Antiinflammatorisk kost – Förbättra din hälsa och minska inflammation

Senast uppdaterad: Söndagen den 18 juni 2023

Vi lever i en tid där alltfler människor känner av effekterna av en livsstil och en kost som inte alltid gynnar vår hälsa. Trötthet, värk, dålig sömn och en känsla av att kroppen inte riktigt är i balans. Känner du igen dig? Dessa kan vara tecken på något som påverkar oss alla, men som vi sällan pratar om – inflammation.

Inflammation är en naturlig del av kroppens försvarssystem, men när den blir kronisk kan den leda till en rad hälsoproblem. Lyckligtvis finns det sätt att minska inflammationen, och ett av de mest effektiva är genom maten vi äter.

Välkommen till en resa in i den antiinflammatoriska kosten – en kraftfull strategi för att minska inflammation, förbättra din hälsa och återställa balansen i din kropp.

I denna artikel kommer vi att utforska vad inflammation egentligen är, hur det påverkar vår kropp, och hur en antiinflammatorisk kost kan hjälpa till att bekämpa det. Vi kommer att dyka ner i vilka livsmedel som är mest fördelaktiga, med speciellt fokus på fet fisk, en superkälla till omega-3-fettsyror. Dessutom kommer vi att ge praktiska tips om hur man kan införa en antiinflammatorisk kost i vardagen och dela med oss av inspirerande berättelser från människor som har sett fantastiska förbättringar i deras hälsa genom att ändra sin kost.

Så sätt dig bekvämt, ta en djup andetag och låt oss börja denna resa tillsammans. Din kropp kommer att tacka dig!

Vad är inflammation?

Inflammation är kroppens naturliga svar på skada, infektion eller sjukdom. När ditt immunförsvar identifierar något skadligt eller främmande i din kropp, som bakterier, virus, eller till och med en vass splinter, svarar det genom att skapa en inflammation.

Inflammation fungerar som en signal till immunförsvaret att reparera skadan eller bekämpa infektionen. Detta manifesterar sig oftast i form av rodnad, värme, svullnad och smärta, vilket är tecken på att kroppen arbetar hårt för att läka och skydda sig själv. I grund och botten är inflammation en viktig del av kroppens självförsvar och läkning.

Skillnaden mellan akut och kronisk inflammation

Även om inflammation i sig är en viktig och nödvändig process, kan det uppstå problem när den blir långvarig eller ”kronisk”. Det är här som skillnaden mellan akut och kronisk inflammation kommer in.

Akut inflammation är den typ vi oftast tänker på när vi hör ordet ”inflammation”. Det är kroppens omedelbara svar på skada eller sjukdom, vilket leder till de klassiska symptomen på rodnad, värme, svullnad och smärta. Detta är en tillfällig process som vanligtvis löser sig själv när skadan är reparerad eller infektionen är övervunnen.

Kronisk inflammation, å andra sidan, är en långvarig inflammation som kan vara pågående i flera månader eller till och med år. Detta kan hända när kroppen inte kan eliminera orsaken till inflammationen, eller när immunsystemet felaktigt attackerar friska celler i kroppen, vilket är fallet i autoimmuna sjukdomar. Kronisk inflammation kan vara mindre märkbar än akut inflammation, men över tid kan den leda till allvarliga hälsoproblem, inklusive hjärt-kärlsjukdomar, cancer och diabetes.

Att förstå skillnaden mellan dessa två typer av inflammation och hur de påverkar vår hälsa är avgörande när vi börjar utforska de positiva effekterna av en antiinflammatorisk kost.

Inflammatoriska symtom.

Del 1: Inflammation i kroppen

Vi har alla hört termen ”inflammation” tidigare, men vad innebär det egentligen? Vad händer i kroppen när vi lider av inflammation, och vilka symptom ska vi vara uppmärksamma på? Låt oss ta en närmare titt.

Vad orsakar inflammation i kroppen?

