”Att bara äta kött räddade hennes liv”

Mikhaila Peterson bara äta kött

Efter att ha skrivit artikeln ”Bara äta Kött? Din Carnivore Diet på Svenska”, som har blivit en av mina mest lästa artiklar enligt statistiken, känner jag att det är viktigt att återigen dyka ner i detta ämne. Mikhaila Peterson, en mediapersonlighet, debattör och dotter till den kända kliniska psykologen Jordan Peterson, har en otrolig berättelse att dela med sig av.

Mikhaila Petersons liv fylldes tidigt av hälsoproblem. Redan vid två års ålder började hon gå med fötterna utåt, som en anka. Vid sju års ålder diagnostiserades hon med juvenil reumatoid artrit, aktiv i 37 leder. Tillståndet krävde starka mediciner och kortisoninjektioner i hela 17 av hennes leder. Hon gick från att vara nästan bunden till rullstol till att vara aktiv i flera idrottsteam – men priset var högt. Mikhailas psykiska hälsa började försämras dramatiskt.

Efter flera år av förvirring och smärta, kunde hon inte längre bortse från sitt lidande. Med ständiga utslag, kronisk trötthet och en stark känsla av hopplöshet, valde hon att undersöka sin situation själv. Det visade sig att svaret på hennes problem kanske var att hitta i hennes kost.

I september 2015, beslutade Peterson att gå på en extrem diet, bestående av kött och gröna grönsaker. Resultaten var nästan omedelbara. Hennes hud började läka, hon förlorade vikt, hennes trötthet försvann, och för första gången i sitt liv, upplevde hon ingen depression. Det var en sådan dramatisk förändring att hon beslutade att avsluta all medicinering hon tog.

Det fanns dock en baksida. Hon upplevde svåra abstinensbesvär från sin SSRI-medicin, vilket ledde till två av de svåraste åren i hennes liv. Men trots dessa svårigheter, förbättrades hennes hälsa dramatiskt. Varje gång hon försökte återinföra en matvaror i hennes diet, upplevde hon en allvarlig autoimmun reaktion som varade i flera dagar.

Efter ett år av att försöka återinföra olika matvaror, beslutade hon att fortsätta med sin strikta köttdiet, som hon kallar ”The Lion Diet”. Sedan hon började denna diet, har hennes artrit, klåda, depression och ångest försvunnit. Hon har gått från att vara fysiskt och psykiskt sjuk till att bli en framgångsrik CEO och podcaster.

Hennes familj har också följt i hennes fotspår och sett liknande hälsofördelar. Hennes mamma blev av med sin osteoartrit, hennes pappa förlorade 30 kg och hans psoriasis försvann.

Mikhaila delar nu sin erfarenhet och kunskap om hur hon lyckades övervinna sina hälsoproblem med hjälp av dieten. Hon hoppas att hennes berättelse kan inspirera andra att ta kontroll över sin egen hälsa och hitta en lösning som fungerar för dem. Samtidigt vill hon också uppmuntra sjukvården att ta diet och livsstil på större allvar som en del av behandlingsstrategier. Att ta steget till att utforska sådana här extremt begränsade dieter bör göras med professionell medicinsk rådgivning, men Mikhailas erfarenhet visar att vi inte bör utesluta dessa möjligheter i jakten på bättre hälsa.

Denna artikel beskriver en individs erfarenhet och ska inte betraktas som medicinsk rådgivning. Även om Mikhaila Petersons erfarenheter med hennes diet har varit positiva, betyder det inte att samma diet eller liknande förändringar skulle fungera för alla, eller ens vara säkra för alla att prova. Varje person är unik och vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan.

Om du överväger stora förändringar i din diet, särskilt om du har befintliga medicinska tillstånd eller tar mediciner, är det viktigt att du rådgör med en läkare eller annan kvalificerad hälso- och sjukvårdspersonal först. Dietförändringar bör ske under medicinsk övervakning för att säkerställa att de genomförs på ett säkert och hälsosamt sätt. Vänligen kom ihåg att det som beskrivs i denna artikel är en extremt begränsad diet som kan medföra risker om den inte hanteras på rätt sätt.