Förläng dina kläders hållbarhet

Senaste uppdatering: Fredag 19 maj 2023

Varje år slänger vi i Sverige i genomsnitt åtta kilo kläder per person. Det är en stor mängd textil som går till spillo, och de har dessutom bidragit till utsläpp av kemikalier och växthusgaser vid tillverkningen. Modeindustrin är en stor bov när det kommer till växthusgaser. Faktum är att den står för dryga 10 % av de totala utsläppen, vilket är mer än vad flygindustrin gör. Ur en miljösynpunkt är det mycket bättre att laga sina kläder istället för att kasta dem. Många plagg går att rädda med tråd, nål och lite fantasi. 

Tips och tricks när du vill laga dina kläder

När det kommer till att laga ett hål så är det viktigt att agera snabbt. Använd helst inte plagget igen innan du fått möjlighet att laga hålet. Ju mindre hålet är, desto lättare kommer det vara att laga. Om hålet hinner bli större kräver det mer jobb och resultatet blir inte heller lika snyggt. 

Låt gärna kreativiteten flöda när du lagar kläder som har gått sönder. En slitning eller en lagning kan bli en utsmyckning på plagget som gör det vackrare och mer personligt än innan. 

Sashiko-tekniken kan rädda större hål

Om hålet eller slitningen har hunnit bli större rekommenderas Sashiko-tekniken. Det är en japansk broderikonst med anor som går tillbaka tusen år i tiden. Själva broderierna som de väldigt erfarna japanerna gör är avancerade, då ska det vara ett givet avstånd mellan alla stygn och trådarna får inte korsa varandra. Så noga behöver du givetvis inte vara om du testar Sashiko för första gången. 

Om du vill använda dig av Sashiko-tekniken börjar du med att placera en lapp antingen på bak- eller framsidan av tyget. Därefter syr du förstygn som ska gå rakt över lappen, det vill säga klassiska upp-och-ner-stygn. När du har gjort förstygn på en sida vänder du sedan plagget och gör samma sak från den andra sidan, och syr då stygnen parallellt över lappen. Proceduren upprepas sedan till stygnen skapar ett mönster. Sashiko-tekniken ger alltså en synlig lagning, men det är också det som är poängen. Den kommer verka som en detalj och utsmyckning. 

Synbara lagningar är något som har blivit allt mer vanligt, så pass att det numera är ett bekant begrepp som på engelska heter visible mending. Poängen med synbara lagningar är inte att försöka dölja att man har lappat ett plagg utan snarare att laga det på ett sätt så att själva lagningen tillför något nytt och visuellt tilltalande till plagget.

Använd sådant du har hemma

Använd gärna sådant som du redan har hemma när du ska laga ett plagg, även fast det kanske inte är i samma material. Ett par barnleggings som fått så pass stora hål att de inte längre kan lagas kan exempelvis användas som muddar, eller också kan man använda sig av tygbitar från andra plagg som inte går att fixa. 

När man ska applicera tyget från något annat plagg på det nya är det ofta bäst att använda en trikåsöm så att tyget fäster bra och tål en del slitage. Om det inte finns trikåsöm på symaskinen kan du istället använda sicksacksöm. Då gäller det att ha relativt täta och små stygn, eller att också använda en förstärkt raksöm. Vad gäller just symaskiner är det vanligt att folk tror att man måste ha en modell som har massa olika sömmar för att den ska gå att använda på olika material, men så är inte fallet. En vanlig sicksacksöm fungerar oftast alldeles utmärkt.

Laga kläder på andra sätt än genom att sy

Det finns flera andra sätt att laga kläder på än genom att sy. Det finns till exempel klisterlappar som stryks fast på plagget. Du kan även klippa om plagget så att det blir ett nytt. Klipp dock i omgångar så att du kan försäkra dig om att du inte klipper för mycket. Prova löpande tills resultatet känns bra. Våga testa dig fram och prova olika lösningar för att laga ett plagg. Det är alltid bättre att försöka fixa till det än att inte göra någonting alls. 

Vårt sista tips är att man kan rädda fläckar med textilpennor. Kanske barnet har fått mat på sin tröja som inte gått att få bort? Då kan en textilpenna skapa en prydlig nyckelpiga, blomma eller något annat trevligt motiv ovanpå fläcken för att dölja den.