Bara äta Kött? Din Carnivore Diet på Svenska

Bara äta kött - temabild på köttstycken

Hur du hört talas om “the carnivore diet”? Eller “Karnivor kost” som det heter på svenska. Mikhaila Peterson är en stor förespråkare till detta sätt att äta och säger att det faktiskt har räddat hennes liv. I denna artikel reder vi ut begreppet och vad det innebär om man vill följa denna diet, och de potentiella fördelar och nackdelar det innebär.

Vad innebär ”The carnivore diet?

“The carnivore diet” Eller “Karnivor kost” är en diet som går ut på att endast äta animaliska produkter och inte någon form av grönsaker eller frukter. Det innebär att all mat som tas in består helt av kött, fisk, skaldjur, fågel och ägg. En del som följer dieten tillåter baljväxter som bönor, linser och soja i små mängder, men de flesta tillåter endast animaliska livsmedel som sina kostkomponenter. Dieten eliminerar alla typer av vegetabilier och frukt och satsar istället på naturliga fetter och proteiner för att ge tillräckligt med näring för att kroppen skall fungera som den ska.

Mikhaila Peterson

Mikhaila Peterson är dotter till den berömda kanadensiska psykologen och författaren Jordan Peterson och har uppmärksammats för sin egen erfarenhet med dieten som också ibland kallas ”The lion diet”. Hon har flitigt varit med i olika forum såsom poddar, tv-program, gästskribent, osv och även ofta inbjuden att tala om hennes erfarenheter som offentlig talare på olika konferenser. Hon har skrivit och talat om sina kamp med autoimmuna sjukdomar och menar att dieten gjort underverk för henne personligen och går till och med så långt att hon säger att det räddat hennes liv.

Vad får man äta?

Karnivorkost är en diet som huvudsakligen består av animaliska produkter och utesluter alla former av växtbaserade livsmedel. När man följer karnivorkost får man äta produkter som kött (nötkött, fläsk, kyckling, fisk, viltkött, etc.), organ (lever, njurar, hjärta, etc.), ägg, mjölkprodukter och eventuellt animaliska fetter som smör och talg. Vissa personer på karnivorkost kan också äta vissa typer av lågkolhydrat grönsaker, men det är inte alltid fallet. Det är viktigt att notera att karnivorkost inte är balanserad och kan vara bristfällig i viktiga näringsämnen som vitaminer, mineraler och fibrer. Det är därför viktigt att rådgöra med en läkare eller dietist innan man börjar en sådan diet.

Bra rött kött

 

Hur skiljer sig dieten från andra populära dieter?

The Carnivore Diet skiljer sig från andra populära dieter som Paleo, Keto och Vegetarisk diet då den enbart består av animalisk mat. Det betyder att man utesluter helt alla typer av vegansk mat, vilket innebär att det inte finns något behov för kaloriräkning eller begränsningar för de livsmedel som kan ätas. På grund av denna tydligare struktur har många upplevt ökad energi och gått ner i vikt efter att ha börjat med denna kost.

Fördelar med the carnivore diet

Viktnedgång

En vanlig hälsovinst som uppnås genom att följa den karnivore-dieten kan vara viktminskning. Dietplanen har visat sig ha en dramatisk positiv effekt för de som vill gå ner i vikt och som följer dieten. Om detta beror på minskat intag av kolhydrater, strukturen diet ger eller andra faktorer ska vi försöka utforska mer senare men det verkar som vissa faktiskt går ner i vikt av av att endast äta kött.

LCHF kan vara ett annat alternativ till bra hälsa

 

Minskat behov av medicinering

Många anhängare har rapporterat att deras läkemedelsutgifter har minskats betydligt sedan de började följa kontroversiella dieten. Det påstås att många symptom relaterade till IBS, SLE, FMDS eller andra autoimmuna störningar eller neurologiska sjukdomar kan förbättras med tiden om man följer kosten.

Bättre tarmhälsa

Förespråkare säger sig uppleva att de får bättre tarmhälsa. Bristen på kostfibrer när man följer kosten kan bidra till att minska infektioner, allergier och matintolerans. Detta kan bero på det faktum att ”bara kött” inte innehåller gluten, laktos eller andra ingredienser som är kopplade till matsmältnings problematik. Enligt en del forskarna ger den specifika typen av fetter som kommer från rött kött visat bra effekter mot autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar.

