Magnesium bra för sköldkörteln?

Magnesium och sköldkörteln

Sköldkörteln, en fjärilsformad körtel belägen vid halsens bas, spelar en central roll i vår kropps metabolism. Den producerar hormoner som reglerar allt från vår kroppstemperatur till vår energinivå. En väl fungerande sköldkörtel är avgörande för att upprätthålla en optimal hälsa och välbefinnande.

Magnesium, å andra sidan, är ett essentiellt mineral som ofta hyllas för sina många hälsofördelar. Från att stödja muskelfunktion till att bidra till en stabil hjärtrytm, är magnesiums roll i kroppen omfattande och vital. I en tidigare artikel, ”Magnesium – Allt du behöver veta!”, dyktes det djupt ner i detta minerals betydelse. Men hur påverkar magnesium sköldkörtelns hälsa? Finns det ett samband mellan dessa två?

I denna artikel kommer vi att utforska just detta förhållande, och granska om och hur magnesium kan vara en nyckelkomponent för sköldkörtelns välbefinnande.

Vad gör magnesium i kroppen?

Magnesium är inte bara ett mineral; det är en biologisk kraftverkare. Det är involverat i över 300 enzymatiska reaktioner i kroppen, vilket gör det till en av de mest aktiva deltagarna i vår kropps kemiska processer. Dessa reaktioner sträcker sig över ett brett spektrum av funktioner, från DNA-syntes till proteinproduktion.

När det gäller muskelfunktion, är magnesium absolut avgörande. Det hjälper till att reglera muskelsammandragningar och avslappningar. Utan tillräckligt med magnesium kan musklerna gå in i en konstant sammandragning, vilket kan leda till smärtsamma kramper. Detta mineral är också nödvändigt för att bibehålla en normal hjärtrytm, vilket understryker dess betydelse för hjärtmuskelfunktionen.

Nervsystemet, vårt kropps komplexa nätverk av nerver och celler som överför signaler mellan olika delar av kroppen, är också beroende av magnesium. Magnesium hjälper till att transportera kalcium och kaliumjoner över cellmembranen, en process som är avgörande för nervimpulsöverföring, muskelsammandragning och en normal hjärtrytm.

Magnesium och sköldkörtelns hälsa

Sköldkörtelns hälsa är avgörande för kroppens övergripande funktion, och det finns en växande mängd forskning som pekar på en koppling mellan magnesium och sköldkörtelns välbefinnande.

Magnesiumbrist och sköldkörtelproblem: Forskning har visat att en brist på magnesium kan vara kopplad till vissa sköldkörtelproblem. En studie fann att individer med låga magnesiumnivåer ofta hade en högre risk för sköldkörtelsjukdomar. Även om orsakssambandet inte är helt klart, antyder vissa forskare att magnesiumbrist kan påverka sköldkörtelns förmåga att producera hormoner korrekt.

Magnesium och sköldkörtelhormoner: Magnesium spelar en roll i omvandlingen av det inaktiva sköldkörtelhormonet T4 till det aktiva hormonet T3. Denna omvandling är avgörande eftersom T3 är det hormon som faktiskt används av kroppens celler. Utan tillräckligt med magnesium kan denna omvandling bli nedsatt, vilket leder till en minskad mängd tillgängligt T3 och därmed en potentiell påverkan på metabolism och energinivåer.

Stödja sköldkörtelns funktion med magnesium: Utöver dess roll i hormonproduktionen kan magnesium också bidra till att minska inflammation, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för personer med autoimmuna sköldkörtelsjukdomar som Hashimotos. Dessutom, eftersom magnesium är viktigt för muskelfunktion och nervsignalering, kan det hjälpa till att lindra vissa symptom som är förknippade med sköldkörtelproblem, såsom muskelkramper eller trötthet.

Sammanfattningsvis är magnesium inte bara viktigt för sköldkörtelns hormonproduktion, utan det kan också spela en roll i att stödja sköldkörtelns övergripande funktion och hälsa. Medan mer forskning behövs för att fullt ut förstå denna koppling, är det klart att magnesium är en viktig komponent i sköldkörtelns välbefinnande.

Symptom på magnesiumbrist

Magnesiumbrist kan vara svår att upptäcka eftersom symptomen ofta är ospecifika och kan likna andra hälsoproblem. Men att känna igen dessa tecken kan vara avgörande, särskilt med tanke på magnesiums potentiella inverkan på sköldkörtelns hälsa.

Vanliga tecken och symptom på magnesiumbrist:

 1. Muskelspasmer och kramper: Eftersom magnesium spelar en central roll i muskelavslappning, kan en brist leda till ofrivilliga muskelsammandragningar.
 2. Trötthet och svaghet: Magnesium är avgörande för energiproduktionen i kroppen. En brist kan därför leda till minskad energi och allmän trötthet.
 3. Förhöjd hjärtrytm: Magnesium hjälper till att reglera hjärtats rytm. En obalans kan leda till arytmier eller andra hjärtproblem.
 4. Domningar och stickningar: Brist på magnesium kan påverka nervfunktionen, vilket kan resultera i dessa känslor i händer och fötter.
 5. Personlighetsförändringar: Irritabilitet, ångest och till och med depression kan vara tecken på allvarlig magnesiumbrist.
 6. Benkramper: Precis som med musklerna kan en brist på magnesium leda till kramper i benen, särskilt på natten.
 7. Migrän och huvudvärk: Vissa studier har kopplat magnesiumbrist till migränattacker.