En rad olika faktorer kan orsaka inflammation i kroppen. Detta inkluderar allt från fysiska skador, som ett snitt eller en stukning, till infektioner orsakade av bakterier, virus eller svampar. Inflammation kan också utlösas av främmande ämnen, som pollen eller vissa kemikalier.

Vissa livsstilsfaktorer kan också bidra till inflammation. Till exempel kan en kost rik på processade livsmedel och socker, brist på fysisk aktivitet, rökning, överdriven alkoholkonsumtion och kronisk stress alla leda till ökad inflammation i kroppen.

äta antiinflammatoriskt bland annat grönsaker

Symptom på inflammation i kroppen

Symptomen på inflammation kan variera beroende på var i kroppen det uppstår och vad som orsakar det. Vid akut inflammation, kan du uppleva klassiska tecken som rodnad, värme, svullnad och smärta i det drabbade området.

Vid kronisk inflammation kan symptomen vara mer subtila och kan ibland inte märkas alls i början. Du kan dock uppleva trötthet, feber, huvudvärk, muskelstelhet, viktminskning eller viktökning, och magproblem. Kronisk inflammation kan också orsaka smärta eller obehag i specifika delar av kroppen, som leder eller tarmar.

Vad händer när inflammation blir kronisk?

När inflammationen blir kronisk, innebär det att kroppens inflammatoriska respons inte stänger av som den ska. Istället fortsätter inflammationen, vilket kan leda till skador på kroppens egna vävnader.

På lång sikt kan detta leda till en rad olika hälsoproblem. Till exempel har kronisk inflammation kopplats till hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, cancer, artrit, IBS och många andra tillstånd. Dessutom kan kronisk inflammation påverka din livskvalitet, vilket orsakar problem som konstant trötthet, svårigheter att koncentrera sig, och minskad fysisk prestation.

Det är därför det är så viktigt att hantera inflammation effektivt – och en av de bästa sätten att göra det är genom att äta en antiinflammatorisk kost. Låt oss nu dyka djupare in i vad det innebär.

Del 2: Att bekämpa inflammation genom kosten

När vi pratar om att bekämpa inflammation, tänker vi ofta på mediciner och behandlingar. Men visste du att det du äter varje dag kan ha en enorm inverkan på din kropps inflammatoriska respons? Låt oss utforska detta mer i denna del.

Den antiinflammatoriska kosten: Vad säger forskningen?

En antiinflammatorisk kost är inte bara en diet, utan snarare en livsstilsförändring som syftar till att minska inflammation och förbättra hälsan. Men vad säger vetenskapen om detta?

Forskning har visat att vissa livsmedel kan bidra till inflammation, medan andra kan hjälpa till att minska den. En diet rik på processade livsmedel, snabba kolhydrater och ohälsosamma fetter kan öka inflammation i kroppen. Å andra sidan kan en kost rik på hela råvaror, frukt och grönsaker, fullkorn, magert protein och hälsosamma fetter, som de som finns i fet fisk, hjälpa till att minska inflammation.

forskning visar att det kan hjälpa immunförsvaret

Hur antiinflammatorisk kost kan hjälpa till att minska inflammation

En antiinflammatorisk kost fungerar genom att leverera näringsämnen som kroppen behöver för att reglera immunförsvaret och minska inflammation. Den innehåller livsmedel som är rika på antioxidanter och antiinflammatoriska föreningar, vilka skyddar cellerna från skada och hjälper till att reglera immunsystemets respons.

För att ge ett exempel, omega-3-fettsyror, som finns i överflöd i fet fisk, har visat sig hjälpa till att minska inflammation genom att hämma produktionen av inflammatoriska molekyler i kroppen. Andra livsmedel, som frukt, grönsaker och fullkorn, innehåller fibrer och antioxidanter som kan hjälpa till att minska inflammation och skydda mot oxidativ stress.

