Skapa värde med ett förmånligt företagslån

Anmärkning: Detta är en sponsrad artikel

Senaste uppdatering: Fredag 19 maj 2023

De flesta företagare behöver förr eller senare låna pengar. Du kan skapa värde med ett företagslån oavsett i vilken fas du befinner dig i med ditt företag. Det kan vara ett sätt att hålla i igång en säsongsbetonad verksamhet i de perioder då omsättningen är låg. Men med ett företagslån kan du också göra de investeringar som krävs för att du ska kunna ta ditt företagande till nästa nivå och öka omsättningen. Kanske genom att anställa någon, uppgradera produktionsförutsättningarna eller bara betala leverantörsfakturor.

Det är viktigt att jämföra företagslån

Marknaden för företagslån är så pass stor idag att det är viktigt att du jämför företagslån innan du bestämmer dig för vilket lån du ska teckna. Här är några faktorer som avgör ifall ett företagslån är bra för just dig:

  • Låg totalkostnad (effektiv ränta)
  • Flexibla återbetalningsvillkor
  • Lånet bör ha en löptid som passar ditt företag
  • Snabb utbetalning, om det är bråttom att få pengar

Här får du hjälpa att jämföra och hitta företagslån som passar just ditt företag. Att göra det helt på egen hand innebär att du måste lägga en hel del tid på att kolla upp olika långivares villkor, och att du kanske ändå inte hittar det bästa lånet.

Du kan behöva en säkerhet för ett företagslån

Ett lån till företag på ett lägre belopp fungerar ungefär som ett privatlån. Det krävs i de flesta fall ingen säkerhet och du använder pengarna till vad du vill så länge det är avsett för ditt företag. Vill du låna ett större belopp så går det att ansöka om företagslån med snabb utbetalning på flera miljoner online. Då kan du dock behöva en eller flera borgensmän alternativt en säkerhet i form av en fastighetspant eller företagets varulager. Hur stor säkerhet du behöver beror på företagets kreditbetyg och hur stort belopp det gäller.

Så görs kreditupplysningen vid företagslån

En kreditupplysning görs alltid i samband med att du ansöker om ett företagslån. Har du en enskild firma är det både din privatekonomi och företagets förutsättningar som ska bedömas. Detta görs dock automatiskt och om det gäller ett mindre belopp kan du ofta få besked om du har blivit beviljad ett företagslån direkt. Olika långivare använder olika kreditupplysningsföretag.

Det är vanligt att det är UC, Bisnode eller Creditsafe som står för kreditvärderingen. De kan titta på lite olika saker men det spelar ingen större roll vilket kreditupplysningsföretag det handlar om. UC är kända för att spara information om kreditupplysningar, och för att det kan ligga dig i fatet om det finns många kreditupplysningar med i bilden. Det är fullt normalt att det tas något tiotal kreditupplysningar på ett företag under ett år så man ska inte överskatta kreditupplysningarnas betydelse för din möjlighet att bli beviljad ett företagslån.

Företagslån med betalningsanmärkning

Vad som spelar större roll än kreditupplysningar är om företaget eller du själv, om det är en enskild firma, har betalningsanmärkningar. Vissa långivare säger då nej direkt, hos andra kan du ha chans att få ett företagslån om det finns andra faktorer som kompenserar för betalningsanmärkningen. Ju större ett företag är desto mindre roll spelar enstaka betalningsanmärkningar.