Så klarar du högskoleprovet

Senaste uppdatering: Fredag 19 maj 2023

Högskoleprovet kan vara nyckeln till att du kommer in på dina drömmars utbildning. Det är en orsak nog att öva så mycket du kan innan det är dags att skriva provet. Högskoleprovet består av många delar, och alla är lika viktiga. Det finns flera sätt du kan förbereda dig själv på, så att du kan skriva provet och få så höga poäng som möjligt. 

Delarna i högskoleprovet

Högskoleprovet går vanligen att skriva en gång på hösten och en gång på våren. Provet innehåller åtta olika delar. Delarna tillhör antingen den verbala delen, såsom ordförståelse, eller den kvantitativa delen, såsom matematik.

När du ska skriva högskoleprovet behöver du träna på samtliga delar eftersom dina resultat från alla delar påverkar vilka poäng du får. Du kan alltså vara väldigt bra på att läsa men ha svårt för matematik, då kommer det påverka den slutliga poängen du får på provet även fast du har alla rätt på läsförståelse och orddelen.

Så här kan du öva inför högskoleprovet

Börja gärna i så god tid som möjligt med att öva inför högskoleprovet. Du kan börja med att läsa igenom dina böcker från gymnasiet och fokusera på olika matematiska ekvationer och hur de ska lösas. Ett annat tips är också att läsa många böcker och dagstidningar för att öka din läsförståelse. Ser du ord du inte förstår – ta reda på vad de betyder så att du utökar ditt vokabulär.

Många människor lyssnar också på ljudböcker för att trimma hörförståelsen, löser korsord för att bli duktigare på synonymer och tränar på huvudräkning för att stimulera den delen av hjärnan som behövs inom matematiken.

Ta emot hjälp som faktiskt fungerar

Du kan med fördel välja att leta rätt på gamla högskoleprov och träna på dem när du ska skriva högskoleprovet. På det sättet får du en förståelse av hur provet är uppbyggt och hur det känns att svara på frågorna. Du kan också få en större insikt i vilka kunskapsluckor du har för att kunna prestera så bra som möjligt i alla delar av provet. 

Om du inte vill lägga ner tid själv på att leta efter studiematerial kan du vända dig till hpguiden.se. Det är en sida som är framtagen specifikt för att du ska kunna öva inför nästa högskoleprov. Där kan du göra övningar helt kostnadsfritt för att öka dina chanser till ett bra resultat. Om högskoleprovet känns oöverkomligt eller extra viktigt för att du ska kunna ta dig in på den utbildning du vill kan du även välja att bli VIP-medlem för ett lågt pris. Då får du tillgång till fler prov, och du får dessutom en egen coach som själv har skrivit 2.0 på sitt högskoleprov. 

När du använder dig av hpguiden.se kommer du väldigt snabbt bli bättre. Därför rekommenderar vi att du börjar använda deras tjänster i god tid innan du ska skriva provet. Då har du mer tid på dig att fördjupa dina kunskaper och behöver inte stressplugga in all kunskap du behöver för att få ett bra resultat.