äta antiinflammatoriskt bland annat grönsaker och grönt te

Genom att äta en balanserad kost som är rik på dessa livsmedel kan du ge din kropp de verktyg den behöver för att bekämpa inflammation och förbättra din allmänna hälsa. I följande delar kommer vi att dyka djupare in i vilka livsmedel du bör äta mer av, och vilka du bör undvika för att minska inflammation.

Köp Omega 3 Här!

Del 3: Nyckelingredienser i en antiinflammatorisk kost

För att bekämpa inflammation effektivt är det viktigt att vi fyller vår kost med livsmedel som är rika på antiinflammatoriska näringsämnen. Men vilka livsmedel är det vi pratar om? Låt oss ta en närmare titt.

Omega-3-fettsyror och deras roll

Omega-3-fettsyror är en typ av fleromättade fetter som har starka antiinflammatoriska egenskaper. De hjälper till att bekämpa inflammation genom att minska produktionen av molekyler och ämnen som främjar inflammation, som cytokiner och eikosanoider.

Fet fisk: En superkälla till omega-3

När det kommer till omega-3, är fet fisk som lax, makrill, sardiner och tonfisk verkliga superkällor. Dessa fiskar är rika på två specifika typer av omega-3-fettsyror – EPA och DHA – som har visat sig ha särskilt starka antiinflammatoriska effekter. Att inkludera mer fet fisk i din kost kan därför vara ett effektivt sätt att minska inflammation.

forskning visar att det kan hjälpa immunförsvaret

Andra livsmedel rika på omega-3

Även om fet fisk är den bästa källan till EPA och DHA, finns det andra livsmedel som också kan bidra till ditt omega-3-intag. Dessa inkluderar chiafrön, linfrön, valnötter och rapsolja, som alla innehåller en annan typ av omega-3 kallad ALA. Vissa alger och sjögräs innehåller också DHA och kan vara bra alternativ för de som inte äter fisk.

Köp Omega 3 Här!

Livsmedel som är rika på antioxidanter

Antioxidanter spelar en nyckelroll i att bekämpa inflammation genom att skydda kroppens celler från skada av fria radikaler, vilka kan främja inflammation. Frukt och grönsaker av alla slag, särskilt de som är starkt färgade, är bland de bästa källorna till antioxidanter. Detta inkluderar bär, citrusfrukter, paprika, morötter, spenat och grönkål.

Fiberrika livsmedel

Fiber är ett annat viktigt näringsämne för att bekämpa inflammation. Fiber hjälper till att hålla ditt blodsocker stabilt, vilket kan minska inflammation, och det främjar också hälsosam tarmflora, vilket kan bidra till att reglera immunsystemets respons. Bästa källorna till fiber inkluderar fullkorn, bönor och linser, frukt, grönsaker och nötter.

studier har visat att det kan hjälpa immunförsvaret

Livsmedel som är rika på probiotika

Probiotika är ”vänliga” bakterier som hjälper till att hålla din tarmflora balanserad. Eftersom tarmfloran spelar en viktig roll i immunsystemets funktion och inflammationsnivåer, kan probiotika bidra till att minska inflammation. Probiotika finns i fermenterade livsmedel som yoghurt, kefir, surkål, kimchi och tempeh.

Att inkludera dessa livsmedel i din kost kan hjälpa dig att bekämpa inflammation och främja en övergripande bättre hälsa. I nästa del kommer vi att prata mer om vilka livsmedel du bör undvika för att minska inflammation.

Del 4: Praktiska tips för att införa en antiinflammatorisk kost

Nu när vi har en förståelse för vilka livsmedel som kan hjälpa till att bekämpa inflammation, hur kan vi börja inkludera dem i vår kost? Här är några praktiska tips för att hjälpa dig att göra just det.

