Zink – Behöver Jag Tillskott?

Kroppen behöver rätt näring.

Zink är ett ämne som vi ofta hör talas om i samband med kost och hälsa. Det är känt som en viktig mineral för våra kroppar och många hävdar att det är nödvändigt att ta tillskott för att upprätthålla en optimal hälsa. Men hur mycket vet vi egentligen om zink och behovet av tillskott? I den här artikeln kommer vi att utforska zinkens roll i vår kropp, varför det är så viktigt och om vi verkligen behöver ta tillskott. Som någon som själv tar magnesium och zink dagligen sedan flera år tillbaka, är jag nyfiken på att reda ut varför jag gör det och om det verkligen gör någon skillnad. Låt oss tillsammans dyka djupt in i zinkens fascinerande värld.

Vad är zink och varför är det viktigt för kroppen?

Zink är en essentiell mineral som spelar en avgörande roll i många biologiska processer i vår kropp. Det är viktigt för att upprätthålla en rad funktioner, såsom immunsystemets respons, celldelning, läkning av sår och tillväxt.

Köp Zink tillskott Här!

Zinkens funktion i kroppen – Bland annat viktigt för hud, hår och naglar

En av de viktigaste rollerna som zink har i kroppen är att fungera som en kofaktor för över 300 enzymer. Dessa enzymer är involverade i processer som omsättning av proteiner, kolhydrater och fett, DNA-syntes, antioxidativt skydd och mycket mer. Zink är även viktigt för att upprätthålla en frisk hud, hår och naglar samt för att stödja en normal synfunktion.

Bidrar till normal testosteronnivå i blodet

Zink har en betydande inverkan på hormonbalansen i kroppen. Det är särskilt viktigt för att reglera testosteronnivåer, vilket är ett hormon som är avgörande för både män och kvinnor. Brist på zink kan leda till låga testosteronnivåer, vilket kan resultera i minskad muskelmassa, svaghet och andra negativa effekter på hälsan. Genom att säkerställa en adekvat zinknivå kan man bidra till att upprätthålla normala testosteronnivåer i blodet och främja en god hormonbalans.

Kroppen behöver rätt näring.

Naturliga källor till zink

Zink finns naturligt i en mängd olika livsmedel, och genom att äta en varierad och näringsrik kost kan vi oftast få i oss tillräckligt med zink för att täcka våra dagliga behov. Det är dock viktigt att känna till vilka livsmedel som är rika på zink och hur vissa kostval kan påverka zinkintaget.

Livsmedel rika på zink

Några av de bästa källorna till zink är animaliska produkter som kött, fågel, fisk och skaldjur. Exempel på zinkrika livsmedel inkluderar ostron, nötkött, lamm, kyckling, kalkon, krabba och hummer. Zink finns också i vissa mejeriprodukter som ost och yoghurt samt i ägg. För vegetarianer och veganer finns det flera vegetabiliska källor till zink, såsom nötter (särskilt cashewnötter och mandlar), frön (som pumpafrön och solrosfrön), baljväxter (bönor, linser och ärtor) och fullkornsprodukter.

Köp Zink tillskott Här!

Varför vissa kostval kan leda till zinkbrist

Trots att det finns många livsmedel som är rika på zink, kan vissa kostval öka risken för zinkbrist. Vegetarianer och veganer kan ha svårare att få i sig tillräckligt med zink, eftersom zink från växtbaserade källor inte absorberas lika effektivt som zink från animaliska källor. Dessutom kan vissa livsmedel innehålla ämnen som hämmar zinkupptaget, såsom fytinsyra som finns i spannmål och baljväxter. För personer med en sådan kost kan det vara viktigt att vara extra uppmärksam på zinkintaget och eventuellt överväga att ta tillskott för att säkerställa att de får i sig tillräckligt med zink.

Kroppen behöver rätt näring.

Symptom och konsekvenser av zinkbrist

Zinkbrist är inte ovanligt och kan drabba människor i alla åldrar. Det är viktigt att känna igen symptomen på zinkbrist och förstå vilka långsiktiga konsekvenser det kan ha på vår hälsa.

Hur känner man igen zinkbrist?

Symptom på zinkbrist kan variera från milda till allvarliga och inkluderar följande:

 • Försvagat immunförsvar: Frekventa infektioner och förkylningar kan vara tecken på att immunsystemet inte fungerar optimalt på grund av brist på zink.
 • Hudproblem: Eksem, akne, sår som läker långsamt och hudinflammation kan vara tecken på zinkbrist.
 • Håravfall: Zinkbrist kan leda till håravfall och tunnare hår.
 • Förändringar i smak- och luktsinne: Brist på zink kan påverka vår förmåga att känna smak och lukt.
 • Koncentrationssvårigheter och minnesproblem: Zink spelar en roll i kognitiva funktioner, och brist kan leda till problem med koncentration och minne.
 • Trötthet och sömnproblem: Zinkbrist kan orsaka trötthet, sömnlöshet och andra sömnproblem.

