En sockerberoende bekänner

Sockerberoende bekänner

I en tidigare artikel tog vi upp det allvarliga och ofta förbisedda problemet med sockerberoende. Responsen från er, våra läsare, var överväldigande. Det blev tydligt att detta ämne berör många och att det finns en törst efter mer information och råd. Vi märkte att många av er kämpar med sockerberoende, eller känner någon som gör det, och att ni är angelägna om att få mer kunskap och verktyg för att hantera det.

Med anledning av detta har vi beslutat att återigen belysa denna viktiga fråga. Vårt syfte är att fördjupa oss i problematiken, sprida mer ljus över den och ge er ytterligare insikt och hjälp. Sockerberoende är en verklig kamp som många människor står inför varje dag, och det är vår förhoppning att genom att fortsätta diskutera detta ämne kan vi hjälpa till att motverka det. Vi hoppas att denna nya artikel kommer att ge er ännu mer förståelse och verktyg för att hantera sockerberoendet.

Under de senaste 20 åren har fetmafrekvensen ökat dramatiskt i USA, vilket påverkar var tredje barn och två av tre vuxna. Var sjunde sekund dör någon på grund av komplikationer relaterade till diabetes. Över 4,9 miljoner människor dör årligen på grund av förebyggbara sjukdomar relaterade till mat. Den största boven i dramat är socker.

Denna information är personlig för Laura, föreläsaren i TED Talk-videon, eftersom hon har en sjukdom som utlöses av socker. Hon lider av sjukdomen beroende, mer specifikt sockerberoende. Detta är inte bara en söt förkärlek för choklad eller glass – det är ett kontrollerande beroende. Hon kunde inte sluta äta sockerhaltiga livsmedel.

Laura delar sin historia om hur hon blev medveten om sitt sockerberoende. Hon avslöjar hur hon förstår hur beroendeframkallande socker verkligen är och hur enkelt vi kan göra förändringar för att leva ett hälsosammare liv utan socker.

Första gången hon hörde termen ”beroende” var hon 14 år gammal. Hon minns ett samtal med sin pappa, som berättade att han var beroende av mat. Det var en insikt som tog tid att sjunka in.

Lauras Kamp

Lauras beroende började med små tecken – hon kunde inte låta bli att plocka upp mat framför henne, även om hon redan var mätt. Senare började hon gömma omslagen från den mat hon hade ätit, eftersom hon kände att det inte var normalt att äta så mycket.

När hon var 18 började hon arbeta på ett bageri. Generellt får personalen äta alla skadade desserter, vilket var perfekt för en tonåring som försökte spara pengar, men katastrofalt för en sockerberoende. Hon åt allt – dussintals kakor, nästan hela pajer – och kunde inte stoppa sig själv.

Lauras desperata försök att kontrollera sitt intag ledde henne till den punkt där hon till och med skulle ta halvätna desserter ur soporna och äta upp dem. Hon insåg att hon var beroende av mat, precis som sin far.

Att förstå sitt beroende

Under forskningen för att förstå och lösa sitt matberoende insåg Laura att matberoende inte handlar om mat generellt. En matberoende person dyker inte ner i en soptunna för svamp, till exempel. Precis som en alkoholist kan dricka hur mycket vatten de vill utan att det skapar ett beroende mönster, behöver matberoende personer undvika en eller två saker – fett eller socker. För Laura var hennes beroende utan tvekan kopplat till socker.

Hon lärde sig att socker är kemiskt beroendeframkallande – åtta gånger mer beroendeframkallande än kokain. Med denna insikt fokuserade hon all sin uppmärksamhet på att förstå varför socker hade så mycket makt över henne. Hon förstod att hon behövde eliminera alla processade sockerarter från sin kropp för att återta kontrollen.

Med sina erfarenheter lärde Laura sig att inte luras av ”hälsomärkningen” i livsmedelsvärlden, där märken eller förpackningar får konsumenterna att tro att en mat är hälsosammare än den faktiskt är. Hon lärde sig att läsa livsmedelsetiketter korrekt och kolla efter både sockerinnehåll och var socker ligger på ingredienslistan. Dessutom lärde hon sig att alltid ha hälsosamma godsaker till hands för att stå emot sockersuget.

Laura är nu en av många människor som gör hälsosamma matalternativ till en del av vår vardagskultur. Hon hoppas att ökad kunskap och tillgång till dessa hälsosammare alternativ kan hjälpa oss att leva hälsosammare liv. Hon avslutar med att framhålla att riktig mat är vår medicin och falsk mat är vårt gift.