Gluten – Äta eller inte Äta Glutenfritt? Det är frågan!

Gluten guide - Tjej som har bakade kakbitar som täcker ögonen.

Har du någonsin hört talas om att atleter på högsta nivå väljer att äta glutenfritt, inte på grund av allergier eller intoleranser, utan för att öka sina chanser att vinna? Själv blev jag nyfiken på fenomenet när jag läste om att hälften av alla atleter i OS i London 2012 var glutenfria. Denna fakta var så intressant att jag ville veta mer och sedan dess har jag utforskat och implementerat glutenfria alternativ i min egen kost. Men jag förstår att det kan vara en utmaning att navigera genom vad som innehåller gluten och vad som inte gör det. Så om du också är intresserad av att utforska en glutenfri livsstil eller bara vill lära dig mer om gluten och dess effekter på hälsan, så har jag satt ihop en komplett guide för dig. Häng med mig när vi utforskar gluten – äta eller inte äta? Det är frågan!

Gluten - Äta glutenfri mat behöver inte vara svårt.

Vad är gluten?

Gluten är en proteinfamilj som finns naturligt i vete, råg och korn. När mjöl från dessa spannmål blandas med vatten bildar gluten en klibbig konsistens som ger struktur och elasticitet åt degar och bakverk.

Även om gluten är vanligt i många livsmedel, kan det vara skadligt för personer med celiaki eller glutenintolerans. Några vanliga livsmedel som innehåller gluten inkluderar bröd, pasta, pizza, kakor och öl. Men gluten kan också finnas i många andra livsmedel, såsom sojasås, buljong och vissa tillsatser i mat.

Det är viktigt att notera att inte alla spannmål innehåller gluten. Exempelvis är ris och majs naturligt glutenfria. Det finns också alternativa spannmål som teff, quinoa och hirs som också är glutenfria och kan vara bra alternativ för personer som vill undvika gluten.

Finns i vete, råg och korn?

Gluten finns främst i vete, råg och korn och det är just den klibbiga konsistensen som gör att gluten är så användbart i bakning och matlagning.

När spannmål med gluten bearbetas så aktiveras proteiner som bildar gluten och ger maten dess karakteristiska struktur och smak. Detta är också anledningen till att gluten kan orsaka problem för personer med celiaki eller glutenintolerans, som inte kan smälta eller tolerera proteinerna i gluten på ett normalt sätt.

Temabild - Glutenfri mat.

Vad innehåller gluten?

Vanliga livsmedel som innehåller gluten inkluderar bröd, pasta, kakor, kex, bullar, pizza, öl och vissa typer av spannmålsbaserade flingor. Men gluten kan också finnas i många andra livsmedel, såsom salladsdressingar, såser, köttbullar och korv. Därför är det viktigt att läsa ingredienslistor noga för att identifiera gluten i maten.

Att undvika gluten kan verka utmanande till en början, men det finns många glutenfria alternativ som är lika goda och hälsosamma. Genom att lära sig mer om gluten och dess effekter på hälsan kan man ta välgrundade beslut om sin kost och må bättre på lång sikt.

Personer med celiaki

Celiaki är en autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem reagerar negativt på gluten och skadar tarmen. När en person med celiaki äter gluten så aktiverar proteinerna i gluten immunsystemet och orsakar inflammation i tarmen som leder till skador på tarmens villi. Detta kan förhindra kroppen från att absorbera viktiga näringsämnen som behövs för att fungera på ett optimalt sätt.

Personer med celiaki kan uppleva en mängd olika symtom när de äter gluten, inklusive magont, gaser, diarré, trötthet, hudutslag och viktminskning. Men det finns också många personer med celiaki som inte upplever några symtom alls, vilket kan göra sjukdomen svår att upptäcka.

Om celiaki inte behandlas kan det leda till allvarliga hälsoproblem, såsom malabsorption, osteoporos, anemi och neurologiska problem. Det är därför viktigt att söka läkarvård om man misstänker celiaki eller glutenintolerans.

Att leva med celiaki kan verka utmanande till en början, men det finns många glutenfria alternativ som är lika goda och hälsosamma. Genom att lära sig mer om sjukdomen och dess effekter på hälsan kan personer med celiaki eller glutenintolerans ta välgrundade beslut om sin kost och må bättre på lång sikt.