Hur dessa symptom kan påverka sköldkörtelns funktion: Många av symptomen på magnesiumbrist kan förvärra eller förväxlas med symptom på sköldkörtelproblem. Till exempel kan trötthet och svaghet vara tecken på både magnesiumbrist och hypotyreos (en underaktiv sköldkörtel). Likaså kan muskelkramper och förhöjd hjärtrytm vara symptom på både magnesiumbrist och hyperthyreos (en överaktiv sköldkörtel).

Dessutom, eftersom magnesium spelar en roll i produktionen av sköldkörtelhormoner, kan en brist potentiellt störa sköldkörtelns funktion direkt. Detta kan leda till en ond cirkel där magnesiumbrist förvärrar sköldkörtelsymptom, vilket i sin tur kan förvärra magnesiumbristen.

Att känna igen och behandla magnesiumbrist kan därför vara en viktig del av att upprätthålla sköldkörtelns hälsa och funktion.

banan innehåller magnesium

Hur man kan öka sitt magnesiumintag

För att stödja sköldkörtelns hälsa och dra nytta av alla de andra fördelarna med magnesium, kan det vara viktigt att säkerställa att man får tillräckligt med detta essentiella mineral. Här är några sätt att öka ditt magnesiumintag:

Livsmedel rika på magnesium:

 1. Gröna bladgrönsaker: Spenat, mangold och kål är utmärkta källor till magnesium.
 2. Nötter och frön: Mandlar, cashewnötter, linfrön och pumpafrön innehåller höga mängder av mineralet.
 3. Fullkorn: Quinoa, fullkornsbröd och brun ris är bra källor.
 4. Bönor och linser: Svarta bönor, kikärtor och linser bidrar med en hälsosam dos magnesium.
 5. Avokado: Inte bara en källa till hälsosamma fetter, avokado är också rik på magnesium.
 6. Mörk choklad: Förutom att vara en läcker behandling, innehåller mörk choklad också magnesium.
 7. Bananer: Även om de är mer kända för sitt kaliuminnehåll, är bananer också en bra källa till magnesium.

Kosttillskott och deras fördelar/nackdelar: För dem som har svårt att få tillräckligt med magnesium genom kosten kan kosttillskott vara ett alternativ.

Fördelar:

 • Snabb lösning: Tillskott kan snabbt öka ditt magnesiumintag.
 • Praktiskt: För dem som reser eller har en hektisk livsstil kan tillskott vara ett bekvämt alternativ.

Nackdelar:

 • Överdosering: För mycket magnesium kan leda till diarré, illamående och till och med hjärtarytmier.
 • Interaktion med mediciner: Magnesium kan interagera med vissa mediciner, inklusive antibiotika och blodtrycksmedicin.
 • Absorption: Kroppen kanske inte absorberar magnesium från tillskott lika effektivt som från mat.

Magnesium är viktigt – Inte bara för sköldkörteln

Magnesium, detta dynamiska och essentiella mineral, har visat sig ha en djupgående inverkan på vår hälsa, särskilt när det gäller sköldkörtelns funktion. Genom att stödja över 300 enzymatiska reaktioner, bidra till muskel- och nervfunktion och spela en nyckelroll i energiproduktionen, är magnesiums betydelse i kroppen obestridlig.

När det gäller sköldkörtelns hälsa har forskning pekat på en koppling mellan magnesiumbrist och sköldkörtelproblem. Magnesiums roll i produktionen av sköldkörtelhormoner, särskilt omvandlingen av T4 till det aktiva hormonet T3, understryker dess betydelse för sköldkörtelns optimala funktion.

För dem som är intresserade av att utforska magnesium som ett komplement till sköldkörtelhälsa, är det viktigt att först konsultera en läkare. Medan det finns många fördelar med att öka sitt magnesiumintag, antingen genom kost eller tillskott, är det viktigt att göra det på ett säkert och informerat sätt.

Slutligen, i ljuset av den växande forskningen och de potentiella fördelarna, kan magnesium mycket väl vara en oupptäckt nyckel till sköldkörtelns välbefinnande. Genom att vara medveten om dess betydelse och hur man kan integrera det i sin dagliga rutin, kan individer ta ett steg närmare en bättre sköldkörtelhälsa och övergripande välbefinnande.

Författare: Stefan Turlock

Jag är väldigt intresserad av hälsa och personlig utveckling och skriver därför gärna om just de ämnena.

Jag bor i Marbella sedan 2012 men är född och uppvuxen i Stockholm. Innan Marbella har jag hunnit med bostadsorter som Tokyo, Kho Samui, Malaga och Aiya Napa.

Förutom att jag skriver för passagen så jobbar jag även som fastighetsmäklare och coach. Ibland har jag även glädjen att få jobba som skådespelare.

Se fullständig profil »