Kött – 7 av världens bästa!

Världens bästa kött

Kött har alltid spelat en central roll i människans diet. Från de tidiga jägarna och samlarna till dagens gourmetkockar har kött varit en källa till näring, njutning och kulturell identitet. I olika kulturer runt om i världen har köttets betydelse varierat, men dess roll som en gastronomisk läckerhet har alltid varit konstant.

För några månader sedan skrev jag en populär artikel med titeln ”Bara äta kött?”, där jag utforskade Carnivore-dieten, en diet som fokuserar uteslutande på animaliska produkter. Många av er har uttryckt intresse för att inkludera mer (eller endast) kött i er diet, och jag ville därför bjuda på denna lista för att ge er inspiration.

Denna lista är baserad på rankningar från TasteAtlas, en plattform som samlar in betyg från riktiga användare över hela världen. Det är viktigt att notera att TasteAtlas tar hänsyn till äkta användarrecensioner och ignorerar betyg från botar eller de som drivs av nationalistiska åsikter. Så, utan vidare, låt oss dyka in i de 7 bästa kötten i världen!

Vad är TasteAtlas?

TasteAtlas är en onlineplattform som kartlägger världens mat och dryck. Den erbjuder en unik insikt i de kulinariska skatterna från olika hörn av världen, från välkända rätter till dolda delikatesser. Men vad som gör TasteAtlas särskilt intressant är dess rankningssystem. Istället för att enbart lita på expertrecensioner samlar TasteAtlas in betyg från riktiga användare över hela världen. Denna demokratiska ansats säkerställer att rankningarna återspeglar verkliga smaker och preferenser. För att säkerställa integriteten i sina rankningar har TasteAtlas en serie mekanismer som känner igen riktiga användare och ignorerar betyg från botar, nationalistiska eller lokalt patriotiska betyg. Detta ger en mer äkta och opartisk bild av vad världen verkligen tycker om mat.

Nr 7. Suri alpaca

Suri alpaca

 • Ursprung: Alpaca är en sydamerikansk kamelid som främst finns i höglandet i Peru, men även i Bolivia, Ecuador och norra Chile. Suri är en av de två huvudtyperna av alpaca, känd för sina långa, silkeslena lockar.
 • Smakprofil: Alpacakött är känt för att vara milt i smaken, med en lätt sötma. Det är magerare än de flesta andra röda kötten och har en fin textur, något liknande lamm men utan den utpräglade ”lammsmaken”.
 • Populära rätter med detta kött: Alpaca kan grillas, stekas eller långkokas. I Peru är ”Anticuchos de Alpaca” (alpaca-spett) en populär rätt, där köttet marineras i kryddor och sedan grillas. ”Estofado de Alpaca” är en annan traditionell rätt, där köttet långkokas med grönsaker och kryddor till en rik gryta.

Nr 6. Magyar szürkemarha hús (Ungersk gråboskap)

Magyar szürkemarha hús (Ungersk gråboskap)

 • Ursprung: Magyar szürkemarha, eller ungersk gråboskap, är en traditionell boskapsras som härstammar från Ungern. Denna boskap har en distinkt grå päls och har historiskt sett varit en viktig del av den ungerska landsbygdens kultur och ekonomi.
 • Smakprofil: Köttet från den ungerska gråboskapen är känt för att vara smakrikt, saftigt och har en utmärkt marmorering. Det har en djup, robust smak som skiljer sig från kommersiella boskapsraser.
 • Populära rätter med detta kött: En av de mest kända rätterna som använder detta kött är ”Gulyás” (gulasch), en traditionell ungersk gryta med kött, paprika, lök och andra kryddor. ”Pörkölt” är en annan populär ungersk kötträtt, som är en tjockare stuvning med kött, lök, paprika och tomat. Dessutom är grillade biffar eller stekar av Magyar szürkemarha hús också mycket uppskattade för sin rika smak.

Nr 5. Kobe beef

Kobe beef

 • Ursprung: Kobe beef kommer från Tajima boskapsras, uppfödd i Hyogo prefektur i Japan. Namnet ”Kobe” kommer från staden Kobe, huvudstaden i Hyogo. För att klassificeras som äkta Kobe beef måste köttet uppfylla strikta uppfödnings- och kvalitetsstandarder.
 • Smakprofil: Kobe beef är världsberömt för sin exceptionella marmorering, smöriga konsistens och rika smak. Köttets fett har en lägre smältpunkt än vanligt nötkött, vilket ger det en smält-i-munnen känsla. Smaken är djup, saftig och har en sötma som skiljer sig från andra biffar.
 • Populära rätter med detta kött: Kobe beef serveras ofta som biffsteak, antingen grillad eller som teppanyaki, där köttet snabbt steks på en het järnplatta. ”Shabu-shabu” och ”sukiyaki” är andra populära japanska rätter där tunna skivor av Kobe beef snabbt doppas i en varm buljong eller steks med grönsaker. På grund av köttets höga kvalitet och pris, serveras det ofta i mindre portioner för att uppskatta dess unika smak och textur.

