Din ekonomi under coronapandemin

Senast uppdaterad: 18 juni 2023

Covid-19, och det faktum att vi är drabbade av en pandemi som påverkar världsekonomin, har effekt på hur många av oss lånar och förhåller oss till det här med lån. Lån är något som fler har behov av när de blir av med sin inkomst och helt enkelt inte kan sänka sina omkostnader tillräckligt snabbt. Generellt sett är det dock en dålig idé att kompensera brist på pengar genom att låna, eftersom lånet kostar. Det här med smslån är extra intressant eftersom det är en så vanlig typ av lån. Ska man vara extra försiktig med att teckna smslån på mindre belopp i dagens läge? Det enkla svaret på frågan är att man i alla fall ska vara lite mer noga med vad man lånar till.

Många smslån kan sänka kreditvärdigheten

Ett problem med att ansöka om många lån är att kreditupplysningsföretaget UC sparar information om hur många upplysningar du har. Är det över en viss gräns kan det betyda att du inte får ett lån där långivaren tar kreditupplysningen via UC. Man drar på sig en förfrågan i samband med att man ansöker om ett lån och ibland gör man ett flertal ansökningar för att se vilken långivare som har bäst ränta, räntan sätts ju individuellt efter kreditupplysningen. Du kan dock låna pengar utan UC om du ofta har behov av att ansöka om lån. Då kommer inte det faktum att du jämfört lån att påverka ditt kreditbetyg negativt. 

Ett smslån vid rätt tillfälle kan förbättra ekonomin

Många förknippar smslån med att man lånar till konsumtion men att ta ett snabblån kan faktiskt också innebära att man sparar pengar. Om du hittar något du verkligen behöver till starkt reducerat pris kan du ta tillfället i akt även om du inte har pengar på kontot. Ett smslån kan också komma till användning om det är ett tag kvar till löning och du står inför ett problem som riskerar att förvärras om du inte genast gör något åt det. Ett klassiskt exempel är om bilen håller på att gå att sönder. Det sämsta du kan göra i det läget är att låtsas som att det regnar. Det är bättre att agera snabbt och ta bilen till verkstan. Även om det innebär att du får teckna ett smslån.

Att sänka belåningsgraden är viktigt i orostider

En färsk undersökning visar att inte minst unga människor oroar sig för sin privatekonomi. Äldre minns kanske den senaste finanskrisen och att de trots allt kom relativt helskinnade ur den. En situation som är problematisk för många unga som köpt en bostadsrätt är att de ofta har en mycket hög skuldkvot i förhållande till sin inkomst. Om det dessutom finns risk att bli permitterad och alltså förlora jobbet, är situationen ganska besvärlig. I det läget finns det ändå ett par saker man kan göra:

  • Var försiktig med smslån och andra högkostnadskrediter.
  • Se över möjligheten att få ett omstartslån om du har flera dyra småkrediter, då ersätter du flera lån med hög ränta med ett lån som har bättre villkor.
  • Teckna en inkomstförsäkring om du tjänar mer än du få ut genom din a-kassa om du förlorar jobbet.