Hur diagnostiseras celiaki?

Celiaki kan vara svår att diagnostisera eftersom symtomen kan vara olika från person till person och ibland inte ens förekomma alls. Men det finns flera olika tester som läkare kan använda för att diagnostisera sjukdomen.

Ett vanligt test är ett blodprov som mäter nivåerna av antikroppar mot gluten i blodet. Om dessa nivåer är förhöjda kan det indikera celiaki. Ett annat vanligt test är en biopsi, där en liten bit av tarmen tas för att undersöka eventuella skador på tarmens villi.

Det är viktigt att söka läkarvård om man misstänker celiaki eller glutenintolerans. En läkare kan utföra de nödvändiga testerna för att diagnostisera sjukdomen och hjälpa till att utveckla en plan för behandling och hantering av sjukdomen.

Genom att få en korrekt diagnos kan personer med celiaki eller glutenintolerans ta kontroll över sin hälsa och undvika potentiella hälsoproblem på lång sikt.

Glutenintolerans och känslighet

Även om celiaki är den mest kända sjukdomen som är kopplad till gluten, finns det också andra former av glutenrelaterade problem som glutenintolerans och känslighet.

Glutenintolerans eller icke-celiakisk glutenintolerans är när kroppen inte kan tolerera gluten, men utan de autoimmuna reaktionerna som orsakar skador på tarmen som vid celiaki. Personer med glutenintolerans kan uppleva symtom som magont, gaser, uppblåsthet, diarré och trötthet när de äter gluten.

Glutenkänslighet är en annan form av reaktion på gluten, men det är inte klart vad som orsakar den. Personer med glutenkänslighet kan uppleva symtom som liknar de vid glutenintolerans, men det kan också inkludera huvudvärk, yrsel och hudirritationer.

Att urskilja skillnaderna mellan dessa tillstånd kan vara utmanande, eftersom symtomen kan vara liknande. Men det är viktigt att söka läkarvård för att få en korrekt diagnos och behandling.

Oavsett vilken form av glutenrelaterat problem man har är det möjligt att leva ett hälsosamt och glatt liv genom att välja alternativ som är glutenfria. Genom att förstå sin kropp och sina specifika behov kan man ta beslut som kan hjälpa till att förbättra sin hälsa och välbefinnande.

Glutenfria livsmedel och alternativ

Att välja glutenfria livsmedel och alternativ kan verka utmanande till en början, men det finns många läckra alternativ tillgängliga idag.

Glutenfria livsmedel inkluderar till exempel ris, quinoa, bönor, frukt, grönsaker och nötter. Dessutom finns det glutenfria versioner av många vanliga livsmedel, såsom pasta, bröd, kakor och öl. Förpackningar med märkningen ”glutenfri” är ett enkelt sätt att hitta alternativ som är säkra att äta.

Gluten guide - Tjej som har bakade kakbitar som täcker ögonen.

När man handlar i affären är det viktigt att läsa ingredienslistor noga för att undvika gluten i maten. På restauranger är det en bra idé att fråga servitören om glutenfria alternativ eller om det finns möjlighet att anpassa rätterna efter dina behov.

Att äta glutenfritt behöver inte innebära att man avstår från att äta ute eller njuta av mat. Genom att göra medvetna val och utforska olika alternativ kan man hitta läckra och hälsosamma alternativ som passar ens individuella behov.

Glutenfri kost och hälsa

Att äta en balanserad och näringsrik kost är viktigt för alla, men det är särskilt viktigt för personer med glutenintolerans eller känslighet. När man utesluter gluten från kosten kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med näringsämnen, så det är viktigt att vara medveten om sina val.

Att äta en varierad kost med en mängd olika livsmedel är det bästa sättet att säkerställa att man får i sig alla nödvändiga näringsämnen. Frukt, grönsaker, baljväxter, magert protein och hälsosamma fetter är alla bra val för en hälsosam glutenfri kost.

