Tips på höstprojekt i trädgården

Anmärkning: Detta är en sponsrad artikel.

Senaste uppdatering: Fredag 19 maj 2023

Fram mot senhösten börjar det lugna ner sig lite i trädgården och efter den första frosten går många svenska trädgårdar in i vinterdvala. Förutsatt att man inte har många fruktträd – då kan det krävas en del arbete för att ta till vara på allt. Det finns dock mycket du kan göra i din trädgård även under hösten, om inte annat genom att förbereda och planera inför nästa odlingssäsong.

Höstsådd ger fröer ett försprång

Du måste inte invänta frostfri jord för att kunna plantera. Att man planterar lökar på hösten vet du kanske redan om du är en trädgårdsentusiast. Den finns många grödor utöver det som kan planteras på hösten, och som då ger en tidigare skörd. Naturens gång är just att fröer faller ner på marken under sensommaren och hösten för att gro när det blir vår. Tänk på att vissa plantor går i blom och föredrar att komma i jorden tidigare än andra. Jorden ska inte vara så varm att fröet börjar gro direkt. När det gäller många grödor hittar du den information du behöver för att höstså med framgång direkt på fröpåsen. Hos Impecta kan du köpa många härliga fröer. För att skydda fröna från fåglar och köld täcker du området med löv eller annat lämpligt material. Om du odlar många olika sorter kan det vara en bra idé att märka ut vad du har sått. Även buskar och träd kan med fördel planteras på hösten.

Ett alternativ till att fröså direkt i trädgårdslandet på hösten kan vara att driva upp plantor i ett växthus eller på en inglasad uteplats där det inte blir riktigt lika kallt som ute. Det är ett bra sätt att få skörd från grönsaker som egentligen behöver lite längre tid på sig än de får i vårt klimat.

Andra projekt att ta tag i på hösten

Omplantering är något man kan använda hösten till. Om du har plantor som förökat sig kan du ofta sprida dem över ett lite större område för att få mer av dem. Buskar kan ofta grävas upp och flyttas till helt nya platser. Att jorden är fuktig är en fördel vid den typen av projekt. Hösten är också en bra tid för att beskära många perenna växter. När det gäller träd som ska beskäras så väntar man ofta tills de är helt avlövade så att man ser bättre när man arbetar. Om du har mycket löv att kratta kan du för all del kratta ihop högar och låta naturen ha sin gång tills de omvandlats till jord. Men det går fortare om du blandar löven med kväverikt växtmaterial eller om du finfördelar löven med gräsklippare och sprider ut dem.

Hösten är också en mycket bra tid för dig som vill anlägga eller stödså en gräsmatta. Inte minst för att gräsfröna inte behöver konkurrera med ogräs i samma utsträckning som när du sår gräs på våren eller sommaren. För att få en riktigt fin gräsmatta är det en bra idé att blanda jorden med lite sand om den är lerig. Ett tips för dig som redan har en gräsmatta är att inte klippa den allt för kort innan du ställer in gräsklipparen för vintern.