Köp Zink tillskott Här!

Långsiktiga konsekvenser av brist på zink

Om zinkbrist inte åtgärdas kan det leda till allvarligare hälsoproblem över tid. Långvarig zinkbrist kan resultera i:

 • Nedsatt tillväxt och utveckling hos barn: Zink är avgörande för normal tillväxt, och brist på zink under barndomen kan leda till försenad tillväxt och pubertet.
 • Nedsatt immunförsvar: Kronisk zinkbrist kan försvaga immunsystemet och göra det svårare för kroppen att bekämpa infektioner och sjukdomar.
 • Fertilitetsproblem: Zinkbrist kan påverka reproduktionshälsan hos både män och kvinnor, och i vissa fall kan det leda till infertilitet.
 • Ökad risk för vissa sjukdomar: Långvarig zinkbrist har kopplats till en ökad risk för vissa sjukdomar, inklusive diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancerformer.

Att upptäcka och åtgärda zinkbrist är därför viktigt för att förebygga dessa potentiellt allvarliga hälsoproblem.

Bland annat gör jag det för att må bra.

Hur mycket zink behöver vi?

För att säkerställa en god hälsa och förebygga zinkbrist är det viktigt att veta hur mycket zink vi behöver få i oss varje dag.

Rekommenderat dagligt intag

Rekommenderat dagligt intag (RDI) av zink varierar beroende på ålder, kön och livsstadium. Generellt rekommenderas följande intag av zink per dag:

 • Spädbarn (0-6 månader): 2 mg
 • Barn (7 månader-3 år): 3 mg
 • Barn (4-8 år): 5 mg
 • Barn (9-13 år): 8 mg
 • Män (14 år och äldre): 11 mg
 • Kvinnor (14-18 år): 9 mg
 • Kvinnor (19 år och äldre): 8 mg
 • Gravida kvinnor: 11-12 mg
 • Ammande kvinnor: 12-13 mg

Individanpassat behov av zink

Det är viktigt att notera att det rekommenderade dagliga intaget är en generell riktlinje, och det faktiska behovet av zink kan variera beroende på individuella faktorer. Till exempel kan personer med vissa sjukdomar, idrottare och de som följer en vegetarisk eller vegansk kost ha ett högre behov av zink. Det är alltid bäst att konsultera en läkare eller näringsexpert för att få en mer individanpassad rekommendation för zinkintag.

Kosttillskott används av en del för att bibehålla normal funktion i kroppen.

Grupper med ökad risk för zinkbrist

Vissa grupper av människor har en ökad risk att drabbas av zinkbrist på grund av förändrade näringsbehov eller svårigheter att få i sig tillräckligt med zink genom kosten. Några av dessa grupper inkluderar gravida och ammande kvinnor, äldre personer och personer med vissa sjukdomar eller kostrestriktioner.

Gravida och ammande kvinnor

Gravida och ammande kvinnor har ett ökat behov av zink eftersom det är viktigt för fostrets utveckling och för att producera bröstmjölk. Det rekommenderade dagliga intaget av zink är något högre för dessa kvinnor, och det kan vara svårt att uppnå dessa nivåer enbart genom kosten. Därför kan zinktillskott rekommenderas för att säkerställa att både mamman och barnet får i sig tillräckligt med zink.

Köp Zink tillskott Här!

Äldre personer

Äldre personer kan vara mer benägna att drabbas av zinkbrist på grund av minskad aptit, förändringar i smak- och luktsinne eller problem med att absorbera zink från maten. Det är viktigt för äldre personer att uppmärksamma sitt zinkintag och överväga att ta tillskott om det behövs.

Personer med vissa sjukdomar eller kostrestriktioner

Personer med vissa sjukdomar, såsom inflammatoriska tarmsjukdomar, celiaki eller diabetes, kan ha svårare att absorbera zink från maten och därmed ha en ökad risk för brist. Dessutom kan personer som följer en strikt vegetarisk eller vegansk kost ha ett högre zinkbehov eftersom zink från växtbaserade källor inte absorberas lika effektivt. Dessa grupper kan behöva vara extra uppmärksamma på sitt zinkintag och överväga att ta tillskott för att säkerställa att de får i sig tillräckligt med zink.

Kött innehåller lite järn.

Zinktillskott – för vem och när?

Även om de flesta människor kan få i sig tillräckligt med zink genom en balanserad och näringsrik kost, kan vissa grupper ha svårare att uppnå det rekommenderade dagliga intaget och därför dra nytta av zinktillskott. Det är viktigt att veta när och för vem tillskott kan vara nödvändiga.

