Tips till dig som ska renovera hemma

Anmärkning: Detta är en sponsrad artikel.

Senaste uppdateringen: Fredag 19 maj 2023

Att renovera är ett trevligt sätt att göra hemmet mer personligt och i linje med din stil och dina behov. Här vänder vi oss inte minst mot dig som ännu inte bestämt dig för vad du vill göra för att höja boendekvalitén i hemmet, utan som är öppen för olika idéer om projekt som en normalt händig person kan klara.

Vad är ditt syfte med att renovera?

Du ska alltid välja renoveringsprojekt utifrån vad du vill uppnå. Här är några exempel på syften man kan ha med renoveringen, och vad som kan passa att genomföra med det i åtanke.

  • Bättre planlösning – skapa ett nytt rum med gipsskivor och reglar.
  • Lägre löpande kostnader – tilläggsisolera, täta fönster och uppdatera värmesystemet.
  • Höja värdet inför en visning – måla, snygga till trädgården, fixa i kök och badrum.
  • Få ett mer välorganiserat hem – investera i platsbyggd förvaring.
  • Utnyttja trädgården mer när det är varmt – bygga trädäck eller altan.
  • Få mer plats – gör boyta av vind eller källare.

Det finns även andra renoveringsprojekt som är mer eller mindre nödvändiga att genomföra om du bor i en villa. Att vänta med att till exempel lägga om taket, måla om fönstren eller fixa fasaden kan innebära att du drar på dig stora extra utgifter längre fram.

Om du vill ha fler idéer rekommenderar vi sajten Inredningsvis. Där hittar du inredningsinspiration och produkter som hjälper dig att få det riktigt fint hemma.

Olika projekt har olika svårighetsgrad

Har du ett fint trägolv under en tråkig matta? Att ta bort till exempel en plastmatta eller ett slitet linoleumgolv kan vara en bra idé om du har ett äldre hus eller lägenhet med ett undergolv i massivt trä. Det är ett exempel på ett renoveringsprojekt som är förhållandevis enkelt men som kan ta väldigt mycket tid i anspråk. Det gamla golvet och limrester ska bort. Du kan behöva dra hundratals nubb och spackla igen hålen innan golvet sedan slipas och ytbehandlas med en produkt som passar utifrån vad rummet används till.

Att måla om skåpsluckor istället för att köpa nya skåp kan göra att du sparar stora belopp. Det går också rätt fort att måla om luckor. Men då krävs det att du vet hur man gör och har rätt utrustning. Om du inte kan arbeta med hög precision är risken stor att luckorna kommer att se tråkigare ut än innan du började måla dem. Att slipa om ett trägolv är varken svårt eller tidskrävande men att hyra slipmaskinen kan vara ganska dyrt, och om du trots allt gör ett misstag kan golvet var mer eller mindre förstört i värsta fall. Det gäller att hitta ett projekt som passar utifrån hur händig du är och hur mycket tid du har när du vill renovera hemma själv.

Oavsett vad du vill göra gäller det att du identifierar de kritiska momenten och kan bedöma om det är ett lagom projekt för dig och dem som ska hjälpa till. Handlar det om något som du aldrig gjort kan du behöva hitta ett sätt att öva på innan du börjar. Ett tips kan vara att låta en hantverkare utföra de svåraste momenten samtidigt som du sparar pengar genom att ta hand om allt du vet att du klarar.