Så gick hon ner 48 kg!

Viktminskning

Martha VanCamp är en kvinna som har omvandlat personlig kamp till professionell triumf. Grundare och huvudtränare för Be Fit Systems, en online-plattform som specialiserar sig på välbefinnande och viktminskning, har Martha nått ut till hundratals människor som söker en förändring i sina liv. Men innan hon blev en framstående näringsexpert, kämpade hon med sin egen vikt. Genom forskning, uthållighet och ett personligt anpassat tillvägagångssätt gick hon ner hela 60 kg. Hennes resa är inte bara inspirerande, utan också en lärdom i att det aldrig är för sent att förändra sitt liv.

Kampen från ung ålder

Marthas kamp med vikten började tidigt i livet. Redan som 9-åring upplevde hon att hon var i en ständig kamp med vågen. Hon var, som hon själv beskriver det, en ”dietknarkare”. År av misslyckade försök att gå ner i vikt genom olika dieter och träningsprogram ledde till en känsla av hopplöshet. Varje ny diet var en ny början, fylld med förhoppningar, men slutade alltid i besvikelse och återgång till gamla vanor. Detta skapade en negativ cykel av viktökning, misslyckande och självkritik som påverkade Marthas självkänsla djupt.

Vändpunkten vid 40 års ålder

Vid 40 års ålder hade Martha nått sin gräns. Hon var trött på att känna sig trött, sjuk och obekväm i sin egen kropp. Dessutom var hon ensamstående mamma till sju barn, eftersom hennes make var stationerad utomlands i militärtjänst. Martha var inte bara ansvarig för sin egen hälsa, utan hade också ett ansvar mot sin familj att vara en frisk och närvarande mamma. Det var här, i denna krispunkt, som Martha bestämde sig för att ta saken i egna händer.

Hon insåg att hon behövde en annan metod; en som byggde på verklig förståelse för kroppen och hur den fungerar. Efter omfattande forskning om hur kroppen processar mat för energi, skapade hon en individuell kostplan för sig själv. Hon lade inte bara stor vikt vid att skära ner kalorierna, utan fokuserade på balanserad näring som skulle hjälpa kroppen att fungera optimalt. Hon bestämde sig också för att lägga fysisk träning i sin dagliga rutin, men inte extrem träning som hon tidigare försökt sig på, utan en balanserad mängd som var hållbar i längden. Detta ledde till en initial viktminskning av 22 kg på 10 månader, vilket var den största framgången hon hade upplevt i sin långa kamp mot vikten.

Marthas metod: Forskning och individualisering

För Martha var inte viktminskning bara en fråga om att äta mindre och röra sig mer; det handlade om att verkligen förstå vad kroppen behöver för att fungera optimalt. Hon satte sig ned och studerade vetenskapliga artiklar, böcker och intervjuer med experter inom näring och fysiologi. Detta ledde till att hon utformade en kostplan som inte enbart fokuserade på kalorireduktion, utan på att äta rätt sorts mat vid rätt tidpunkt. Hon anpassade även sitt träningsprogram för att inkludera både styrketräning och konditionsträning, utan att överanstränga sig. Resultatet blev en skräddarsydd plan, just för henne, som hon kunde följa över tid utan att känna sig berövad eller utmattad.

viktminskning

Första målet: Att gå ner 22 kg

När Martha hade tagit fram sin individuellt anpassade metod började resultaten snabbt visa sig. Inom 10 månader hade hon gått ner imponerande 22 kg. Detta var den första betydande viktminskningen hon hade lyckats med efter decennier av försök, och det blev en kraftig motivationshöjare. Hon visste nu att hon var på rätt väg, och framför allt, att det var möjligt. Det var inte en snabb lösning, men det var en hållbar och effektiv en.

Resan till att gå ner 48 kg

Efter den inledande framgången fortsatte Martha sin resa, som skulle komma att sträcka sig över fyra år. Hon förfinade ständigt sin metod, anpassade sin kost och träningsplan i takt med att hon lärde känna sin kropp bättre. Hon hade också högt uppsatta mål: hon visste att hon inte bara ville gå ner i vikt, utan även hålla den nya vikten över tid. Detta krävde en hel del arbete och anpassning, men hennes ansträngningar bar frukt. Vid slutet av dessa fyra år hade Martha gått ner totalt 48 kg och transformerat inte bara sin kropp, men också sitt sätt att se på hälsa och välbefinnande.

Från personlig kamp till företagande

Martha insåg snart att hennes framgång och erfarenheter kunde hjälpa andra i liknande situationer. Med sin nyvunna kunskap och sitt bevisade framgångsrecept startade hon Be Fit Systems. Företaget fokuserar på att leverera individuellt anpassade tränings- och kostprogram, kombinerat med livscoaching och hög ansvarighet. Detta blev en framgång, och Martha coachar nu hundratals kvinnor varje månad till att uppnå sina egna viktminskningsmål.

Hitta balansen i livet

Trots sitt hektiska schema och affärsengagemang är Martha noga med att hitta tid för det som verkligen betyder något i livet – familj och personlig tid. Hon är som lyckligast när hon är ute på båten med sin man och vuxna barn. För Martha handlar det inte bara om att vara fysiskt hälsosam, utan även mentalt och emotionellt välmående.

Se gärna den inspirerande intervjun nedan: