Ozempic: Efterfrågan stiger trots biverkningar

Amerikanska vårdgivare har skrivit ut över nio miljoner recept på läkemedel som Ozempic och Wegovy under de sista tre månaderna av 2022. Denna ökning, en imponerande 300% sedan början av 2020, visar på den växande efterfrågan på GLP-1-läkemedel, kända för sin förmåga att orsaka betydande viktminskning. Men med populariteten kommer också ökad uppmärksamhet på potentiella biverkningar.

FDA:s uppdateringar och potentiella biverkningar

Nyligen uppdaterade FDA etiketten för diabetesläkemedlet Ozempic, som nu erkänner rapporter om blockerade tarmar efter användning av medicinen. Wegovy och Mounjaro har också mottagit liknande uppdateringar. Trots detta har FDA inte direkt skyllt detta potentiellt livshotande tillstånd på läkemedlet, med hänvisning till att det inte alltid är möjligt att uppskatta frekvensen av dessa reaktioner eller fastställa ett orsakssamband med läkemedelsexponering.

FDA har mottagit 8,571 rapporter om mag-tarmbesvär efter användning av semaglutidläkemedel, inklusive Ozempic och Wegovy. Av dessa nämns ileus, eller blockering av tarmarna, i 33 fall, inklusive två dödsfall.

Både Novo Nordisk och Eli Lilly står också inför rättsliga påståenden om att deras mediciner kan orsaka ett liknande tillstånd kallat gastropares, eller förlamning av magen. Detta tillstånd hindrar mat från att nå tunntarmen trots att det inte finns någon blockering.

Konsumenternas val och framtida överväganden

Trots dessa potentiella risker fortsätter efterfrågan på dessa läkemedel att öka, särskilt bland dem som söker effektiva viktminskningslösningar. Medan läkemedelsföretagen och FDA fortsätter att övervaka situationen, är det viktigt för konsumenter att vara medvetna om både fördelarna och riskerna med dessa behandlingar.

Priset på dessa läkemedel kan också vara en avskräckande faktor för många. Med Ozempics pris på över $935 per månadspaket och Wegovys pris på cirka $1,300, är dessa läkemedel inte billiga. Dessutom är de avsedda att tas kontinuerligt, likt mediciner för att sänka kolesterol eller blodtryck.

ozempic skrivs ut av läkare

Det är också värt att notera att andra läkemedelstillverkare ser potentialen i den blomstrande viktminskningsindustrin. Analytiker förutspår att Eli Lillys Mounjaro har potential att överträffa läkemedel från Novo Nordisk när det godkänns i USA för viktminskning.

Med över två av fem vuxna som lider av fetma, enligt National Institutes of Health, och cirka 1 av 11 vuxna med svår fetma, är efterfrågan på effektiva viktminskningslösningar sannolikt här för att stanna. Men det är avgörande att konsumenterna är fullt informerade om de potentiella riskerna och fördelarna med dessa behandlingar.

Ozempics väg framåt: Risker och potential

Medan läkemedelsindustrin fortsätter att utveckla och förbättra viktminskningsmediciner, är det viktigt för konsumenter att hålla sig informerade och kritiska. Det är också viktigt för vårdgivare att noggrant övervaka sina patienter och rapportera eventuella biverkningar till FDA.

Det finns också en växande diskussion om vikten av att kombinera medicinering med livsstilsförändringar för att uppnå och bibehålla viktminskning. Medan läkemedel som Ozempic och Wegovy kan erbjuda snabba resultat, är det en kombination av kost, motion och beteendeförändringar som kommer att ge långvariga fördelar.

Författare: Stefan Turlock

Jag är väldigt intresserad av hälsa och personlig utveckling och skriver därför gärna om just de ämnena.

Jag bor i Marbella sedan 2012 men är född och uppvuxen i Stockholm. Innan Marbella har jag hunnit med bostadsorter som Tokyo, Kho Samui, Malaga och Aiya Napa.

Förutom att jag skriver för passagen så jobbar jag även som fastighetsmäklare och coach. Ibland har jag även glädjen att få jobba som skådespelare.

Se fullständig profil »