Att tänka på vid köp av bostad

Denna artikel innehåller reklam.

Att få äga sitt eget hem är en stor dröm för många människor. Det kan handla om ett hus, en bostadsrätt eller kanske en sommarstuga eller fritidshus. Oavsett vad är det en av de allra största besluten vi tar i livet och det kan kännas nervkittlande, speciellt om du är en av dem som ska köpa en bostad för första gången.

Kanske äger du redan en bostad och har istället en stor önskan om att äntligen få renovera eller förbättra något i den. Läs vidare för att bli mer klok på hur du köper en bostad smidigt och med en känsla av lugn och ro, och även om hur du kan förverkliga de renoveringsprojekt som står högst upp på din önskelista.

Lånelöfte, undersökningsplikt och besiktning

Egentligen är det inte så stor skillnad i själva processen att köpa en bostadsrätt eller ett hus. Men om det är första gången du ska köpa en bostad är det såklart svårt att veta exakt vad det är som man behöver vara extra uppmärksam på.

Något av det första som kan vara skönt att ha på plats är ett lånelöfte från banken. Med ett lånelöfte vet du hur mycket pengar du kan låna från banken och det ger dig en klar bild över vilka hus eller bostadsrätter som passar in i dina ekonomiska förutsättningar. När du sedan går på visningar vet du om bostaden du kikar på är en möjlighet för dig, och det är lättare att räkna ut eventuella kommande renoveringar.

När du går på visning för en bostad som har fångat ditt intresse har du en plikt om att undersöka bostaden och alla dess utrymmen för att få ett intryck om huruvida just denna bostad kan vara något för dig. Om du känner dig otrygg med att undersöka en bostad på det sättet kan det vara en bra idé att kontakta en kunnig person.

Här uppkommer dock en skillnad vid köp av hus och bostadsrätt, då bostadsrätter oftast inte besiktas på grund av de begränsade möjligheterna och ansvaret i bostadsföreningen. Vill du köpa ett hus kan det dock verkligen betala sig att anlita en besiktningsman som har stor erfarenhet med att finna dolda fel och vet exakt vad det är som behövs kikas extra på i ett hus.

Förbättra din bostad med ett privatlån

Få saker kan ge en så mycket glädje som att kunna renovera och förbättra sin bostad. Hemmet är vår trygga plats, där vi kopplar av och skapar fina minnen. Att gå runt och irritera sig på något som behöver fixas till där hemma eller att ha en ouppfylld vision om grönare och billigare energiförbruk kan dock verkligen dra ner på glädjen. Renovering av kök, tvättstuga eller garage, eller installering av till exempel braskamin eller andra energirenoveringar kostar som bekant en del pengar. Det kan finnas många olika anledningar till varför ekonomien till sådana förbättringar helt enkelt inte räcker till just nu.

Därför kan du hos Santander Consumer Bank tryggt ta ett lån för att finansiera dina projekt i bostaden. Du kan ta ett privatlån utan att lämna säkerhet, så den där renoveringen av badrummet eller solcellerna på taket inte behöver kännas som bara en avlägsen dröm. Hos Santander får du svar på din låneansökan inom kort tid och alla lån är transparenta.

Så tveka inte med att förverkliga dina drömmar i hemmet, stora som små, Det är lättare än vad du tror och vägen dit kan vara en realitet redan imorgon.

Ett räkneexempel:

Vid ett lån på 90 000 kr som återbetalas på 8 år med räntan 9,8% (inkl. aviseringsavgift 0 kr vid autogiro och uppläggningsavgift 0 kr om du ansöker om lån via www.santanderconsumer.se) blir den effektiva räntan 10,25%. Du betalar 1 356 kr/månad och antalet avbetalningar är 96, dvs. ett totalbelopp på 118 960 kr. Räntan är rörlig och kan variera från 5,35% till 14,35%. Den effektiva räntan kan variera från 5,48% till 15,33%. (Nov 2022)