Rött kött för läkning och reparation

I en tidigare artikel, ”Att bara äta kött”, utforskade jag den populära Carnivore-dieten. Och även artikeln om Mikhaila Peterson som berättade ”Att bara äta kött räddade hennes liv” . Många av er har ställt frågor om vilken typ av mat som är bäst för läkning och reparation, särskilt efter träning. Efter att ha kommit över en video där Dr. Eric Berg pratar om att han tror att rött kött kan vara den bästa kosten för läkning och reparation vill jag dela några reflektioner och insikter.

Varför rött kött?

Rött kött har länge varit en kontroversiell matkälla. Medan vissa hävdar att det är skadligt för hälsan och miljön, framhåller andra dess näringsmässiga fördelar. Dr. Berg påpekar att när det gäller generell läkning och reparation, står rött kött överst på listan. Inte bara för att det har mest protein, utan också för dess andra näringsämnen. Han nämner att han aldrig har stött på någon som är allergisk mot rött kött under sina 30 år i praktiken.

Jämförelse med andra proteinkällor

Även om ägg och fisk som lax och sardiner är utmärkta proteinkällor, har rött kött en högre koncentration av aminosyror, järn, magnesium, zink och B-vitaminer. Dessutom innehåller det viktiga näringsämnen som karnitin, kreatin, karnosin och koenzym Q10, som alla spelar en avgörande roll i kroppens energiproduktion och återhämtning.

Näringsämnenas roll

  • Karnitin: Hjälper till att transportera fett till cellernas energifabrik, mitokondrierna. Utan tillräcklig mängd karnitin kan cellerna inte effektivt omvandla fett till energi, vilket är avgörande för fysisk prestation och återhämtning.
  • Kreatin: Ger snabb energi för explosiva rörelser och intensiv fysisk aktivitet. Detta är varför många idrottare och träningsentusiaster tar kreatintillskott. Men rött kött är en naturlig källa till detta värdefulla ämne.
  • Karnosin: Fungerar som en buffert mot syra i musklerna, vilket hjälper till att neutralisera den och förbättra återhämtningen. Det fungerar också som en antioxidant och kan hjälpa till att minska skador från fria radikaler i kroppen.
  • Koenzym Q10: Stödjer mitokondriernas funktion där mat omvandlas till energi. Detta är särskilt viktigt för hjärtat, som ständigt behöver en hög energitillförsel.

Turloc tipsar om var du kan köpa vassleprotein

Vad du bör tänka på

Medan rött kött erbjuder dessa fördelar, är det viktigt att välja gräsmatat kött över bearbetat kött från fabriksgårdar. Gräsmatat kött tenderar att ha en bättre fettsyraprofil, med högre nivåer av omega-3-fettsyror jämfört med omega-6.

För dem som har svårt att smälta rött kött, kan tillskott av betainhydroklorid vara en lösning. Detta tillskott kan hjälpa till att öka magsyran, vilket kan förbättra matsmältningen av proteinrika livsmedel.

Det finns också en liten andel människor med en genetiskt betingad oförmåga att bearbeta järn, för vilka stora mängder rött kött kanske inte är lämpligt. För dessa individer kan det vara bäst att begränsa sitt intag av rött kött eller att komplettera med andra proteinkällor.

Läs även: Kött – 7 av världens bästa!

Kraftfull källa för läkning och reparation

Rött kött är en kraftfull källa till näringsämnen som är avgörande för läkning och reparation. Medan det är viktigt att konsumera det ansvarsfullt och välja högkvalitativa källor, kan det vara ett värdefullt tillskott till kosten för dem som vill optimera sin återhämtning och övergripande hälsa.

Om Dr. Eric Berg

Dr. Eric Berg är en kiropraktor som specialiserat sig på hälsa genom näring och naturlig medicin. Han är författare till flera böcker och har en populär YouTube-kanal där han delar insikter om hälsa, näring och välbefinnande.


För de som är intresserade av att se hela videon och få en djupare förståelse, rekommenderar jag att titta på den bifogade videon från Dr. Bergs YouTube-kanal.

Författare: Stefan Turlock

Jag är väldigt intresserad av hälsa och personlig utveckling och skriver därför gärna om just de ämnena.

Jag bor i Marbella sedan 2012 men är född och uppvuxen i Stockholm. Innan Marbella har jag hunnit med bostadsorter som Tokyo, Kho Samui, Malaga och Aiya Napa.

Förutom att jag skriver för passagen så jobbar jag även som fastighetsmäklare och coach. Ibland har jag även glädjen att få jobba som skådespelare.

Se fullständig profil »