Ökad mental klarhet?

Att kroppen får sitt kanske kan vara fallet men vad är resultatet vad det gäller hjärnan och dess hälsa? Många människor säger också att de upplever att de känner stora skillnaden vad det gäller den mentala piggheten och känner sig mer positiva av att uteslutande äta kött. Rött kött innehåller viktiga komponenter viktiga för hjärnfunktionen och ger som ger motståndskraft mot inflammerade celler och minskar risken för oxidativa stressyndrom och Alzheimer’s sjukdom. Människor som fått prova kosten säger sig ha upplevt sinnesklarhet men idag finns det för lite studier för att avgöra vad detta kan bero på.

Mer energi

Utan kolhydrater från tex grönsaker, pasta, eller bröd kan man väl inte få MER energi? Eftersom förespråkare upplever att många av de problem de upplevt med sin hälsa sakta försvinner så är det kanske inte så konstig att dessa människor och så upplever att de får mer energi. Traditionellt så tänker många att kolhydrater är lika med energi och kroppen och hjärnan behöver detta men en diet som LCHF, Atkins och ”bara kött” tydligt visar att även rent protein omvandlas till energi i kroppen.

Människor mår bra av att äta rätt

 

Potentiella nackdelar denna kost

Näringsbrister och Risk för förstoppning

De som slaviskt följer denna plan löper risk att drabbas av näringsbrist eftersom kosten inte innehåller tillräcklig variation. De kan uppleva att de får näringsbrist och vitaminbrist på grund av det faktum att flera livsmedel som grönsaker, baljväxter och frukt exkluderas helt. Bristen på fiber i dieten kan också orsaka komplikationer, eftersom mag-tarmkanalens mikroflora behöver matsmältningshjälp från mat innehållande av disackarider och polysackarider (kolhydrater) för att skapa energibalans. Dessa ämnen finns endast i låg koncentration i animaliska produkter.

Matsmältningsrelaterade problem – inklusive förstoppning , luftbesvär , gasbildning eller diarré – är ofta associerade med karnivorekosten men många rapporterar om att dessa problem är övergående och försvinner med tiden. Självklar ska man uppsöka hjälp och konsulterar med läkare om dessa problem är allvarliga eller ihållande. Drick mycket vatten är ett vanligt tips då kosten inte innehåller lika mycket vätska som en mer varierad kost gör.

Bristande vetenskapligt stöd

Trots att det finns många som hävdar att de upplever positiva fördelar med kosten, är det en fortfarande bristande vetenskapligt stöd och få långvariga studier som stödjer dessa hälsopåståenden som förknippas med dieten. Vissa experter har varnat för att den utesluter de näringsämnen, vitaminer och kostvariation som kroppen behöver och som är viktiga för hälsan. Förespråkare har menat att det kan finns anledning att tro att kosten kan hjälpa till att minska den ökade trend med allvarliga sjukdomar som cancer och diabetes medan forskare anser att det behövs mer forskning och långvariga studier.

Bara rött kött behöver inte vara tråkigt

 

Kan alla äta the carnivore diet?

Vem kan dra nytta av dieten?

Många personer som lider av magbesvär, inflammatoriska tillstånd, autoimmuna sjukdomar och neurologiska störningar har rapporterat att deras hälsotillstånd förbättrats kraftigt efter att ha infört en dieten innehållande enbart kött. Detta kan bero på den minskning av föroreningar som finns i denna typ av produker. Minskning av allergener, irriterande ämnen samt immunförsvarshämmande produkter genererar också lägre metabola resistenta periodtal vilket kan ge en direkt positiv effekt på det allmänna välbefinnande.

Råd till personer som vill prova dieten

Om du är en av dem som överväger att prova på the Carnivore Diet, rekommenderas det att man först får professionell hjälp. Se till att tala med din läkare eller med andra experter innan du börjar, så att de kan guida dig genom processen. Det rekommenderas också att man genomför regelbundna blodprover för att kontrollera nivåerna av vissa näringsämnen, vilket kan hjälpa dig att stödja din hälsa. Se också till att du regelbundet tar del av relevant information om the Carnivore Diet och bevaka eventuella uppdateringar gällande vetenskapliga studier om effekterna av dieten.

Lejon äter rött kött

 

Tips för att följa the carnivore diet?

