Tips för en smidig julklappsinhandling

Senaste uppdatering: Fredag 19 maj 2023

Den kanske mysigaste och mest stämningsfulla tiden på hela året är dagarna innan julafton. Hela december månad brukar betyda tända ljus, förväntan, umgänge med nära och kära – och förstås även mängder av julklappar som ska inhandlas. Julklappar har en lång tradition. Bibliskt sett är det en följd av att herdarna gav gåvor till Jesusbarnet. På andra håll kan man höra berättelser om att allting med julklappar började som ett lustigt skoj grannar emellan, när man knackade på dörrar och delade ut små gåvor på julafton förr i tiden.

Numera är julklappar nästan ett måste. Att börja köpa dem i så god tid som möjligt är förstås bra. Men även om man inte hör till skaran människor som brukar göra det kan julklappsinköpen gå som en dans – bara man vet var man ska leta och vad man ska köpa. Något värre än att stå handfallen och inte ha en susning om vad man borde köpa är klurigt, därför följer här en hel del tips på hur du kan resonera.

Underlätta inköpen av julklappar med vänner och familj

Om du vet att du och de andra i familjen, eller kanske du och dina vänner, kommer ge bort julklappar kan ni underlätta för varandra på flera sätt. Det allra mest självklara är naturligtvis att alla gör önskelistor där man skriver ner saker man gärna får i julklapp. Önskelistan kan antingen finnas digitalt eller på lappar. Här behöver man förstås tänka på att kontrollera med de andra så att inte alla köper samma julklapp.

I vissa fall är önskelistor ändå inte så roliga, eftersom en del av överraskningsmomentet försvinner. Föredrar du att inte köpa julklappar som står på en önskelista kan du istället leta inspiration på nätet. Här hittar du mängder av tips på julklappar och du kan dessutom leta efter julklappar som är extra passande för vissa åldrar eller personer. Användbara tips är alltid uppskattat så att man kan minska sin julstress. 

Secret Santa som gemensam aktivitet på julafton

I vissa familjer eller vänskapskretsar lägger man inte så stor vikt vid julklappar. Det kan bero på att man är för många och att det blir för dyrt, eller på att man inte har tid att köpa julklappar. Umgås du i en sådan krets kan du tipsa om att ni istället har Secret Santa. Då kommer alla få en julklapp och alla får ge en. En bra sak är att bestämma vilken budget ni har för leken så att alla köper julklappar som är likvärdiga. Det positiva med Secret Santa är att ni inte behöver tänka på att julklappen ska passa till en specifik person eftersom vem som helst kan få den. Det tar bort en del av stressen kring klappar det med. 

Julklappsleken för stora och små

Julklappar kan både ges på julaftonskväll när tomten kommer och hälsa på eller fungera som en rolig lek mellan julaftons alla måltider. Julklappsleken brukar vara en hit både för vuxna och barn. Alla deltagare får ha med sig två eller flera billiga paket som ni tävlar om genom att på tid kasta tärningar. När man slår en etta eller en sexa får man ta ett paket ur högen. 

När tiden är ute och om det finns paket kvar kan ni göra ytterligare en runda där ni får ta paket av varandra. Ni kommer själva överens om leken ska ha som regel att alla måste få åtminstone ett paket. När barn är med och leker brukar det vara en bra regel för att undvika surmulna små tomtenissar.

Den första julklappen kan vara en adventskalender

Varför bara dela ut julklappar på julafton? Det går faktiskt att börja mycket tidigare för att också göra dagarna fram till julafton mer spännande. Det gör du naturligtvis genom att ge bort en adventskalender. Barn brukar framförallt tycka om att ha en adventskalender som de får öppna lucka för lucka fram till den stora dagen D, som de alla väntar på. 

En adventskalender kan se ut på många olika vis. Du kan göra en egen eller köpa en färdig. Antingen kan det finnas små chokladbitar i den, eller små prylar som barnet kan leka med. Du väljer själv vilken kalender som passar bäst för ditt barn.

Roliga adventskalendrar för vuxna

Visserligen kanske det oftast är barn som använder sig av adventskalendrar, men varför skulle inte vuxna också kunna ha en rolig kalender? Gör en egen till din partner med små presenter varje dag fram till julafton, eller köp en färdig som blir rolig att öppna i december månad. Här kan du hitta många tips på adventskalendrar till vuxna som innehåller allt från skönhetsprodukter till drycker, spel och andra roligheter.