Så jämför du bilförsäkringar

Senast uppdaterad: Söndagen den 18 juni 2023

I Sverige måste alla bilar vara försäkrade. Den enklaste försäkringen kallas för trafikförsäkring och är en garanti för det ska finnas någon som betalar för en skada som en bil orsakar någon annans egendom samt vid personskador. En trafikförsäkring kan sedan kompletteras med en hel- eller en halvförsäkring och olika tilläggsförsäkringar som ger dig rätt till ersättning om din bil skadas eller om det händer något som innebär att du blir ekonomiskt lidande på annat sätt. Du kan till exempel få ersättning om du måste bo på hotell eller boka en tågbiljett på grund av att bilen blev stående i vägkanten.

Valet av bilförsäkring är viktigt, inte minst för att försäkringen bygger på ett avtal som oftast gäller ett helt år. Om du ångrar dig under avtalets löptid kan det bli dyrt så det är bättre om det blir rätt direkt när du tecknar en bilförsäkring.

Storleken på försäkringspremien bestäms individuellt

När det gäller bilförsäkringar sätts premien individuellt. Det finns alltså inget tydligt svar på vad en bilförsäkring kostar. Vad du betalar beror inte bara på vilken grad av försäkringsskydd du har valt utan på en mängd andra faktorer, som:

  • Värdet på din bil och hur gammal den är
  • I vilket län du är skriven
  • Hur du förvarar bilen när du inte kör den
  • Din ålder (förare under 24 år betalar ofta mer för bilförsäkringar)
  • Dina eventuella tidigare försäkringsärenden
  • Hur hög självrisken är (lägre självrisk innebär högre premie)
  • Vilka andra försäkringar du har hos bolaget där du tecknar en trafikförsäkring (har du flera brukar du få rabatt)

Olika försäkringsbolag värderar dessa faktorer på olika sätt och vad just du får betala för en bilförsäkring skiljer sig mellan olika bolag. Ett sätt att jämföra bilförsäkringar är att be flera olika bolag om en prisuppgift. Du behöver fylla i ett formulär och ge uppgifter om dig och din bil som sedan ligger till grund för en sökning försäkringsbolaget gör i olika register. Finns det inget enklare sätt att jämföra bilförsäkringar? Jo det det gör det faktiskt!

Hitta en förmånlig bilförsäkring

Med hjälp av en försäkringsförmedlare behöver du inte kontakta flera olika försäkringsbolag. Istället gör du en ansökan och får in anbud från de försäkringsbolag som har just den typ av bilförsäkring som du är intresserad av. Det finns flera fördelar med den här helt kostnadsfria tjänsten:

  • Du slipper lägga mer tid än nödvändigt på att leta efter en försäkring
  • Du ser direkt vilken bilförsäkring som är billigast för dig
  • Du köper försäkringen till samma pris som hos försäkringsbolaget

Så går du tillväga

Att jämföra bilförsäkringar går till ungefär som när du ansöker om en bilförsäkring direkt hos ett försäkringsbolag. Du fyller i vad du har för önskemål om en bilförsäkring och uppgifter om dig själv och din bil som ligger till grund för de erbjudanden du sedan får. Allting är klart inom loppet av några minuter. Många försäkringsbolag som erbjuder bilförsäkring är anslutna till tjänsten. Detta är ett effektivt sätt att hitta en bilförsäkring som är skräddarsydd utifrån dina behov till det lägsta priset marknaden kan erbjuda.