En brandsäker adventstid

Senaste uppdatering: Fredag 19 maj 2023

Många uppskattar att ha många levande ljus och brasor som lyser upp i vintermörkret. Att njuta av mysiga ljuskällor är alltid trevligt, men tänk på att du också behöver vara noga med brandsäkerheten så att du och din familj är trygga i ert hem.

Kaminer och eldstäder

Om du vill göra upp en brasa i kaminer och eldstäder ska du ge akt på hur mycket ved du använder per timme. Om du eldar onödigt mycket finns det en risk för att gasen från röken kan bli farlig och hälsovådlig. Använd maximalt tre kg normaltorr ved per timme. Du kan också öka säkerheten genom att se till att vedträna inte är för stora och genom att tillföra tillräckligt mycket syre så att veden brinner bra. 

Om elden får för lite syre finns det också en risk för att en sotbrand kommer uppstå, eftersom dålig syretillförsel gör att veden brinner längre och därmed också ger mer sot i rökkanalerna. Du kan kontrollera så att syretillförseln är bra genom att se ifall det kommer ut rök ur skorstenen. Kommer det inte någon rök behöver elden få mera syre. Om det är kallt ute kan röken vara vit, vilket är ett tecken på att elden får bra med syre. 

Ju mindre aska det finns kvar när du har eldat, desto bättre sätt har du eldat på. Tänk ändå på att det kan finnas glödrester kvar i flera dagar efter att du har gjort en brasa. Du kan förvara askan i en plåthink för att glöden inte ska blossa upp till en ny eld.

Fungerande och välplacerade brandvarnare räddar liv

I alla hem behöver det finnas brandvarnare. Ju större yta man bor på desto fler brandvarnare ska man också ha. En brandvarnare ska placeras i taket så att de snabbt kan reagera på brandröken. Det är bra att ha brandvarnare i trappor om man bor i ett hus med flera våningar, i sovrum, kök och vardagsrum. Den allra bästa placeringen i rummet är så nära rummets mitt som möjligt.

Kom ihåg att testa brandvarnarna med jämna mellanrum för att vara säker på att de fungerar som de ska. Hur du ska göra för att testa brandvarnare framgår i tillverkarens instruktioner. Om du vill uppdatera brandvarnare i ditt hem kan du välja att införskaffa modeller som går att koppla samman med varandra. De fungerar på det sättet att om en av dem ger utslag så börjar samtliga brandvarnare tjuta.

Brandfilt och brandsläckare

Förutom att du ska ha brandvarnare i ditt hem ska du också ha något du kan använda för att släcka en eventuell eldsvåda. För hemmabruk är pulversläckare den vanligaste brandsläckaren. En pulversläckare kan släcka eld som uppstått i allt från inredning till elektronik. Det är rekommenderat att ha en pulversläckare på minst sex kg i fritidshus och hem. 

Om du har en brandsläckare ska du se över placeringen. Den ska vara lätt att komma åt och placerad nära utgången. Om du har ett hus med flera våningar kan du ha en brandsläckare på varje våning. 

Mindre bränder kan du släcka med en brandfilt som kväver elden snabbt när den används på rätt sätt. Brandfilten består av glasfiberduk och har ett tätskikt som stänger inne gaser. För att filten ska fungera som tänkt ska den placeras tätt över lågorna. Du ska alltså inte slänga filten över branden utan istället använda den kontrollerat. Om det har börjat brinna i kläderna på en person ska du alltid lägga filten över huvudet först.

Undvik elektronikbränder 

Vi har mängder av elektronik i våra hem och de här apparaterna kan överhettas och utgöra en brandfara. Även batterier kan överhettas och explodera, vilket kan ge upphov till en brand. För att minska risken för att elektronik fattar eld ska du enbart använda CE-märkta produkter. Du kan minimera riskerna för att en brand ska uppstå genom att enbart ladda surfplatta och mobil när du är vaken. 

Julstäda också bland din elektronik för att få en brandsäker juletid! Rengör filter i tvättmaskinen och kylskåpet och håll rent från damm. För mycket damm i exempelvis torktumlarfiltret kan ge upphov till överhettning och självantändning.

Använd levande ljus på ett säkert sätt

I adventstider är levande ljus ett självklart inslag. De är dekorativa och skänker en viss ro i mörkret. Om du vill dekorera dina ljusstakar ska du bara använda dekorationer som du vet inte kommer börja brinna. Du behöver också kontrollera så att ljusstaken står stadigt och inte kan ramla på grund av drag. Tänk också på att placera ljusstakarna på säkert avstånd från exempelvis gardiner och annat som kan fatta eld. 

Om du använder värmeljus ska du inte placera för många intill varandra. Om många står nära varandra kan det bli så varmt att paraffinet och stearinet tar eld och orsakar en liten explosion. Se till att du släcker alla ljus innan du går och lägger dig för kvällen och var försiktig om du har barn eller husdjur i hushållet.

Bestäm en samlingsplats

Om olyckan skulle vara framme ska alla i familjen ta sig ut så snabbt som möjligt. Det ska gå att öppna både fönster och dörrar inifrån. För att alla i familjen ska veta vad som gäller kan det vara bra att bestämma var man samlas utanför huset vid en eldsvåda.