Ska man hyra eller köpa verktyg?

Anmärkning: Detta är en sponsrad artikel.

Senaste uppdateringen: Fredag 19 maj 2023

Idag finns det möjlighet att hyra de verktyg du behöver på flera håll i Sverige. Här kommer vi att gå igenom när det kan vara en bra idé att göra det och i vilka situationer det är bättre att köpa en uppsättning verktyg.

En fördel med att hyra är att du kan få tag på proffsgrejer

Om du behöver verktyg då och då men inte så ofta att du behöver äga dem kan det vara ett utmärkt alternativ att hyra dem istället. Det kan också vara en bra idé att hyra verktyg om du vill ha tillgång till proffsgrejer medan du jobbar med något lite mer avancerat. Du kan spara mycket tid på att använda riktigt bra grejer om du till exempel ska bygga till eller renovera hemma. Du kan också få ett bättre resultat genom att hyra specialiserade verktyg istället för att använda annat som fungerar men inte ger ett lika bra resultat.

En annan ganska självklar fördel med att hyra verktyg istället för att köpa dem är att du kan få tillgång till precis de verktyg och maskiner som du behöver – till en bråkdel av vad det hade kostat att köpa nya verktyg. Många köper på sig verktyg som de sedan inte använder, eller bara använder en gång innan de blir liggandes. Enligt IVL används en borrmaskin i genomsnitt i 18 minuter under sin livslängd. Vertyg som aldrig används tar också upp onödigt med plats. Det finns också en miljöaspekt, om fler hyr verktyg kommer de att användas mer och det går då åt mindre resurser för att tillverka nya verktyg. 

Köper du verktyg så har du tillgång till dem när du vill

Även om det är ett intressant alternativ att hyra verktyg så väljer trots allt de flesta att köpa i alla fall de mest grundläggande elektroniska verktygen. Skruvdragare är ett exempel på ett verktyg som, i de flesta hem, kommer till användning så ofta att det lönar sig att äga en. Det är förstås smidigt att alltid har den tillgänglig så att du inte måste lägga tid på att hyra en varje gång den ska användas. Kommer den till användning ofta så lönar det sig dessutom att ha en egen eftersom du kommer att betala mer för hyra i långa loppet. 

Även om du har en skruvdragare för enklare behov så kan du hyra en skruvpistol av högre kaliber inför ett större projekt. Det här med att hyra och köpa verktyg är alltså inte en fråga om antingen eller utan du kan hyra verktyg ibland, som ett komplement till en basuppsättning med verktyg som du äger.

Här kan du både köpa och hyra verktyg

Om du bor i Stockholms län är Vepax verktyg ett företag som erbjuder både uthyrning och försäljning av allt från slipmaskiner till containrar och belysning för byggen. Där kan du alltid hitta de verktyg och den utrustning du behöver, oavsett om du vill köpa eller hyra. Vepax har även begagnade grejer till försäljning, och det kan sägas vara en slags mellanväg om du är osäker på hur du ska göra.

Författare: Passagen

Se fullständig profil »