Köp Zink tillskott Här!

Fördelar med zinktillskott

Zinktillskott kan erbjuda flera fördelar för de som har svårigheter att få i sig tillräckligt med zink genom kosten. Några av fördelarna inkluderar:

 • Förbättrad immunfunktion: Zinktillskott kan hjälpa till att stärka immunförsvaret och göra det mer motståndskraftigt mot infektioner och sjukdomar.
 • Snabbare sårläkning: Zink spelar en viktig roll i hudens reparationsprocess, och tillskott kan hjälpa till att påskynda läkning av sår och hudirritationer.
 • Förbättrad kognitiv funktion: Zinktillskott kan bidra till förbättrad koncentration, minne och inlärning.
 • Balanserade hormonnivåer: Zinktillskott kan hjälpa till att reglera hormoner, inklusive testosteronnivåer i blodet.
 • Förbättrad hud-, hår- och nagelhälsa: Zinktillskott kan ge näring åt hud, hår och naglar och förbättra deras utseende och hälsa.

Kött innehåller lite järn.

När är tillskott nödvändigt?

Zinktillskott kan vara nödvändiga för följande grupper:

 • Gravida och ammande kvinnor: Dessa kvinnor har ett högre zinkbehov och kan dra nytta av tillskott för att säkerställa en optimal utveckling för både mamman och barnet.
 • Äldre personer: Med åldern kan det bli svårare att få i sig och absorbera zink, och tillskott kan hjälpa till att förhindra brist.
 • Personer med sjukdomar som påverkar zinkabsorptionen: Personer med inflammatoriska tarmsjukdomar, celiaki eller diabetes kan behöva zinktillskott för att kompensera för minskad absorption.
 • Vegetarianer och veganer: Eftersom zink från växtbaserade källor inte absorberas lika effektivt, kan dessa grupper dra nytta av tillskott för att säkerställa att de får i sig tillräckligt med zink.

Det är viktigt att rådgöra med en läkare eller näringsexpert innan du börjar ta zinktillskott för att säkerställa att du får rätt dos och för att undvika eventuella biverkningar eller interaktioner med andra mediciner.

Köp Zink tillskott Här!

Zink i kombination med andra mineraler och vitaminer

Zink fungerar inte isolerat i kroppen utan interagerar med andra näringsämnen för att utföra sina funktioner. Att förstå hur zink samverkar med andra mineraler och vitaminer kan hjälpa oss att optimera vår hälsa och uppnå en balanserad kost.

Zink och magnesium

Zink och magnesium är båda viktiga mineraler som bidrar till flera kroppsfunktioner, inklusive immunförsvaret, nervsystemet och muskelhälsan. De arbetar ofta synergistiskt, vilket innebär att de kan förstärka varandras effekter. Det är inte ovanligt att se zink och magnesium tillsammans i kosttillskott, eftersom deras kombination kan ge flera hälsofördelar, såsom förbättrad sömnkvalitet, minskad trötthet och ökad återhämtning efter träning.

Zink och koppar

Zink och koppar är två spårämnen som behövs i små mängder för att upprätthålla en god hälsa. De interagerar dock med varandra, och en obalans mellan dem kan leda till hälsoproblem. För mycket zink kan minska kopparabsorptionen och orsaka kopparbrist, medan för mycket koppar kan minska zinknivåerna i kroppen. Därför är det viktigt att upprätthålla en balans mellan zink och koppar i kosten och vid användning av tillskott.

Zink och vitamin C

Zink och vitamin C är båda viktiga näringsämnen som bidrar till att stärka immunsystemet. Kombinationen av zink och vitamin C kan erbjuda flera hälsofördelar, såsom att förkorta varaktigheten av förkylningar och förbättra hudens återhämtning efter skador. Att få i sig både zink och vitamin C genom kosten eller tillskott kan hjälpa till att stärka immunförsvaret och främja en god allmän hälsa.

Gör enzymer mer viktiga sätt. Innehåller bra näring. Jag tar det alla dagar i veckan.

Hur man väljer rätt zinktillskott

Att välja rätt zinktillskott kan vara avgörande för att säkerställa optimal hälsa och undvika biverkningar. Det finns några faktorer att tänka på när man väljer ett zinktillskott, såsom dess form och dosering.

Olika former av zinktillskott

Zinktillskott finns i olika former, såsom zinkglukonat, zinksulfat, zinkpicolinat och zinkcitrat. Varje form har sina egna egenskaper och absorptionsnivåer. Zinkpicolinat och zinkcitrat anses ofta vara de mest lättabsorberade formerna av zink och kan därför vara ett bra val för de som vill maximera upptaget av zink i kroppen.

Köp Zink tillskott Här!