Det är också viktigt att vara uppmärksam på vilka livsmedel som innehåller gluten och undvika dem. Detta kan inkludera matvaror som bröd, pasta, kakor och öl. Genom att läsa ingredienslistor och välja alternativ som är märkta ”glutenfri” kan man undvika gluten i maten.

Att äta en hälsosam glutenfri kost behöver inte vara utmanande eller tråkigt. Det finns många hälsosamma och läckra alternativ tillgängliga idag, såsom quinoa, ris, sötpotatis och glutenfria spannmålsalternativ. Genom att göra medvetna val och utforska olika alternativ kan man upprätthålla en hälsosam kost och njuta av god mat samtidigt.

Att leva med glutenintolerans och känslighet

Att leva med glutenintolerans eller känslighet kan innebära utmaningar och hinder i vardagen. Här är några av de vanligaste problemen som personer med dessa tillstånd kan möta och råd för att hantera dem:

 1. Sociala situationer: Att äta ute eller delta i sociala evenemang kan vara svårt när man har glutenintolerans eller känslighet. En bra strategi är att planera i förväg och leta efter glutenfria alternativ i menyer eller prata med värdar eller restaurangpersonal om dina behov.
 2. Matlagning: Att laga mat utan gluten kan kräva lite extra ansträngning och tid, men det finns många goda och hälsosamma recept tillgängliga online eller i böcker. Att investera i glutenfria mjöl och livsmedel kan också göra det enklare att laga mat hemma.
 3. Resor: Att resa kan innebära extra utmaningar när det gäller att hitta glutenfria alternativ. Förbered dig genom att leta efter glutenfria restauranger och packa med snacks och måltider för resan.
 4. Kostnader: Att äta glutenfritt kan vara dyrare än en vanlig kost. Att köpa livsmedel i bulk och leta efter försäljningar kan hjälpa till att sänka kostnaderna.

Genom att vara medveten om dessa utmaningar och ha en plan för att hantera dem, kan man leva ett hälsosamt och glatt liv med glutenintolerans eller känslighet. Att ha stöd från vänner, familj och hälsovårdspersonal kan också vara till hjälp.

Så stödjer du någon med glutenintolerans eller känslighet

Att ha en vän eller familjemedlem som lider av glutenintolerans eller känslighet kan vara utmanande. Men det finns saker du kan göra för att stödja dem:

 1. Förstå deras situation: Försök att sätta dig in i deras situation och förstå de utmaningar som de möter varje dag. Visa empati och försök att förstå vad de går igenom.
 2. Lär dig om glutenintolerans och känslighet: Genom att lära dig mer om sjukdomen och dess symtom kan du hjälpa till att förstå hur du kan hjälpa din vän eller familjemedlem.
 3. Erbjud stöd: Erbjud att laga mat som är glutenfri eller föreslå att äta på en restaurang som serverar glutenfri mat. Var också lyhörd för deras behov och önskemål.
 4. Var försiktig med korskontaminering: Se till att inte använda samma redskap eller ytor när du lagar mat som innehåller gluten och mat som är glutenfri.
 5. Uppmuntra dem: Uppmuntra din vän eller familjemedlem att hålla fast vid sin kost och vara stolt över sina val. Ge dem positiv feedback och stöd i deras beslut.

Genom att visa förståelse och stöd kan du hjälpa din vän eller familjemedlem att leva ett hälsosamt och lyckligt liv trots sin glutenintolerans eller känslighet.

Myter och missuppfattningar om gluten

Det finns många myter och missuppfattningar om gluten och dess effekter på hälsan. Här är några av de vanligaste och fakta och vetenskapliga bevis för att bemöta dem:

 1. Myt: Glutenfri kost är bättre för hälsan. Faktum: En glutenfri kost är bara nödvändig för personer med glutenintolerans eller känslighet. Det finns inga bevis för att en glutenfri kost är hälsosammare för personer utan dessa tillstånd.
 2. Myt: Gluten kan orsaka viktökning. Faktum: Det finns inga bevis för att gluten i sig orsakar viktökning. Det är snarare den höga kalorihalten i många livsmedel som innehåller gluten, såsom kakor och bakverk, som kan leda till viktökning.
 3. Myt: Gluten orsakar alltid matsmältningsproblem. Faktum: Endast personer med celiaki eller glutenintolerans upplever matsmältningsproblem på grund av gluten. Många människor utan dessa tillstånd tolererar gluten utan problem.
 4. Myt: Glutenfria livsmedel är alltid hälsosammare. Faktum: Många glutenfria livsmedel är höga i socker och kalorier för att förbättra smaken och konsistensen. Det är viktigt att läsa ingredienslistor och välja livsmedel som är låga i socker och hälsosamma.