Studier har visat att det kan vara ha bra påverkan på ens immunförsvar

Hur man väljer fet fisk och andra källor till omega-3

När det gäller fet fisk, sikta på sorter som lax, makrill, sardiner, och tonfisk, eftersom de har höga nivåer av omega-3. När du köper fisk, välj vildfångad när det är möjligt, eftersom den tenderar att ha högre nivåer av omega-3 jämfört med odlad fisk. För vegetariska källor till omega-3, inkludera chiafrön, linfrön, och valnötter i din kost.

Hur mycket fet fisk behöver du äta?

Enligt Livsmedelsverket rekommenderas det att äta fisk 2-3 gånger i veckan, varav minst en gång borde vara fet fisk. Om du inte äter fisk, kan du överväga att ta ett omega-3-tillskott, men det är bäst att rådgöra med en läkare eller dietist först.

Köp Omega 3 Här!

Hur man inkluderar fler antioxidantrika livsmedel i din kost

För att inkludera fler antioxidantrika livsmedel i din kost, sikta på att äta en färgglad mängd frukt och grönsaker varje dag. Antioxidanter finns i höga nivåer i starkt färgade frukter och grönsaker som blåbär, jordgubbar, morötter och spenat.

Studier har visat att det kan vara ha bra påverkan på ens immunförsvar

Hur man inkluderar fler fiberrika livsmedel i din kost

För att inkludera fler fiberrika livsmedel i din kost, börja med att byta ut raffinerade spannmål med hela korn. Lägg till mer frukt, grönsaker, bönor, linser och nötter i dina måltider och mellanmål. Fiberrika livsmedel är inte bara bra för att bekämpa inflammation, de kan också hjälpa till att hålla dig mätt längre och stödja viktbalans.

Hur man inkluderar mer probiotika i din kost

För att få mer probiotika i din kost, inkludera fermenterade livsmedel som yoghurt, kefir, surkål, kimchi och tempeh. Du kan också överväga ett probiotiskt kosttillskott, men det är bäst att rådgöra med en läkare eller dietist först.

Genom att följa dessa tips kan du börja införa en antiinflammatorisk kost och dra nytta av alla dess hälsofördelar.

Studier har visat att det kan vara ha bra påverkan på ens immunförsvar

Del 5: Exempel på en veckomatsedel med antiinflammatorisk kost

För att ge dig en mer konkret bild av hur en antiinflammatorisk kost kan se ut, här är ett exempel på en veckomatsedel full med antiinflammatoriska livsmedel:

Måndag

Frukost: Yoghurt med chiafrön och färska bär

Lunch: Quinoa-sallad med grillad lax, spenat, tomat och avokado

Middag: Kycklinggrillspett med paprika och lök, serveras med fullkornsris

Tisdag

Frukost: Havregrynsgröt med valnötter och äpplen

Lunch: Linssoppa med fullkornsbröd

Middag: Bakad torsk med sötpotatis och ångade grönsaker

Onsdag

Frukost: Äggmacka på fullkornsbröd med avokado

Lunch: Grönsakswok med tofu och quinoa

Middag: Grillad lax med quinoa och ångade grönsaker

Köp Omega 3 Här!

Torsdag

Frukost: Smoothie gjord med spenat, banan, blåbär och chiafrön

Lunch: Sallad med grillad kyckling, spenat, tomat, gurka och avokado

Middag: Fisktacos med fullkorns tortilla, avokado och mangosalsasås

Fredag

Frukost: Yoghurt med granola och färska bär

Lunch: Sallad med grillad lax, quinoa, tomat och avokado

Middag: Kycklinggrillspett med paprika och lök, serveras med sötpotatis

Lördag

Frukost: Havregrynsgröt med nötter och äpplen

Lunch: Quinoa-sallad med grillad kyckling, spenat, tomat och avokado

Middag: Bakad torsk med quinoa och ångade grönsaker

Söndag

Frukost: Smoothie gjord med spenat, banan, blåbär och chiafrön

Lunch: Linssoppa med fullkornsbröd

Middag: Grillad lax med fullkornsris och ångade grönsaker

Denna veckomatsedel är endast ett exempel och kan anpassas efter dina egna smakpreferenser och behov. Kom ihåg att en varierad kost är nyckeln till en god hälsa!