Dosering och biverkningar

Det rekommenderade dagliga intaget av zink varierar beroende på ålder, kön och livsstadium. Det är viktigt att inte överdosera zink, eftersom det kan leda till biverkningar som magbesvär, illamående och interaktioner med andra näringsämnen, såsom koppar. Det är alltid bäst att rådgöra med en läkare eller näringsexpert innan du börjar ta zinktillskott för att säkerställa att du får rätt dos och för att undvika eventuella biverkningar eller interaktioner med andra mediciner.

Vitaminer och kosttillskott påverkar och ska fungera bra enligt många. Det kan vara bra för hår, hud och naglar bland annat.

Zink och idrottare

För idrottare och de som tränar mycket är zink en viktig mineral att överväga, eftersom det påverkar flera aspekter av idrottsprestationer och återhämtning.

Zinks betydelse för idrottsprestationer

Zink spelar en central roll i energiproduktion, muskeluppbyggnad och reparationsprocesser i kroppen. Dessutom bidrar zink till att stärka immunsystemet och minska inflammation, vilket kan vara viktigt för idrottare som utsätter sina kroppar för fysisk stress under träning och tävling. Att få i sig tillräckligt med zink kan hjälpa idrottare att upprätthålla en god hälsa och prestera på toppnivå.

Köp Zink tillskott Här!

Proteiner, kolhydrater, fett och zink i idrottskost

För idrottare är det viktigt att ha en välbalanserad kost som innehåller alla nödvändiga näringsämnen, inklusive proteiner, kolhydrater, fett och zink. Protein är avgörande för muskeluppbyggnad och återhämtning, medan kolhydrater och fett fungerar som energikällor under träning. Zink bidrar till att optimera dessa processer genom att stödja energiproduktion, immunfunktion och hormonreglering. Att inkludera zinkrika livsmedel i kosten, såsom kött, skaldjur, nötter och fullkornsprodukter, kan hjälpa idrottare att uppnå en balanserad och näringsrik kost som stöder deras träningsmål.

Kosttillskott behövs ibland för att kroppen ska fungera bättre. Det kan vara bra för hår, hud och naglar bland annat.

Vanliga myter och missuppfattningar om zink

Det finns några vanliga myter och missuppfattningar om zink som kan leda till förvirring och felaktiga beslut kring kost och tillskott. Här klargör vi några av dessa myter.

Kan man få i sig för mycket zink?

Det är möjligt att få i sig för mycket zink, särskilt genom överdriven användning av kosttillskott. En överdos av zink kan orsaka biverkningar som magbesvär, illamående och minskad kopparabsorption. Det är viktigt att följa rekommenderade doser och rådgöra med en läkare eller näringsexpert innan du börjar ta zinktillskott.

Tränar man mycket kan det vara bra att ta vitaminer och och andra kosttillskott för att bibehålla normal återhämtning.

Är zink bara för män?

Zink är inte bara för män. Det är en viktig mineral för både män och kvinnor och spelar en viktig roll i flera kroppsfunktioner, såsom immunförsvar, hudhälsa, hormonbalans och reproduktion. Kvinnor kan också dra nytta av zink, särskilt under graviditet och amning, då deras zinkbehov ökar. Att få i sig tillräckligt med zink genom kosten eller tillskott kan bidra till bättre hälsa och välbefinnande för både män och kvinnor.

Köp Zink tillskott Här!

Avslutning

Sammanfattningsvis är zink en viktig mineral för kroppen som bidrar till flera funktioner, såsom immunförsvar, hormonbalans och energiproduktion. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med zink genom kosten eller, vid behov, genom tillskott. Efter att ha utforskat zinkens betydelse och fördelar har jag fått en bättre förståelse för varför jag själv tar zinktillskott. Att vara medveten om zinkens roll i vår hälsa kan hjälpa oss att fatta informerade beslut kring kost och tillskott för att upprätthålla en god hälsa och välbefinnande.

Ät rätt och/eller köp kosttillskott.

Källor:

 1. National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements – Zinc Fact Sheet for Health Professionals: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/
 2. World Health Organization – Zinc: https://www.who.int/elena/titles/bbc/zinc_stunting/en/
 3. The American Journal of Clinical Nutrition – Effects of zinc supplementation on indicators of growth and development in children: https://academic.oup.com/ajcn/article/68/2/495S/4648744
 4. Journal of Nutrition – Zinc supplementation and growth in children: https://academic.oup.com/jn/article/130/5/1344S/4686387
 5. European Food Safety Authority – Scientific Opinion on Dietary Reference Values for zinc: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2014.3844
 6. Nutrients – Zinc in Wound Healing Modulation: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748737/
 7. Journal of the International Society of Sports Nutrition – Effects of zinc magnesum aspartate (ZMA) supplementation on training adaptations and markers of anabolism and catabolism: https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-1-2-12