Genom att förstå fakta och vetenskapliga bevis kan man undvika att falla för myter och missuppfattningar om gluten och hälsa. Det är också viktigt att rådfråga en läkare eller dietist om man är osäker på hur gluten påverkar ens hälsa.

Frågor och svar om gluten

Det finns många frågor som människor har om gluten och dess effekter på hälsan. Här är några av de vanligaste frågorna och experters svar på dem:

 1. Fråga: Kan gluten orsaka huvudvärk? Svar: För personer med celiaki eller glutenintolerans kan gluten orsaka huvudvärk som en del av deras symtom. Men för personer utan dessa tillstånd finns det inga bevis för att gluten orsakar huvudvärk.
 2. Fråga: Är det hälsosamt att äta glutenfritt? Svar: En glutenfri kost är nödvändig för personer med celiaki eller glutenintolerans, men det finns inga bevis för att en glutenfri kost är hälsosammare för personer utan dessa tillstånd. Det är viktigt att äta en balanserad och näringsrik kost oavsett om man äter gluten eller inte.
 3. Fråga: Kan jag äta havregryn om jag är glutenintolerant? Svar: Ren havre är vanligtvis glutenfri, men det är viktigt att köpa havre som är märkt som glutenfri eftersom havre ofta kontamineras med gluten under produktionen.
 4. Fråga: Kan jag dricka öl om jag är glutenintolerant? Svar: Öl innehåller vanligtvis gluten från vete, råg eller korn, men det finns också glutenfria ölalternativ tillgängliga på marknaden.

Genom att förstå experters svar på vanliga frågor om gluten och hälsa kan man ta informerade beslut om sin kost och hälsa. Det är också viktigt att rådfråga en läkare eller dietist om man har specifika frågor eller oro kring gluten och hälsa.

Till sist

I denna artikel har vi utforskat gluten och dess påverkan på hälsan. Vi har diskuterat vad gluten är och var det finns, skillnaden mellan celiaki, glutenintolerans och glutenkänslighet, fördelar och nackdelar med gluten, glutenfria livsmedel och alternativ, samt hur man kan leva med glutenintolerans och känslighet. Vi har också gått igenom vanliga myter och missuppfattningar om gluten och svarat på vanliga frågor om gluten och hälsa.

En viktig punkt att komma ihåg är att individer som har celiaki eller glutenintolerans är helt beroende av en glutenfri diet för att undvika allvarliga hälsoproblem. En balanserad och näringsrik kost är viktig för alla, men det är särskilt viktigt för personer med glutenintolerans eller känslighet att se till att de får alla nödvändiga näringsämnen.

Det är också viktigt att komma ihåg att om du tror att du kan ha glutenintolerans eller celiaki, så bör du söka läkarvård och få en formell diagnos. Detta kommer att hjälpa dig att få rätt behandling och rådgivning för att hantera dina symptom.

Slutligen, forskning pågår ständigt på området gluten och hälsa, vilket ger oss hopp om bättre behandlingar och rådgivning för personer med glutenintolerans och känslighet. Genom att hålla oss informerade om de senaste rönen och följa råd från experter på området, kan vi ta kontroll över vår hälsa och välbefinnande.

Så, om du är osäker på om du lider av glutenintolerans eller celiaki, eller om du helt enkelt vill lära dig mer om gluten och dess påverkan på hälsan, så hoppas vi att denna artikel har varit till hjälp. Tänk på att det viktigaste är att lyssna på din kropp och att ta hand om dig själv på bästa sätt för att uppnå optimal hälsa och välbefinnande.

Kort notis: Svenska celiakiförbundet finns till för att stötta, bland annat de med autoimmun sjukdom.