Kan minska inflammationer

Del 6: Vanliga fallgropar och hur man undviker dem

Att börja med en ny kost kan vara utmanande och en antiinflammatorisk kost är inget undantag. Här är några vanliga misstag och fallgropar, och hur du kan undvika dem.

Vanliga misstag när man börjar med en antiinflammatorisk kost

Att förvänta sig omedelbara resultat: Det är viktigt att komma ihåg att förändringar i din kropp sker gradvis. Du kanske inte märker någon omedelbar förbättring i ditt välbefinnande, men var tålmodig. Det tar tid för din kropp att anpassa sig till de positiva förändringar du gör.

Köp Omega 3 Här!

Inte få tillräckligt med variation: Medan det är viktigt att fokusera på livsmedel som är rika på omega-3-fettsyror, antioxidanter och probiotika, glöm inte bort att äta en välbalanserad kost. Variera dina livsmedel för att se till att du får alla nödvändiga näringsämnen.

För mycket av det goda: Även om fet fisk, nötter och frön är bra för dig, kan de också vara höga i kalorier. Kom ihåg att äta dem i måttliga mängder.

antiinflammatoriskt bör vara god

Hur man hanterar frestelser och återfall

Det är naturligt att stöta på frestelser och att ha dagar när du inte följer din antiinflammatoriska kost perfekt. Här är några tips för att hantera dessa situationer:

Planera i förväg: Om du vet att du kommer att vara i en frestande situation, planera i förväg. Ha hälsosamma snacks till hands eller ät en näringsrik måltid innan du går ut.

Var inte för hård mot dig själv: Om du har en dag när du inte följer din kostplan, var inte för hård mot dig själv. En dålig dag kommer inte att sabotera alla dina ansträngningar. Kom ihåg varför du valde att följa denna kost och börja om igen nästa dag.

Sök stöd: Om du har svårt att hålla dig till din antiinflammatoriska kost, tveka inte att söka stöd. Prata med en nära vän, familjemedlem, eller anlita en professionell dietist.

Genom att vara medveten om dessa fallgropar och genom att ha strategier för att hantera dem, kan du lyckas med din antiinflammatoriska kost på lång sikt.

antiinflammatoriskt kan minska inflammationer

Del 8: Vanliga frågor om antiinflammatorisk kost

Det finns många frågor kring den antiinflammatoriska kosten. Här är några av de vanligaste:

Är det några risker med att äta en antiinflammatorisk kost?

Generellt sett är en antiinflammatorisk kost säker och hälsosam för de flesta människor. Den fokuserar på att äta en mängd näringsrika livsmedel och begränsa processade produkter, socker och ohälsosamma fetter, vilket är i linje med allmänna kostrekommendationer.

Det finns dock vissa saker att tänka på. Till exempel, medan fet fisk är en utmärkt källa till omega-3-fettsyror, kan vissa sorter innehålla höga nivåer av tungmetaller som kvicksilver. Om du är gravid eller ammar, eller om du äter fisk mycket ofta, kan du behöva tänka på vilka typer av fisk du äter.

Som alltid, om du har specifika hälsotillstånd, allergier eller tar mediciner, bör du prata med din läkare innan du gör större förändringar i din kost.

äta antiinflammatoriskt bland annat grönsaker och grönt te

Är det dyrt att följa en antiinflammatorisk kost?

Det är en vanlig missuppfattning att hälsosam mat alltid är dyr. Även om vissa antiinflammatoriska livsmedel kan vara dyrare, som vildfångad fisk eller ekologiska grönsaker, finns det många prisvärda alternativ. Baljväxter, hela korn, frukt och grönsaker är alla kärnan i en antiinflammatorisk kost och kan ofta köpas till ett rimligt pris. Dessutom kan planering och matlagning hemma hjälpa till att spara pengar.