Planering av måltider

För att få det bästa resultatet när man följer the Carnivore Diet rekommenderas det att man planerar sina måltider. Se till att ha ett tillräckligt utbud av livsmedel som är rika på näringsämnen, såsom animaliska produker, fetter och grönsaker. Planera dina måltider i förväg, inklusive snacks och mellanmål, för att se till att du kan äta regelbundet och hålla dig full. Det rekommenderas också att du ser till att du alltid har matprodukter och ingredienser hemma, så du inte blir frestad av andra typer av mat.

Val av kött

När du väljer kött som du ska äta, rekommenderas det att du håller dig till lokalt producerat, ekologiskt kött som är rikt på näringsämnen. Försök att undvika bearbetade produkter som innehåller tillsatser, såsom nitrit och fosforsyra. För gris- och fläskkött är det bäst att leta efter 100% fettfri versioner. Du kan också ta del av naturliga fetter som finns i yngre grisar och kalvar, men se till att undvika kött med onaturliga smakämnen och tillsatser.

Rött kött

När det gäller att köpa vilt kött rekommenderas det att man försiktighet med det som inte är organiskt, eftersom miljöfaktorer som gifter och gifter kan ha en stor inverkan på smak och upplevelse. För de bästa resultaten, sök efter kött från lokala jaktföretag eller bondgårdar som säljer organiska, vilda djur. Varje slags viltkött har olika näringsinnehåll, men alla är rika på protein, vitamin B12 och mineraler.

Tillägg av nödvändiga näringsämnen

Flera essentiella vitaminer och mineraler finns enbart i vissa frukter och grönsaker och vissa andra produkter, men inte i animaliska livsmedel. För dem som vill följa the carnivore diet rekommenderas det att ta tillsatser som innehåller B-vitaminer, magnesium, zink, selen , omega 3 etc. För att få i sig den fullständiga näring som krävs, rekommenderar experter att man adderar fetter som ghee, rapsolja eller avokadoolja till sina livsmedel. Gröna smoothies är enastående källor till vitaminer och mineraler som inte finns i animaliska produkter. Du kan också införa baljväxter som sojabönor, ärtsoppa eller bovete i din kost för att få extra fiber och protein. För dem som vill ta det ett steg längre kan tillskott som jodtabletter eller multivitaminer vara användbara för att ge fem essentiella aminosyror – lysin, metionin, histidin, treonin och valin – i rätt proportioner.

Kosttillskott serverat på tallrik

 

Sammanfattning

Att följa carnivore diet kan innebära stora hälsofördelar, men det är viktigt att uppmärksamma näringsbehovet som inte tillfredställs helt och hållet från animaliska produkter. En sund kost rekommenderar alla typer av råvaror, inklusive grönsaker, frukter och baljväxter, vilket bidrar till flera nyttiga näringsämnen som kroppen behöver. Kosttillskott är ett bra sätt att förse sig med de essentiella vitaminer och mineraler som kanske saknas genom en strikt carnivore-diet.
The carnivore diet har fått både kritik och stöd från experter. Kritiken mot dieten kommer främst från hälsovårdspersonal som menar att den inte ger tillräcklig variation i näringsintaget, samtidigt som de som är förespråkare av the carnivore diet menar att det har möjliggjort utvecklingen av en mer energieffektiv livsstil. Även om the carnivore diet kan ha sina fördelar kan det vara lite riskabelt och därför rekommenderas det att man tar till extra tillskott och vänder sig till en legitimerad hälsovårdspersonal innan man startar the carnivore diet.

Stefan gillar att skriva. Han äter ibland kött, kött, kött, kött. Kanske kommer han testa canivore dieten en dag?

Jag tror personligen att all kost bör vara anpassad till en persons individuella behov och fysiska förutsättningar. Det finns massor av alternativ, från veganism till the carnivore diet, varav det sistnämnda även har kritiserats från experter. Samtidigt är det viktigt att lära sig om olika typer av dieter för att hitta ens egen unika väg framåt. Oavsett vilken diet du har valt, bör du ta hänsyn till dina egna specifika behov och undersöka de potentiella fördelarna och riskerna som är associerade med den. Slutligen – om du redan har en diet som fungerar för dig själv, ändra inte den utan använd bara ditt nya kunskapskapital för att optimera din nuvarande livsstil.