Så skapar du en uteplats

Senaste uppdatering: Fredag 19 maj 2023

I Sverige är det viktigt att ta till vara på de delar av året då vi kan vara utomhus. En skyddad uteplats skapar väldigt fina förutsättningar för det. För många blir det som ett extra vardagsrum, fast utomhus. Här ska vi ge några tips på hur du får till en bra uteplats, oavsett om du funderar på att anlägga ett trädäck eller om du bara tänkt skaffa dig ett parasoll och en skön hängmatta.

Var ska du ha din uteplats?

Det finns flera olika saker som är viktiga när det är dags att bestämma var man ska anlägga en uteplats och vilka funktioner den ska ha. Vilken utsikt man har från platsen är betydelsefullt och när på dagen platsen har sol, om det är fint väder, är också högst relevant. För många är det bara aktuellt att anlägga en uteplats om den är insynsskyddad. Nu talar vi om lite mer avancerade uteplatser och altaner som ofta är en förlängning av huset. Du kan också skapa en uteplats bara genom att fälla upp ett parasoll eller flytta en solstol till skuggan under ett träd eller upplyst plats, beroende på hur du vill ha det just för tillfället.

Enklare uteplatser kräver inte bygglov

Tidigare var det ganska bökigt att anlägga en ordentlig uteplats i Sverige. Det mesta krävde bygglov och bygglovsprocessen kunde vara väldigt omständig. Reglerna har förenklats på senare år. Idag kan du bygga 3,6 meter ut från huset och skydda platsen med staket eller en mur på upp till 1,8 meter. Enda restriktionen är att du behöver grannens godkännande om det är mindre än 4,5 meter till dennes tomtgräns. Om du vill ha en uteplats med ordentliga väggar och ett tak behöver du ansöka om bygglov. Observera att bygglovsansökningar idag ofta är enkla stämpelärenden som behandlas snabbt av byggnadsnämnden på din kommun. En bra uteplats som byggts med bygglov höjer ofta värdet på ett hus ganska markant.

Skapa en uteplats med parasoll

Det enda som egentligen behövs för att skapa en behaglig uteplats är ett parasoll. Under det kan du få skugga och njuta av att vara ute även när solen gassar som mest. Om det istället är just sol du vill ha är det bara att fälla ihop parasollet, som alltså hjälper dig att skapa en uteplats som är som du vill ha den. Hela tiden. På Parasoll Utemöbler hittar allt du behöver för att skapa en bekväm och elegant uteplats på enklast möjliga sätt. Ett parasoll och en bekväm sittmöbel kan också förvandla en balkong till en lyxig uteplats. Parasoll skyddar inte bara mot sol utan även mot lättare regn. Den stora fördelen med ett parasoll är dock är att du kan sitta ute längre, utan att behöva oroa dig för att bränna dig hur starkt solen än lyser.

Tips på hur du förbättrar en uteplats

Här är några enkla komplement man kan göra för att ge sin uteplats fler användningsområden:

  • Belysning
  • Möjligheter till förvaring
  • Möbler för flera personer
  • Krukodlingar
  • Utekök