Kan jag äta ute och fortfarande följa en antiinflammatorisk kost?

Ja, det är absolut möjligt att äta ute och fortfarande följa en antiinflammatorisk kost. Många restauranger erbjuder hälsosamma alternativ och är ofta villiga att anpassa rätterna efter dina behov. Du kan välja rätter som innehåller helkornsprodukter, grönsaker, magert protein och hälsosamma fetter. Undvik stekt mat, rätter med mycket processade ingredienser och såser med mycket socker eller ohälsosamma fetter. Dessutom kan du alltid be om att få dressingen eller såsen vid sidan om, så att du kan kontrollera mängden.

Att följa en antiinflammatorisk kost innebär inte att du måste offra ditt sociala liv eller din njutning av mat. Det handlar bara om att göra medvetna val.

Köp Omega 3 Här!

Del 9: Att kombinera antiinflammatorisk kost med livsstilsförändringar

Även om kosten är en viktig del av att bekämpa inflammation, spelar andra livsstilsfaktorer också en viktig roll. Kombinera din antiinflammatoriska kost med dessa hälsosamma vanor för att optimera din hälsa och välbefinnande.

Motionens roll i att bekämpa inflammation

Regelbunden fysisk aktivitet är en av de bästa sakerna du kan göra för att bekämpa inflammation. Motion hjälper till att stärka ditt immunförsvar, minska stresshormoner, förbättra din sömn och bidra till att bibehålla en hälsosam kroppsvikt. Alla dessa faktorer kan bidra till att minska kronisk inflammation. Du behöver inte springa maraton – även måttlig motion, som att gå promenader, cykla eller yoga, kan ha betydande hälsofördelar.

antiinflammatoriskt kan minska inflammationer

Stresshantering och dess koppling till inflammation

Kronisk stress har visat sig bidra till inflammation och kan öka risken för många kroniska sjukdomar. Att lära sig hantera stress effektivt kan därför vara en kritisk del av din antiinflammatoriska livsstil. Det finns många olika sätt att hantera stress, inklusive meditation, djupandning, yoga, tai chi, eller bara att tillbringa tid i naturen. Hitta vad som fungerar bäst för dig och gör det till en del av din dagliga rutin.

Sömnens betydelse för att bekämpa inflammation

God sömn är avgörande för din hälsa och kan spela en stor roll i bekämpningen av inflammation. Under sömnen får din kropp tid att återhämta sig och reparera sig själv, vilket inkluderar att bekämpa inflammation. Försök att få minst 7-8 timmars sömn per natt och fokusera på god sömnhygien, som att hålla en regelbunden sömnplan, undvika elektroniska enheter före sänggåendet och skapa en lugn och avkopplande sovmiljö.

Att äta en rätt kost kombinerat med regelbunden motion, effektiv stresshantering och god sömn kan hjälpa dig att minska inflammation och förbättra din övergripande hälsa och välbefinnande.

Del 10: Personliga berättelser

För att ge ett mer personligt perspektiv på den antiinflammatoriska kosten, låt oss ta en titt på några verkliga berättelser.

Johans resa: Från kronisk inflammation till ett hälsosammare liv

För bara ett år sedan led Johan av konstant trötthet, smärta och en känsla av obehag. Efter många läkarbesök och tester fick han diagnosen kronisk inflammation. Han bestämde sig för att ta sin hälsa i egna händer och övergick till en antiinflammatorisk kost.

Genom att byta ut processade livsmedel och socker mot hela korn, fet fisk, frukter, grönsaker och olivolja började Johan snabbt att märka en förändring. Hans energinivåer steg, smärtan minskade och hans allmänna välbefinnande förbättrades dramatiskt.

Johan säger, ”Det var inte lätt i början, men jag fick snart ett grepp om det. Jag märkte en stor skillnad inte bara i hur jag kände mig, men också i mina blodprovresultat. Det var fantastiskt att se hur kraftfull kost kan vara.”

