Bananbröd – Recept på Turlocks Glutenfria

nedre delen av ugnen

Jag älskar bananbröd. Inte bara för att det är så gott utan också för att jag gör det på ett sätt så att det blir väldigt energirikt och nyttigt. Det jag också gillar med brödet är att man kan göra så många olika variationer av brödet. Som att blanda in valnötter och chiafrön tex. Det är ett perfekt snack att ha med sig i ryggsäcken när man till exempel bestiger ett högt berg.

Det är också perfekt att lägga i brödrosten och ha på en klipp smör och njuta med the till kvällen. I den artikeln kommer jag att dela med mig av ett bra grundrecept för bananbröd och också ge en del inspiration till variationer. Vi kommer också att reda ut en del vanliga frågor och svar angående bananbröd. Mycket nöje!

Turlock banan-bröd får högt betyg. Ett strålande betyg!

Turlocks Glutenfria Bananbröd

Detta recept på Turlocks glutenfria bananbröd med kardemumma är ett utmärkt alternativ för de som följer en glutenfri kost. Vi använder glutenfritt havregryn istället för vetemjöl och sötmar med agavesirap i stället för socker. Jag tycker att kardemumma ger en extra ”brödig” känsla.

Följande ingredienser behövs för att göra Turlocks glutenfria bananbröd:

  • Mogna Bananer: Precis som i alla bananbröd recept är mogna bananer en viktig ingrediens. De tillför naturlig sötma och ger brödet en fuktig konsistens.
  • Glutenfritt Havregryn: För att göra brödet glutenfritt använder vi glutenfritt havregryn. Det bidrar med struktur och ger brödet en jordnära smak. Detta kan tillsättas som man köper det eller så kan man mortla ner det till en finare mer mjölig konsistens.
  • Agavesirap: Agavesirap ersätter socker i detta recept. Man kan faktiskt också strunta i att ha sötningsmedels överhuvudtaget eftersom bananen ofta ger tillräckligt med sötma.
  • Smör eller Olja: Du kan välja mellan smör för en rik smak eller olja för en lättare konsistens. Båda fungerar bra i detta recept.
  • Ägg: Ägg bidrar till brödets struktur och stabilitet. De tillför även fukt och protein.
  • Bakpulver: Hjälper brödet att stiga och bli luftigt.
  • Himalayasalt: En nypa salt hjälper till att balansera sötman i brödet och förstärker smakerna.
  • Kardemumma: Jag gillar att ha rikligt med kardemumma och jag tycker gör att smaken på bananbrödet blir mer ”brödigt” och gott!

nedre delen av ugnen värms och låt svalna bananbrödet efter gräddning

Steg-för-steg guide på Turlocks Glutenfria Bananbröd

Steg 1: Förberedelser Först ska du förbereda din arbetsyta. Samla alla ingredienser och förvärm ugnen till 180 grader Celsius. Smörj en 9×5 tums brödform eller täck den med bakplåtspapper för enkel rengöring och hantering av det färdiga brödet.

Steg 2: Mixa Havregryn Jag använder hela havregryn som de kommer när jag köper dem men du kan mortla havregrynen eller köra dom i en matberedare om du vill göra havret mer mjöllikt.

Steg 3: Mosa Bananerna I en stor skål, mosa de mogna bananerna med en gaffel tills de är mjuka och krämiga. Jag tycker inte det gör något om det blir lite klumpar kvar.

Steg 4: Tillsätt Våta Ingredienser Lägg till ägg, smält smör eller olja och agavesirap i skålen med de mosade bananerna. Rör om tills allt är väl blandat.

Steg 5: Blanda Torra Ingredienser I en separat skål, kombinera havregrynet (eller glutenfritt havremjöl), bakpulver, bikarbonat, salt och kardemumma. Rör om så att allt blandas jämnt.

Steg 6: Kombinera Våta och Torra Ingredienser Häll de torra ingredienserna i skålen med de våta ingredienserna. Rör om tills allt är väl blandat, men överblanda inte för att behålla brödets fluffighet.

Steg 7: Häll i Formen Häll smeten i din förberedda brödform och jämna till ytan med en sked eller spatel.

Steg 8: Grädda ditt bananbröd i den förvärmda ugnen i cirka 60-75 minuter. Man kan testa med att sticka i brödet och se om det är torrt i mitten. Då är det helt klart.

Steg 9: Ta ut brödet ur ugnen och låt det svalna i formen i 10 minuter, innan du tar ut det ur formen och låter det svalna helt på ett galler.

