Hur funkar företagslån?

Senaste uppdateringen: Fredag 19 maj 2023

Går du i tankarna om att ta ett företagslån men vet inte riktigt hur det går till, ingen fara vi svarar på några av dina frågor.

Vad är ett företagslån?

Ett företagslån är helt enkelt ett lån för företag som erbjuds utav långivare. Det är ett snabbt sätt att få in pengar i bolaget. Företagslån med säkerhet har oftast lägre ränta och kan ha längre återbetalningstid. Det går även att ta företagslån utan säkerhet, dock så innebär detta oftast högre ränta och kortare återbetalningstid, då detta har en högre risk för långivaren. 

Varför ta ett företagslån?

Många företag tar företagslån för att kunna få in pengar snabbt för att sedan investera pengarna i antingen utrustning eller personal för att fortsätta växa och inte behöva vänta in pengar från kunder. 

Företagslån kan vara alltmer lockande till ett nystartat bolag för att snabbt kunna växa och skaffa utrustning som förhoppningsvis kommer bidra till högre inkomst i framtiden.

Vad är räntan på företagslån?

Räntan på företagslån varierar beroende på olika långivare. Olika banker och långivare har olika krav och olika sätt att bestämma räntan, återbetalningstid och villkoren. Generellt, så kan man säga att du får bättre villkor om det anses att ditt företag har goda möjligheter att återbetala lånet. 

Vad krävs för företagslån?

Långivare har lite olika krav när det kommer till företagslån. Här är några vanliga krav som man kan se i dagens marknad

  • Företaget måste vara registrerat i Sverige och Bolagsverket
  • Företaget måste ha ett svenskt bankkonto
  • Företaget måste kunna ange en borgensman
  • Företaget måste ha en giltig bolagsform som aktiebolag, handelsbolag eller enskild firma.

Några andra krav som är vanliga men förekommer inte alltid

  • Företaget måste ha varit aktiv i minst 6 månader
  • Företaget måste kunna visa en omsättning så att dem vet att pengar kommer in
  • Affärsplan så att långivaren förstår hur du planerar på att återbetala lånet och kunna värdera risken
  • Får inte ha några betalningsanmärkningar
  • Säkerhet eller pant som vissa kallar det. Det kan vara utrustning, aktier eller fastigheten

Att tänka på innan du tar ett företagslån

Det finns lite att tänka på innan du tar ett företagslån. Om du inte har möjlighet att återbetala lånet så kommer banken fortfarande vilja ha sina pengar och banken kan då komma in och välja att sälja det du har satt i säkerhet för att få pengarna tillbaka. Om du sätter dig själv som borgensman så innebär det att du är personligt skyldig om företaget inte skulle kunna betala av lånet, detta kan vara en väldigt stor risk för dig som privatperson. Se till att planera och låna inte mer än vad du behöver/inte kan betala tillbaka.