Köp Omega 3 Här!

Lisas erfarenhet: Att balansera en hektisk livsstil med rätt kost

Lisa är en framgångsrik företagsledare med en hektisk schema. Trots att hon alltid varit aktiv och försökt äta hälsosamt, började hon känna av smärta och stelhet i sina leder. Efter att ha läst om kopplingen mellan inflammation och kosten, bestämde hon sig för att prova en antiinflammatorisk kost.

”För mig var den största utmaningen att hitta tid att förbereda hälsosamma måltider och att stå emot frestelser på affärsresor och middagar”, säger Lisa. ”Men när jag började se och känna resultaten, blev det lättare. Jag har mer energi, mindre smärta, och jag sover bättre. Jag har också blivit bättre på att planera i förväg och göra hälsosamma val när jag äter ute.”

Dessa berättelser visar att, trots utmaningar, en antiinflammatorisk kost kan göra en verklig skillnad i livet för människor som lider av inflammation. Det kräver engagemang och ansträngning, men belöningen är ett hälsosammare och mer energiskt liv.

Några avslutande tankar

Att välja en antiinflammatorisk kost är inte bara ett sätt att bekämpa kronisk inflammation – det är en investering i din övergripande hälsa och välbefinnande. Genom att äta en mängd näringsrika livsmedel, inte bara bekämpar du inflammation, du ger också din kropp de verktyg den behöver för att fungera optimalt.

Kom ihåg, det handlar inte om perfektion, utan om framsteg. Varje steg du tar mot att inkludera mer antiinflammatoriska livsmedel i din kost är en seger. Så börja smått, gör förändringar som känns meningsfulla för dig, och var tålmodig – det tar tid att ändra kostvanor.

Fortsatta resurser för att lära sig mer

Om du är intresserad av att lära dig mer om antiinflammatorisk kost och hur du kan använda mat som medicin, finns det många resurser tillgängliga. Böcker, vetenskapliga artiklar, webbplatser och podcaster kan alla ge ytterligare information och inspiration. Konsultera även en dietist eller läkare för att skräddarsy en antiinflammatorisk kostplan som passar dina unika behov och livsstil.

Tack för att du har tagit dig tid att läsa den här artikeln. Vi hoppas att den har gett dig en stark grund att bygga på i din strävan efter att bekämpa inflammation och förbättra din hälsa. Börja idag – din kropp kommer att tacka dig!

Köp Omega 3 Här!

Källor:

 1. Harvard Health Publishing – Foods that fight inflammation
 2. Arthritis Foundation – Anti-Inflammatory Diet
 3. Healthline – 15 Anti-Inflammatory Foods
 4. Mayo Clinic – Slide show: Add antioxidants to your diet
 5. WebMD – Anti-Inflammatory Diet: What to Eat to Feel Better
 6. American Heart Association – Fish and Omega-3 Fatty Acids
 7. National Institutes of Health – Omega-3 Fatty Acids
 8. Medical News Today – Top 15 Anti-Inflammatory Foods
 9. National Library of Medicine – Mediterranean Diet, Traditional Risk Factors, and the Rate of Cardiovascular Complications After Myocardial Infarction
 10. National Library of Medicine – Anti-inflammatory diet in rheumatoid arthritis
 11. National Library of Medicine – Anti-Inflammatory Nutrition as a Pharmacological Approach to Treat Obesity

Författare: Stefan Turlock

Jag är väldigt intresserad av hälsa och personlig utveckling och skriver därför gärna om just de ämnena.

Jag bor i Marbella sedan 2012 men är född och uppvuxen i Stockholm. Innan Marbella har jag hunnit med bostadsorter som Tokyo, Kho Samui, Malaga och Aiya Napa.

Förutom att jag skriver för passagen så jobbar jag även som fastighetsmäklare och coach. Ibland har jag även glädjen att få jobba som skådespelare.

Se fullständig profil »