Njut av ditt hemlagade, glutenfria kardemumma-bananbröd! Servera det varmt, eventuellt med lite smör eller ditt favoritpålägg. Jag brukar förvara det i en kökshanduk i kylen och skära upp det och rosta i för att sedan lägga på en klick bregott. Jag tycker även det är perfekt att ta med på utflykt. När jag hikear i bergen brukar jag ha ett par skivor i brieost i mellan.

Hoppas att detta hjälper dig med att skapa ditt bananbröd! Lycka till med bakningen!

salt bikarbonat är något man har i bananbrödet för att det ska bli bra

Variationer och Anpassningar

Egentligen finns det ingen gräns för hur många varianter som finns på Turlocks Bananbröd. När man har fått bar snitts på grundreceptet är det kul att börja experimentera med vad som är gott att tillsätta och vilka saker som smakar bäst tillsammans. Här är några förslag på ingredienser att tillsätta:

Nötter. Alla funkar. Jag gillar att ha grovkrossade valnötter eller mortlad mandel.
Russin
Kokosflingor
Blåbär eller hallon
Chocklad och eller kakao
Saffran
Kanel
Olika typer av frön inklusive min favorit Chiafrön
Espresso eller starkt kaffe: En liten mängd kan förstärka choklad- och nöttonerna i brödet
Citron- eller apelsinskal: Dessa kan ge en subtil citrusnot och friskhet till brödet.

 

Kort sagt, bananbrödets recept är bara en utgångspunkt. Det finns ingen gräns för de kreativa variationer du kan göra. Så oavsett om du söker en hälsosammare version, en sötsak att stilla dina chokladbegär, eller bara vill prova något nytt, bananbröd är redo att anpassa sig till dina önskemål.

låt fantasin flöda lägg gärna till kokos. Det är gott som frukost.

Vanliga Frågor om Bananbröd

Varför är mitt bananbröd alltid torrt?

Om ditt bananbröd alltid är torrt kan det vara för att du övergräddar det eller använder för lite vätska. Se till att du följer receptet noggrant och ta ut brödet ur ugnen när en tandpetare instucken i mitten kommer ut ren.

Kan jag använda gröna bananer för att göra bananbröd?

Det bästa är att använda mogna eller övermogna bananer eftersom de ger mest smak och sötma. Gröna bananer kommer inte att ge samma resultat.

Hur lång tid tar det att baka bananbröd?

Beroende på ugnens temperatur och storleken på brödet kan det ta mellan 50 minuter till en timme.

1 tsk kardemumma förhöjer smaken

Kan jag frysa bananbröd?

Ja, bananbröd fryser mycket väl. Se bara till att det är helt avsvalnat innan du packar in det i frysen. Det håller i ca 2-3 månader i frysen.

Hur kan jag göra mitt bananbröd mer hälsosamt?

Det finns många sätt att göra bananbröd hälsosammare. Du kan byta ut socker mot naturliga sötningsmedel, använda fullkornsmjöl istället för vitt mjöl, eller tillsätta extra frukt och nötter.

Varför är mitt bananbröd kladdigt i mitten?

Om ditt bananbröd är kladdigt i mitten kan det vara för att det inte gräddats tillräckligt länge. Prova att baka det lite längre nästa gång.

Kan jag använda något annat än mjöl för att göra bananbröd?

Ja, det finns flera alternativ till traditionellt vetemjöl. Du kan prova havregryn, mandelmjöl, eller glutenfritt mjöl.

sätt ugnen på värme innan du blandar ihop smeten

Vad kan jag göra med övermogna bananer?

Övermogna bananer är perfekta för att baka bananbröd. De ger mer smak och sötma än mindre mogna bananer.

Hur kan jag få mitt bananbröd att resa sig mer?

Se till att du använder tillräckligt med bakpulver eller bikarbonat. Dessa är de ingredienser som får ditt bröd att jäsa i ugnen.

Det är en bra frukost men ibland känns det som fusk eftersom det smakar som en god kaka

Vad kan jag servera med bananbröd?

Bananbröd är läckert på egen hand, men det kan också serveras med smör, grädde, yoghurt, honung, eller till och med glass för en riktig lyxig dessert.

Kan jag göra bananbröd utan ägg?

Ja, det finns flera alternativ till ägg när du bakar bananbröd, som till exempel chiafrön, linfrön, eller äppelmos. Dessa kan alla fungera som bindemedel.

Blanda blanda ugnen ca ugnen i ca