Renoveringslån

Senaste uppdateringen: 20 maj 2023

Ett renoveringslån är ett lån som används till att förbättra en bostad. Du kan ofta få det till en riktigt bra ränta i och med att du använder bostaden som säkerhet för lånet.

Att ta ett renoveringslån brukar löna sig

Att teckna ett renoveringslån och alltså använda pengarna till att höja kvaliteten på sin boendemiljö brukar vara väl använda pengar. Det kan handla om att skräddarsy hemmet så att rummen får precis de funktioner du vill att de ska ha eller om att ge hemmet ett estetiskt lyft. Vissa renoveringsprojekt kan betala sig snabbt, till exempel genom att kostnader för uppvärmningen minskar eller genom att du får ytor som kan hyras ut. Ett renoveringslån kan också komma väl till pass om det plötsligt visar sig att bostaden har ett fel som behöver åtgärdas. Att inte ta ett renoveringslån trots att taket läcker eller kittet och färgen börjat lossna från fönstren så att fukt kan tränga in kan bli riktigt dyrt.

Husets löpande underhåll kan också kosta en del när det väl är dags att genomföra ett lite större projekt. Fastighetsbolag brukar ha särskilda fonder eller konton som används när det är dags för till exempel stambyte, omdragning av el, byte av värmesystem eller fasadrenovering. Om du inte har den typen av besparingar är ofta ett renoveringslån det bästa alternativet.

Hur mycket behöver du låna? 

Vad du tror att renoveringen kommer att kosta är den första frågan du behöver ta ställning till om du funderar på att ansöka om ett renoveringslån. Se till så att du kan formulera precis vad det är du vill få gjort och ta sedan in anbud från flera olika hantverkare. Du måste inte välja det billigaste anbudet men priset är, tillsammans med den kvalitén hantverket håller och er personliga kontakt av stor vikt. Självklart kan du även låna pengar till material och för att hyra maskiner och annat om du själv tänkt genomföra renoveringen.

Även om du har besparingar är det inte säkert att det är bättre att använda dessa än att ta ett renoveringslån med riktigt bra ränta. Har du möjlighet att få ett renoveringslån så har du dina sparade pengar snabbt tillgängliga även i fortsättningen.

Ta ett renoveringslån med bostaden som säkerhet

Om du äger ett hus eller en bostadsrätt och om den inte är belånad upp över taknocken kan det vara en bra idé att vända sig till den långivare där du har bolånet. Då kan du helt enkelt höja belåningsgraden och få samma ränta på ditt renoveringslån som du har på bolånet. Det är alltså fråga om ett lån där fastigheten som du renoverar är säkerhet för lånet. Så länge du inte kommer upp i en belåningsgrad på över 85 % av bostadens värde är detta ett bra alternativ. Det är i regel den billigaste typen av renoveringslån som är möjlig att få.

Om hela bostaden är belånad kan det ändå finnas möjlighet att få ett renoveringslån genom att höja bolånet men då får du räkna med att amorteringskravet kan öka med 1–2 % och att det är något som i sin tur påverkar månadsavgiften för bolånet. För att kunna ta ett renoveringslån med säkerhet behöver du inte nödvändigtvis ha ett bolån hos samma bank, även om det kanske blir enklast och billigast så.

Byggnadskreditiv 

I samband med nybyggen och riktigt stora renoveringsprojekt är byggkreditiv ett bra alternativ till ett vanligt renoveringslån. Det innebär att banken betalar dina fakturor som hör samman med projektet mot en avgift och ränta på det utnyttjade beloppet. En byggkreditiv kan sedan omvandlas till ett vanligt bolån när projektet har avsutats.

Renoveringslån utan säkerhet

Även om det finns fördelar med att ta ett renoveringslån med säkerhet är det inte alltid möjligt, eller ens önskvärt. Att låna med säkerhet kräver mer administration och om du behöver pengar snabbt kan du ta ett renoveringslån utan säkerhet. Då brukar det inte kallas för ett renoveringslån utan du tecknar helt enkelt ett vanligt privatlån eller ett snabblån och så använder du pengarna till utgifter du har i samband med renoveringen. Det kan också vara en bra lösning för dig som inte har lån på din bostad och som vill att det ska fortsätta att vara så.

När det gäller lån utan säkerhet kommer du inte att få frågor om vad pengarna ska användas till. När du tar ett renoveringslån med säkerhet ska dock pengarna användas till just renovering.

