Stödstrumpor för män

Anmärkning: Detta är en sponsrad artikel.

Senaste uppdateringen: Fredag 19 maj 2023

Det är vanligare att kvinnor använder stödstrumpor än att män gör det. Det beror på att kvinnor oftare får åderbråck, och att stödstrumpor till viss del skyddar mot det. Men män kan också få åderbråck och det finns även flera andra anledningar till varför det kan vara en bra idé att använda stödstrumpor. Skillnaden på stödstrumpor för män och för kvinnor är i första hand storleken. Det finns även unisex-modeller som alla kan använda.

Olika stödstrumpor för olika ändamål

Kompressionsstrumpor är ett namn som ibland används som synonym för stödstrumpor, men det kan också beteckna en särskild typ av stödstrumpor. En sak som skiljer olika stödstrumpor från varandra är hur stark kompression de ger. 

  • Kompressionsstrumpor är vad man ofta kallar stödstrumpor som ger extra stark kompression. De har en starkt åtstramande effekt på framförallt vristen och vaden och sedan mindre över låret. Detta påverkar blodflödet och gör så att den nedre delen av benet inte svullnar lika lätt.
  • Strumpor med stark kompressionskraft kan man få utskrivet av läkare. Syftet är då att styra blodflödet på ett sätt som minskar risken för att man ska drabbas av blodpropp i benen. Sådana stödstrumpor används ofta när någon är tvingad att vara inaktiv längre än vad som egentligen är bra, kanske på grund av en flygresa eller efter en operation. 
  • Stödstrumpor kan ha olika kompressionsklass. Ju högre klass desto starkare kompression handlar det om. Klass tre är högst och sådana stödstrumpor ska inte användas utan rekommendation från en läkare.
  • Stödstrumpor för män som inte stramar åt lika mycket kan vara bra att använda om du bara vill ha lite extra stöd och förbättra cirkulationen. Många har dem på jobbet för att motverka att benen svullnar. De kan också vara lämpliga på flyget för dig som inte har anledning att oroa dig för att få en blodpropp men som vill ha en positiv effekt, och minska risken för åderbråck.

Var hittar man stödstrumpor för män?

Stödstrumpor för män är något av en nischprodukt trots att de är så användbara och för många viktiga att bära. Du hittar dem framförallt i specialiserade butiker för underkläder. Om du funderar på att skaffa stödstrumpor finns företaget Mediconline. Där hittar du ett mycket brett utbud av stödstrumpor för olika ändamål. Strumporna är dessutom riktigt snygga och du hittar modeller som passar till såväl kostym som en sportig outfit eller lediga plagg för långresan.

Så sköter du dina stödstrumpor

Om du vill att dina stödstrumpor ska hålla så länge som möjligt finns det ett par saker att tänka på. Om du inte sköter dem kommer de att förlora delar av sin kompressionskraft.

  • Ha mer än ett par om du använder dem ofta, så att du alltid har torra och rena strumpor.
  • Var försiktig så att du inte repar sönder strumporna med naglarna när du tar på dem.
  • Vänta tills hudkräm och andra produkter har torkat in i huden innan du tar på dig stödstrumporna.
  • Det är viktigt att skorna du bär har bra passform.
  • Tånaglarna bör hållas korta.