Tips: Hemförsäkring med reseförsäkring

Senaste uppdatering: Fredag 19 maj 2023

När man beger sig ut på resa behöver man vara säker på att man är skyddad om något skulle hända, och det är där en hemförsäkring med reseförsäkring kommer in i bilden! Många resebolag erbjuder sina kunder att boka separata reseförsäkringar i samband med att man gör sin bokning, men det är ofta en betydligt mycket dyrare affär. Att istället se vilket skydd man har i sin hemförsäkring ger en trygghet för de flesta resor man gör varje år.

När ingår en reseförsäkring i hemförsäkringen?

För att du ska veta om du har en reseförsäkring i din hemförsäkring måste du ta kontakt med ditt försäkringsbolag. I en del hemförsäkringar ingår reseförsäkringen per automatik, medan den i andra är ett tillägg. Generellt sett kan man ändå säga att idag är det mer vanligt än ovanligt att den är en del av försäkringspaketet. Om du inte redan har en hemförsäkring men ska teckna en är det alltså värt att se i villkoren om dina resor kommer vara omfattade innan du gör ett val.

Vad omfattar försäkringen och vad ingår?

Även här är det försäkringsbolagen själva som ställer kraven. Det allra vanligaste är att du får ett komplett försäkringsskydd för resor som uppgår till runt 45 dagar. Om du ska vara borta längre än så kan du behöva teckna en tilläggsförsäkring för att ha ett fortsatt skydd. Det är också rätt vanligt att det finns ett krav om att resan måste påbörjas inom Norden, eftersom det antagligen är där du också bor och har din hemförsäkring. 

I reseförsäkringen ingår både det ena och det andra. Vissa försäkringsbolag har ett avbokningsskydd, andra inte. Du kommer också vara försäkrad om du blir sjuk under resan och behöver akut sjukvård, eller om ditt bagage försvinner och du behöver köpa nödvändiga hygienartiklar och kläder.

Vilken är den bästa hemförsäkringen med reseförsäkring?

Att säga vilket försäkringsbolag som erbjuder den allra bästa hemförsäkringen med reseförsäkring är knepigt eftersom det beror så mycket på dig som ska resa. Det är självklart viktigt att titta på priset för själva försäkringen, men du ska inte heller stirra dig blind på det eftersom även ditt hem och ditt lösöre omfattas av den. Däremot lönar det sig nästan alltid att välja en hemförsäkring som har en reseförsäkring, inte bara för att det är billigare än att köpa en försäkring direkt av researrangören utan också för att du har dina försäkringar samlade på ett och samma ställe. 

När du ska välja en reseförsäkring ska du titta på:

  • Vilka slags resor omfattas? Finns det begränsningar kring resmål, världsdelar eller reslängder?
  • Vilka försäkringsbelopp får du ut om något skulle hända?
  • Täcker försäkringen privat läkarvård under resor?
  • Hur stora är självriskerna?

När du väl har hittat en hemförsäkring med reseförsäkring som passar dig och ska ge dig iväg på en resa ska du ta för vana att ta med dig ett försäkringsbevis. Har du ett sådant kan de flesta läkarmottagningar debitera försäkringsbolaget direkt utan att du själv behöver stå för notan till att börja med.