Dr Eric Berg om Prostatas Hälsa: Nyckeln kan ligga i Zink

Dr Eric Berg, en framstående hälsoutbildare och praktiserande kiropraktor, har nyligen publicerat en informativ video på YouTube om prostatahälsa och vikten av en specifik näringsämne: zink. Videon, som i skrivande stund har nästan fem miljoner visningar, tar upp innehållet i en bok som Berg uppskattar mycket, ”Soil Grass and Cancer”.

Boken innehåller kapitel om olika näringsämnen och deras betydelse, och det är här Berg hittade inspiration till sin diskussion om prostatahälsan och zink. Han inleder med att förklara att förståelsen om prostatakörtelns funktion är begränsad hos många människor. De vet att körteln kan förstora sig med åldern, vilket kan påverka urinering och libido, men få förstår de underliggande processerna och ämnenas roll.

Berg presenterar prostatan som ett litet organ, ungefär stor som en valnöt, som ligger precis bakom blygdbenet och under urinblåsan. Prostatans främsta funktioner innefattar sekretion av en specifik vätska och agerande som pump vid ejakulation.

Zink: Det Oundgängliga Mineralet för Prostatans Hälsa

Vätskan som prostatan producerar blandas med spermier från testiklarna för att skapa säd, som i sin tur är avgörande för befruktning. En viktig del av denna process är zink, ett spårmineral som har störst koncentration i prostatakörteln, hela hundra gånger mer än i blodet.

Enligt Berg kan en zinkbrist leda till inflammation och förstoring av prostatakörteln, samt öka mottagligheten för prostatacancer. Han citerar studier som visar att prostatan hos personer med dessa tillstånd har en lägre koncentration av zink jämfört med de som har en hälsosam prostata.

Zink har också en viktig roll i kroppens produktion av testosteron och är avgörande för spermiernas fertilitet. Berg understryker att detta är viktiga anledningar till att se till att man får tillräckligt med zink i kosten.

Köp Zink tillskott Här!

Orsaker till Zinkbrist och dess Konsekvenser

En zinkbrist kan bero på flera orsaker, enligt Berg. En är att man inte äter tillräckligt med rött kött, vilket är en av de bästa källorna till zink. Han diskuterar också hur åldrande, överdriven alkoholkonsumtion, frekventa måltider, intag av vissa mediciner och konsumtion av stora mängder socker kan leda till zinkbrist.

Sammanfattningsvis betonar Berg att zink är avgörande för prostatahälsan, men det är viktigt att förstå att zinkintaget är en del av en större helhet, där diet, livsstil och eventuella mediciner också spelar in. Han tillägger att zinktillskott inte garanterar något botemedel mot tillstånd som prostataförstoring, lågt testosteron eller prostatacancer.