Hur du somnar om när du vaknar mitt i natten

Somna om när man vaknar mitt i natten

Det är en vanlig företeelse: du vaknar plötsligt mitt i natten och kan inte somna om. I en tidigare artikel, ”Att sova bättre – Den ultimata sovguiden”, gick vi igenom grundläggande tekniker för att förbättra sömnkvaliteten. Men vad händer om du redan sover och plötsligt vaknar? Låt oss undersöka detta ämne ytterligare, med hjälp av råd från Dr. Michael Breus, känd som ”The Sleep Doctor”.

Förstå din biologi

För att förstå varför vi vaknar mitt i natten, måste vi förstå vår biologi. Många har en tendens att vakna mellan klockan två och tre på morgonen. Detta beror på att vår kroppstemperatur stiger tills den når en topp runt 22:30, då den börjar sjunka. Denna temperaturminskning är en signal till din hjärna att frigöra melatonin, vilket hjälper oss att somna. Men när kroppstemperaturen börjar stiga igen, blir vår sömn lättare, vilket ofta sker mellan två och tre på morgonen. Detta är helt naturligt och biologiskt, så det är ingen anledning till oro.

Undvik att stirra på klockan

Ett tips från Dr. Breus för att somna om är att inte stirra på klockan. Genom att göra det börjar vi ofta räkna ut hur många timmars sömn vi har kvar, vilket kan öka vår ångest och göra det svårare att somna om.

Non-sleep deep rest

Även om vi inte sover, kan vi fortfarande få vila. Detta kallas non-sleep deep rest. Om du ligger stilla, är det mörkt och tyst, så är det återhämtande – om än inte lika effektivt som sömn.

Tekniken 4-7-8 andningen

För att somna igen kan du prova Dr. Breus favorit teknik, 4-7-8 andningen. Du andas in i fyra sekunder, håller andan i sju sekunder och andas ut i åtta sekunder. Denna teknik sänker hjärtfrekvensen, vilket är viktigt eftersom en hjärtfrekvens på under 60 är nödvändigt för att kunna somna.

Slutliga tankar

Kom ihåg, även om du inte kan somna om direkt, att ligga stilla och vila kan ändå vara återhämtande. Och om du vill få mer insikter i ämnet, besök gärna videon av Dr. Michael Breus, ”The Sleep Doctor”. Sömn är ett ämne som alltid är aktuellt, och vi hoppas att denna artikel har gett dig nya insikter i hur du kan förbättra din sömnkvalitet. God natt.