Hundförsäkring för jakthund

Senaste uppdatering: Fredag 19 maj 2023

Har man jakt som hobby, eller till och med livnär sig på det, kan hunden som följer med under turerna i skogen vara till stor nytta. En jakthund tar lång tid att lära upp och blir därför ovärderlig när det väl är dags att försöka hitta de byten som finns i skogen. När man jagar är det viktigt att man har en bra och säker utrustning för sig själv, men minst lika viktigt är det att även hunden är skyddad. En bra hundförsäkring för jakthunden som följer med är därför ett måste, så att man som hundägare kan vara trygg när den springer i skog och mark. Det går naturligtvis att välja att teckna en helt vanlig hundförsäkring också, men en som är speciellt framtagen för att passa jakthundar är i de allra flesta fall mycket bättre att ha. 

Vad ingår i en hundförsäkring för jakthund?

En vanlig hundförsäkring ger ett bra skydd och en trygghet för dig som hundägare, men det finns vissa delar i en traditionell hundförsäkring som inte är anpassad för jakthundar. En hundförsäkring som är speciellt framtagen för att passa jakthundar innehåller ett skydd för de specifika situationer som kan uppstå när ni jagar. I en vanlig hundförsäkring för jakthund ingår ofta såväl ett skydd för veterinärbesök, olycks- och sjukdomsfall, men även en kostnadsreducering eller -eliminering om hunden blir attackerad av något djur under jakten. Rör ni er i områden där det finns många vildsvin kan du med fördel leta efter en försäkring som inte debiterar någon självrisk om hunden blir attackerad av ett sådant djur.

Tänk på att en del försäkringsbolag ställer som krav att du som tecknar en hundförsäkring för jakthund måste ha ett giltigt jaktkort. Det finns även vissa försäkringsbolag som har krav gällande vilka hundraser som omfattas av försäkringen.

Jämför priser på hundförsäkring

Du ska alltid ta för vana att jämföra priser på hundförsäkringar för din jakthund innan du tecknar en. I försäkringsvillkoren framgår det vad som ingår i skyddet och om det finns några restriktioner. Stirra dig inte enbart blind på priset utan tänk noga igenom vilka risker din hund utsätts för när ni jagar tillsammans. Glöm inte heller bort att kontrollera om du kan få rabatt på försäkringen via ditt eventuella medlemskap i Jägarnas Riksförbund. 

Till grundskyddet kan du välja att göra olika tilläggsförsäkringar. Det är relativt vanligt att försäkringsbolagen erbjuder ett tillägg som ger dig en kontantersättning om hunden blir så skadad under en jakt att den inte längre kan vara med på turerna. Lika vanligt är det att det finns tillägg som ger dig ersättning ifall hunden skulle avlida under en jakt. 

När du har hittat den försäkring som passar dig och din hund allra bäst ska du även kontrollera vilka krav det finns gällande utrustning för hunden. En del försäkringar kräver att hunden är iklädd skyddsväst under jakten för att försäkringen ska vara giltig om olyckan är framme. En skyddsväst är en bra investering i sig eftersom det gör att hunden är säkrare under era skogsturer, så att försäkringsbolagen ibland har den som krav är inte så konstigt.