Jämför renoveringslån med en låneförmedlare

Precis som när det gäller andra typer av lån i Sverige är det idag något av låntagarens marknad som gäller. Det har sällan varit billigare att låna än det är idag och det faktum att många aktörer erbjuder renoveringslån innebär att konkurrensen pressar ner räntorna ytterligare. Just det faktum att du kan få ett renoveringslån av många banker innebär att det kan vara ganska tidsödande att jämföra renoveringslån. Om du istället använder dig av en låneförmedlare fyller du i dina önskemål om lånet en gång varpå du får in anbud från ett flertal långivare. Att det bara tas en kreditupplysning är en annan fördel jämfört med att själv begära in anbud på renoveringslån hos många olika långivare. Om speciella omständigheter gäller för lånet ökar dina chanser att få din ansökan beviljad om du tar in flera anbud. Det kan handla om att du vill ha lång återbetalningstid eller om att du har betalningsanmärkningar.

Så ansöker du om renoveringslån

När du ansöker om ett renoveringslån, hos en enskild långivare eller via en jämförelsetjänst, signerar du ansökan med BankID. Det görs sedan en kreditupplysning på dig. Den bygger på information som finns om dig i offentliga register och kreditupplysningsföretaget som långivaren samarbetar med genomför denna process helt automatiserat. Du kan alltså få in anbud väldigt snabbt. Även utbetalningen brukar göras snabbt om långivaren du väljer kan göra direktutbetalningar till banken där du har ditt konto. Detta gäller framförallt om det är ett mindre renoveringslån som du har ansökt om. Är det fråga om ett byggkreditiv eller en höjning av ett bolån kan du behöva ta kontakt med en handläggare innan ansökan kan beviljas.

Ett renoveringslån ökar värdet på din fastighet

Många väljer att låna pengar i samband med att de säljer ett hus eller en lägenhet. De använder pengarna till att förbättra huset på ett sätt som kan förväntas öka värdet på bostaden, eller göra den lättare att sälja. Det faktum att det är mycket billigt att låna pengar i Sverige, samtidigt som utvecklingen på bostadsmarknaden har varit enorm, har gjort att många valt att renovera sina bostäder med ett renoveringslån. Det har helt enkelt varit en bra affär.

Här är några exempel på renoveringsprojekt som brukar kosta mindre än vad de ger tillbaka i form av värdeökning:

  • Kostnadseffektiv renovering av kök och badrum
  • Skapa ett till sovrum om de är få i förhållande till bostadens storlek
  • Åtgärda uppenbara problem så att du inte skrämmer bort potentiella köpare

Att ett hus får ett högre värde tack vare åtgärder som utförts med hjälp av ett renoveringslån innebär också att belåningsgraden förändras och kan till och med ligga till grund för en omförhandling av ett bolån. Att bostaden ökar i värde är ett starkt argument för att låna pengar till renovering. Om du tar ett renoveringslån för att öka värdet på en fastighet är det viktigt att du genomför renoveringen i en stil som mångar gillar. Det är smart att konsultera mäklaren som ska sälja bostaden, de brukar ha koll på vad som kan göra så att just din bostad blir mer attraktiv.

Vad är viktigt att tänka på i samband med att man tar ett renoveringslån?

Se till att vara noggrann vid bedömningen av kostnaderna för det projekt du tänker genomföra. Det är ingen höjdare att upptäcka att ett renoveringslån inte räckte, i ett läge där du kanske har svårt att få låna mer. Om du tar ett renoveringslån med säkerhet du få ett ganska stort belopp, större än vid många andra typer av lån. Se till att använda pengarna så att de verkligen skapar värde och spendera inte i onödan.

Sammanfattning

Ett renoveringslån kan hjälpa dig att förverkliga en dröm, spara pengar i långa loppet eller att lösa ett akut problem. Det är sällan pengar du lånar till renovering av bostaden inte kommer till användning och skapar värde. Många väljer till och med att teckna ett renoveringslån i samband med att de säljer sin bostad, för att göra den mer attraktiv. Att låna med säkerhet kan vara en bra idé, det gäller särskilt om du vill höja bolånet, och finansiera renoveringen på det sättet. Ett helt vanligt snabblån eller ett privatlån utan säkerhet kan också fungera bra för dig som vill satsa lite extra på din bostad. Glöm inte att jämföra renoveringslån, marknaden för dem är stor i Sverige.