Så äter du för att lindra Artros

Så äter du för att lindra Artros

Att lida av artros kan innebära ständig smärta och minskad rörlighet. Men visste du att du genom din kost kan påverka dina symptom? I en YouTube-video, presenterad av Dr. Eric Berg, ger han sin syn på vilka livsmedel du bör äta och undvika för att lindra artros. Nedan följer en sammanfattning och tolkning av hans tips.

Antiinflammatoriska livsmedel att inkludera i din kost

Enligt Dr. Berg är inflammation nyckelproblemet vid artros. Han betonar vikten av omega-3-fettsyror, som är kända för sina antiinflammatoriska egenskaper. Han rekommenderar livsmedel som fet fisk (som lax och sardiner), valnötter, och ägg från betesuppfödda djur. Dessutom understryker han vikten av vitamin D, som också är kraftfullt antiinflammatoriskt, men som kan vara svårt att få i sig tillräckligt av via kosten. Därför kan fet fisk och ägg, som är naturliga källor till vitamin D, vara särskilt fördelaktiga.

Köp Omega 3 Här!

Livsmedel att undvika

Dr. Berg menar att det finns vissa livsmedel som kan förvärra artros. Bland dessa finns helkorn (på grund av sitt gluten- och oxalatinnehåll), baljväxter (på grund av deras innehåll av lektiner och oxalater), samt vissa nötter och frukter som är höga på socker. Han påpekar också att proteinpulver, särskilt de baserade på soja och ärtor, kan förvärra artrit.

Det är viktigt att notera att när det gäller kött och mejeriprodukter, är kvaliteten på dessa livsmedel avgörande. Dr. Berg rekommenderar att man äter kött från djur som har ätit gräs istället för spannmål och mejeriprodukter från gräsbetade kor. Om kött och mejeriprodukter kommer från djur som har fått i sig mycket spannmål, kan dessa livsmedel ha högre innehåll av omega-6-fettsyror, som kan bidra till inflammation.

Omega 3 och omega 6

Både omega-3 och omega-6 är essentiella fettsyror, vilket innebär att de är nödvändiga för vår hälsa och att vi måste få i oss dem genom kosten eftersom kroppen inte kan producera dem på egen hand.

Problemet med omega-6 är inte att det är dåligt i sig, utan det handlar om balansen mellan omega-6 och omega-3 i kosten. Moderna västerländska dieter tenderar att vara mycket rika på omega-6-fettsyror och fattiga på omega-3-fettsyror. Denna obalans kan bidra till inflammation, vilket kan vara problematiskt för människor med inflammatoriska tillstånd som artros.

Omega-3-fettsyror, å andra sidan, har antiinflammatoriska egenskaper. Detta gör dem särskilt värdefulla för personer med inflammatoriska sjukdomar. Genom att balansera intaget av omega-3 och omega-6-fettsyror kan vi potentiellt minska inflammation i kroppen.

Det är därför Dr. Berg rekommenderar matvaror rika på omega-3, såsom fet fisk och valnötter, samtidigt som han förespråkar försiktighet med livsmedel som kan innehålla höga halter av omega-6, som spannmålsfoderad kyckling och vissa fröoljor.

Köp Omega 3 Här!

Kostplanens betydelse

Enligt Dr. Berg handlar det inte bara om vilka livsmedel du äter, utan också om hur ofta du äter. Han menar att intermittent fasta kan vara ett effektivt sätt att minska inflammation, eftersom varje måltid vi äter kan öka inflammation i kroppen.

Även om dessa råd kan vara till hjälp för vissa, är det viktigt att komma ihåg att vi alla är olika och vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Lyssna på din kropp, och överväg att rådfråga en dietist eller läkare innan du gör stora förändringar i din kost.

För att ta del av mer information och djupgående förklaringar, ta en titt på Dr. Bergs video ”The BEST Foods for Arthritis” på YouTube. I den detaljerade och informativa videon får du lära dig mer om hur du kan lindra dina symptom av artros genom kosten. Lycka till på din resa mot en friskare ledhälsa!