara jämför priser rakt av utan det gäller att du tittar på vad du får, i förhållande till vad du betalar för försäkringen.

En grundläggande djurförsäkring kallas veterinärvårdsförsäkring

En kattförsäkring kan ha olika omfattning och innehåll beroende på vilka val du gör. Den mest grundläggande formen av kattförsäkring brukar kallas för veterinärvårdsförsäkring. Den ger dig ersättning för kostnader du har för veterinärvård och ofta även medicin som är utskriven av en veterinär. En kattförsäkring av den här typen har ett tak för hur mycket du kan få ut och det brukar röra sig om 20–50 000 kronor beroende på hur hög försäkringspremie du betalar.

Vanliga tillägg till en veterinärvårdsförsäkring

Exakt vad som ingår i en veterinärvårdsförsäkring och vilka tilläggsförsäkringar du kan välja mellan varierar lite. Här är ett antal försäkringar som erbjuds som tillägg till en grundläggande kattförsäkring av flera försäkringsbolag:

 • Livförsäkring
 • Försäkring för MR- och CT-undersökning
 • Användbarhetsförsäkring
 • Rehabiliteringsförsäkring

Observera att det kan finnas fler tilläggsförsäkringar än dessa och även olika tilläggspaket till en kattförsäkring som kombinerar olika tillägg för att ge ett starkare skydd.

Livförsäkringen innebär att ett engångsbelopp betalas ut ifall katten, på inrådan från en veterinär, behöver avlivas i förtid. Hur hög ersättning som betalas ut bestäms av hur kattens marknadsvärde bedöms vara. Har den högt marknadsvärde som ligger till grund till livbeloppet betalar du också en högre försäkringspremie. Om katten har meriter från avels- eller tävlingssammanhang höjer det kattens marknadsvärde.

Tillägget för MR- och CT-undersökning innebär att du inte behöver betala de stora belopp det kan vara fråga om ifall din katt behöver undersökas med datortomografi eller magnetröntgen. Med en användbarhetsförsäkring kan du få ersättning om en avelskatt eller en renodlad utställningskatt skulle förlora sin avelsförmåga. En rehabiliteringsförsäkring ger rätt till eftervård om din katt behöver hjälp för att till exempel återfå full rörlighet efter en skada. 

Det finns också en hel del försäkringar utformade för uppfödare. De kan exempelvis ge rätt till ersättning om dolda fel upptäcks på en katt eller om verksamheten skadas på olika sätt.

Olika katter är olika dyra att försäkra

Vad din katt är av för ras ger en bra bild av vad den kan komma att råka ut för. Olika kattraser har helt enkelt olika sjukdomsbild. Därför är de olika dyra att försäkra. Det kan vara lite lurigt eftersom just det som din katt riskerar att råka ut för ibland undantas från försäkringen, om du inte tecknar en tilläggsförsäkring. Det är viktigt att du har god kännedom om din ras och väljer en kattförsäkring utifrån det. Det kan också vara en bra idé att anpassa försäkringsskyddet utifrån vilket liv din katt lever. Katter är olika utsatta beroende på om de till exempel bor i en lägenhet eller ett hus på landet.

Så fungerar det med självrisk

Självrisken är den avgift som inte täcks av din kattförsäkring och som du får betala själv. Om du väljer en kattförsäkring som har låg självrisk kommer du att få betala en högre månadspremie än om du accepterar hög självrisk. 

Självrisken är ofta indelad i en fast och en rörlig del. Fast självrisk är ett fixerat belopp som du betalar oavsett vårdbehov. Den rörliga delen är en procent av den totala kostnaden. Vissa kattförsäkringar har en så kallad självriskperiod som innebär att du bara betalar fast självrisk en gång under ett visst antal dagar. Det är viktigt att sätta sig in hur det fungerar med självrisk då den har stor betydelse för hur prisvärd en kattförsäkring är.

Hur gammal är katten?

Försäkringsvillkoren förändras ofta i takt med att en katt blir äldre. Ofta blir ersättningen lägre för varje år efter det att katten nått en viss ålder. Livbeloppet som betalas ut om du tecknat en livförsäkring på din katt sjunker också med tilltagande ålder. Det finns dock försäkringsbolag som inte gör åldersavdrag men du betalar du kanske lite mer i premie istället. Om du tecknar en kattförsäkring tidigt, innan den fyllt sex eller åtta veckor, brukar du kunna få en bra rabatt. Det är en bra idé att teckna en försäkring så fort du valt att skaffa en katt, så att den aldrig är oförsäkrad.

Vilken kattförsäkring är bäst?

Det finns inget enkelt svar på frågan om vilken av alla kattförsäkringar på marknaden som är bäst utifrån din och din katts situation. I och med alla val du kan göra är en kattförsäkring något individuellt, vilket är bra, även om det kan bli svårt att veta hur man ska välja. Här följer ett antal frågor som kan hjälpa dig att välja en så bra kattförsäkring som möjligt.

 • Föredrar du att ha så låg självrisk eller så låg försäkringspremie som möjligt?
 • Är din katt av en ras som ofta råkar ut för särskilda problem?
 • Hur mycket är du beredd att betala för att ha din katt försäkrad?
 • Vilka tilläggsförsäkringar tycker du är värda att betala för?

Nyckeln till att hitta en bra kattförsäkring är att jämföra försäkringar från flera olika försäkringsbolag.

Få rabatt på din kattförsäkring

De flesta försäkringsbolag som erbjuder flera olika försäkringar kan ge dig rabatt om du tecknar flera försäkringar hos dem. Det kan alltså finnas en poäng i att kolla med ditt befintliga försäkringsbolag, om du till exempel har en hemförsäkring, vad de kan erbjuda för pris på en kattförsäkring. Ofta kan du även få en bra rabatt genom att försäkra flera katter samtidigt, om du försäkrar katten tidigt, ifall din katt är ID-märkt eller om din katt tidigare varit skadefri. Det finns också försäkringsbolag som ger en rabatt till medlemmar i SVERAK – Sveriges Kattklubbars Riksförbund. Rabatter kan också ger om du väljer att teckna en kattförsäkring online.

Sammanfattning

Kan du undvara en hundralapp i månaden så har du råd med ett försäkringsskydd som innebär att du kanske slipper avliva din katt eller sparar tiotusentals kronor om den behöver veterinärvård. Sätt dig in i hur kattförsäkringar fungerar och välj en med villkor och tillägg som passar just dig. Grundläggande skydd kallas för veterinärvårdsförsäkring men det kan sedan kompletteras utifrån dina önskemål om vad din kattförsäkring ska täcka.