Vilken typ av nattkläder är bäst?

Senaste uppdatering: Fredag 19 maj 2023

Vi spenderar många timmar av våra liv i sängen. Därför är det viktigt att det är bekvämt så att vi får optimal vila och sömn. En av de saker vi enkelt kan påverka är valet av nattkläder, och faktum är att valet är viktigare än det först kan verka. Det är till exempel stor skillnad på att sova i nattskjorta eller hel pyjamas beroende på hur man är som person, vilken årstid det är och vilken temperatur sovrummet har. Om man sover ensam eller flera och vad man känner sig bekväm med, är också viktiga aspekter att ta med i beräkningen.

Nattkläder på sommarhalvåret

När temperaturen stiger och våren nalkas är det oftast dags att byta ut sina nattkläder till något svalare. Genom att välja både överdel och underdel med kortare ärmar och ben, får du genast en mer balanserad temperatur i sängen. När sommaren kommer kan du behöva byta både täcke och nattkläder. Är du riktigt varm väljer du säkert att sova näck, men då vill vi tipsa om att istället välja nattkläder i svalkande material och istället byta ut täcket mot enbart ett lakan eller rentav nöja dig med att sova i enbart sovkläder. På så sätt blir inte huden nedkyld, svett blir absorberat i nattkläderna istället för i sängen och du slipper uppleva att huden klistrar ihop. På så sätt kan nattkläderna reglera temperaturen även när det är som allra varmast.

Nattkläder på vinterhalvåret

När höstkylan kryper fram vill de flesta byta sina nattkläder till något varmare. Plötsligt letar du efter täcket och känner dig frusen. Anpassa valet efter din kropp och lägg märke till var du är mest frusen. Är det benen så börja med längre pyjamasbyxor, eller om det är på överkroppen så längre ärmar. Under vinterns kallaste månader bör ett tjockt täcke kombinerat med en hel pyjamas användas. Detta eftersom det annars kan kännas för kallt. 

Anpassa sovrummets temperatur

Den optimala temperaturen i ett sovrum bör ligga på runt 17 grader. Det kan vara svårt att åstadkomma under sommarens högsta temperaturer, men under vinterhalvåret är det lätt. Upplever du att 17 grader är alldeles för kallt? Då bör du inte höja temperaturen utan istället välja varmare täcke och nattkläder. Välj material som flanell och fleece, samt heltäckande modeller. En längre nattskjorta eller ett nattlinne kan också bäras till pyjamasbyxor för en värmande lager på lager-princip. Sängsockor och nattmössa kan kännas gammaldags men fyller en perfekt funktion i ett svalt sovrum.