Nr 4. Carne dos Açores (Azorernas kött)

Carne dos Açores

 • Ursprung: Carne dos Açores kommer från Azorerna, en grupp vulkaniska öar i Nordatlanten som tillhör Portugal. Dessa öar har en rik betesmark tack vare det vulkaniska jordbruket och det milda klimatet, vilket ger upphov till boskap av hög kvalitet.
 • Smakprofil: Köttet från Azorerna är känt för sin rika, robusta smak och utmärkt marmorering. Det är saftigt, mört och har en distinkt smakprofil som kommer från det naturliga betet som boskapen äter på öarna.
 • Populära rätter med detta kött: ”Alcatra” är en traditionell azorisk rätt, en gryta där köttet långkokas med lök, vitlök, lagerblad och vin. ”Bife à Regional” är en annan populär rätt, där biffen steks och serveras med en rik sås gjord på vin, vitlök och kryddor. Grillade biffar, stekar och köttspett är också populära sätt att njuta av Carne dos Açores, ofta ackompanjerade av lokala sidorätter som ”milho frito” (stekt majsbröd) eller ”inhame” (en typ av jams).

Nr 3. Angus beef

Angus beef

 • Ursprung: Angus beef härstammar från Aberdeen Angus-nötkreatur, en ras som ursprungligen kommer från Skottland. Denna ras har blivit populär över hela världen, särskilt i länder som USA, Australien och Nya Zeeland, på grund av dess förmåga att producera högkvalitativt kött med utmärkt marmorering.
 • Smakprofil: Angus beef är känt för sin djupa, robusta smak och utmärkt marmorering, vilket ger en rik, saftig och smörig konsistens. Köttet är mört och har en smak som ofta anses vara överlägsen många andra nötkreatursraser.
 • Populära rätter med detta kött: Angus beef är mångsidigt och kan användas i en mängd olika rätter. Det är särskilt populärt som biff, antingen grillad, stekt eller som en del av en gryta. ”Ribeye”, ”sirloin” och ”filet mignon” är några av de mest populära snitten. Angusburgare är också mycket populära på grund av köttets saftighet och smak. I finare restauranger kan Angus beef också serveras som tartar eller carpaccio.

Nr 2. Argentine beef

Argentine beef

 • Ursprung: Argentine beef kommer från nötkreatur uppfödda på de vidsträckta pampaserna i Argentina. Dessa gräsmarker, kombinerat med traditionella uppfödningsmetoder, har gjort Argentina känt över hela världen för sitt högkvalitativa kött.
 • Smakprofil: Köttet från Argentina är känt för sin djupa, rika smak och utmärkt marmorering. Det är saftigt, mört och har en distinkt smakprofil som kommer från det naturliga gräsbetet som boskapen äter. Många anser att det naturliga betet ger köttet en renare, gräsig ton jämfört med spannmålsfodrat kött.
 • Populära rätter med detta kött: ”Asado” är kanske den mest ikoniska rätten från Argentina, där olika köttdelar grillas över öppen eld. ”Bife de chorizo” (sirloin steak) och ”ojo de bife” (ribeye) är särskilt populära snitt. ”Milanesa”, en panerad och stekt köttskiva, är en annan älskad rätt. ”Matambre a la pizza” är en unik rätt där en tunn skiva kött grillas och sedan toppas med tomatsås, ost och andra ingredienser, likt en pizza.

Nr. 1 Wagyu

Wagyu

 • Ursprung: Wagyu, som bokstavligen översätts till ”japansk ko”, härstammar från Japan. Det finns flera raser av Wagyu, men den mest kända är den svarta rasen, särskilt från regioner som Kobe, Matsusaka och Ohmi. Wagyu är känt för sina strikta uppfödningsstandarder och genetiska spårbarhet.
 • Smakprofil: Wagyu är världsberömt för sin exceptionella marmorering, vilket ger en rik, smörig konsistens och en oöverträffad smak. Fettet i Wagyu har en lägre smältpunkt än de flesta andra kötten, vilket ger en unik smält-i-munnen känsla. Smaken är djup, saftig och har en sötma som skiljer sig från andra biffar.
 • Populära rätter med detta kött: Wagyu serveras ofta i tunna skivor i rätter som ”Shabu-shabu” och ”Sukiyaki”, där köttet snabbt doppas i en varm buljong eller steks med grönsaker och nudlar. ”Yakiniku”, där små bitar av Wagyu grillas vid bordet, är en annan populär rätt. För de som föredrar en tjockare skiva, är Wagyu-steak, antingen grillad eller stekt, en verklig delikatess. I vissa finare restauranger serveras även Wagyu som tartar eller carpaccio, för att verkligen framhäva köttets smak och textur.

Smaklig kött-tid

Kött har länge varit en hörnsten i världens gastronomi, oavsett om det är en enkel grillad biff på en sommardag eller en sofistikerad rätt i en gourmetrestaurang. Varje region, varje land, har sina egna unika sätt att uppskatta och tillaga kött, vilket ger upphov till en fantastisk mångfald av smaker och tekniker.

Denna lista över de bästa kötten i världen är bara en glimt av den rikedom och variation som finns där ute. Varje kött har sin egen historia, sin egen kultur och sin egen plats på matbordet. Och även om vissa av dessa kötten kan vara svåra att hitta eller dyrare än vad vi är vana vid, är upplevelsen av att smaka dem ofta värt besväret och kostnaden.

Så, nästa gång du sitter ner för en måltid, varför inte utmana dig själv? Prova något nytt, något annorlunda. Låt dina smaklökar resa världen runt och upptäck de kulinariska skatterna som väntar. Och om du redan har haft förmånen att smaka några av dessa utsökta kötten, varför inte göra det igen? För i världen av mat och smaker finns det alltid något nytt att upptäcka.