Guide: Vintermat till fåglar

Senaste uppdatering: Fredag 19 maj 2023

Under vintern kan fåglarna ha ont om mat. Du kan hjälpa till på traven genom att bjuda de fjädertäckta djuren med mat som får dem att må gott även under vinterhalvåret. Fåglar tycker om olika slags mat, och för att göra det så bra som möjligt för dem kan du också tänka på var och hur du lägger ut deras föda.

När är det bra att mata fåglar?

När frosten kommer eller när snön börjar falla kan du börja mata fåglarna. Det allra viktigaste är att fåglarna får tillgång till mat under tiden snön finns på marken, så det är bra att fortsätta framåt våren tills den försvinner. När snön försvinner ska du sluta mata dem, eftersom fågelmaten kan vara ensidig och fåglarna behöver få i sig andra näringsämnen. Det finns de som menar att det inte är bra att börja mata fåglar för tidigt på hösten för att det skulle kunna få flyttfåglar att stanna kvar, men det finns inga belägg för sådana påståenden. 

En del människor menar också att man måste fortsätta mata fåglarna under hela vintern om man väl har börjat, för att de annars inte kommer hitta annan mat när de vant sig vid en buffé på fågelbordet. Även detta är ett tveksamt påstående eftersom fåglar är kloka. Om du av någon anledning inte kan mata dem under hela vintern kommer de leta efter annan mat. 

Placera fågelmaten på en skyddad plats

För att göra det riktigt inbjudande och tryggt för fåglarna ska du placera maten på en plats som är skyddad. Gärna i närheten av träd och buskar så att fåglarna kan hitta skydd från katter och andra rovdjur. Om du har en fågelmatare finns det en risk för att den kommer dra till sig möss och råttor. Om du bor i en bostadsrätt eller flerfamiljshus behöver du därför prata med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen så att du är säker på att du följer de riktlinjer som finns.

Välj heller automat än fågelbord

Om du har ett fågelbord där du placerar maten kan det hända att fåglarna kommer bajsa i den. Det är bättre att istället välja en automat eller fågelrör eftersom fåglarna då inte kan sätta sig i maten. En del fåglar tycker mer om bord, men de kan istället hitta mat på marken som ramlat ner från automaterna.

Välj gärna bort talgbollar som kommer i nät för att eliminera risken för att fåglarna ska fastna i nätet. Om du vill kan du göra egna talgbollar på kokosfett, frön och nötter. Istället för att placera talgbollen i ett nät kan du sätta den i en halv kokosnöt eller en rengjord blomkruka. 

Fåglar tycker om olika sorters mat

Om du ser till att du placerar ut en varierad blandning av fågelmat kommer du också erbjuda något för olika sorters fåglar. Många tycker till exempel om nötter och feta frön, medan havre inte är någon större favorit hos andra förutom gulsparven.

Om din trädgård besöks av svarthättor, trastar och rödhakar kan du bjuda på frukt. Sparvar, mesfåglar och finkar tilltalas av hampa- och solrosfrön. Hackspettar, nötskrikor och siskor festar gärna loss på jordnötter, men se till att de är osaltade. Ser du till nötväckor kan du smeta kokosfett, talg eller osaltat smör på en trädstam. Det är också något som mesfåglar och hackspettar tycker om.

Vattenbad är välkommet

Fåglar behöver inte dricka lika mycket vatten som vi människor gör utan får i sig den största mängden vätska via maten. Du behöver därför inte tänka att du måste erbjuda dricksvatten till fåglarna. Det du istället kan göra är att ordna med ett vattenbad så att fåglarna kan tvätta sina fjädrar. I ett vattenbad räcker det väl med ett vattendjup på ungefär 2–5 centimeter. För att undvika att det bildas is i kärlet kan du lägga i en tennisboll som kan flyta på vattenytan. Du ska aldrig tillsätta olja i vattnet eftersom det kan förstöra fjädrarna.

Var noga med rengöring 

Det finns en risk för att salmonella kommer spridas via fågelmatare. För att undvika det ska du regelbundet rengöra och tvätta fågelborden och -baden. Tänk också på att du själv ska tvätta händerna när du har tagit i maten. Förutom salmonella finns det andra sjukdomar som kan sprida sig bland fåglar. Om du ser fåglar som beter sig apatiskt och har uppburrade fjädrar ska du genast tvätta fågelbordet.

Författare: Passagen

Se fullständig profil »